Λευκές συσκευές: Τι αγοράζουμε περισσότερο (και υπάρχει άνοδος στις πωλήσεις);
LIFESTYLE

Λευκές συσκευές: Τι αγοράζουμε περισσότερο (και υπάρχει άνοδος στις πωλήσεις);

Λευκές συσκευές: Τι αγοράζουμε περισσότερο (και υπάρχει άνοδος στις πωλήσεις);

Ανακάμπτει η αγορά οικιακών συσκευών

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η εγχώρια αγορά λευκών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, έπειτα από μία περίοδο συνεχούς πτώσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλαδικής μελέτης που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP.

Ποια “λευκή συσκευή” πούλησε περισσότερο;

Η κατηγορία των ψυγείων – ψυγειοκαταψυκτών καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αγοράς σε αξία (34%), ενώ ακολουθούν τα πλυντήρια ρούχων (28%) και οι ηλεκτρικές κουζίνες (21%).

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, οι επιχειρηματίες αναμένουν το αγοραστικό ενδιαφέρον για «έξυπνες» συσκευές με υψηλή συνδεσιμότητα και αποδοτικότητα να διευρυνθεί σημαντικά τα προσεχή έτη.

Η συνολική αγορά λευκών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, σε ποσοστό όμως, που δεν αναμένεται να υπερβεί το 5% (ετησίως) σε αξία, τη διετία 2019-2020.

Το Airbnb συνέβαλε στην αναθέρμανση της αγοράς

«Η δραστική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών λόγω της οικονομικής συγκυρίας κατά την τρέχουσα δεκαετία, έπληξε καίρια το σύνολο της εμπορικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση, το εμπόριο των εν λόγω συσκευών» επισημαίνει η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP.

«Ωστόσο, η σταθεροποίηση που παρουσιάζει το οικονομικό περιβάλλον το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει επιδράσει θετικά στο εγχώριο χονδρικό εμπόριο. Η αύξηση των τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, airbnb, κλπ.) προκειμένου να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη τουριστική κίνηση και ο εξοπλισμός τους με ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, είχε ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση της πτωτικής πορείας της αγοράς».

Η ανοδική πορεία της αγοράς τα τελευταία χρόνια και τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης που διαθέτει, επιβεβαιώνεται και από τη δυναμική είσοδο μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης στο εμπόριο λευκών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Πηγή: ΑΠΕ