2nd GIWA ceremony: Αυτές είναι οι 14 Ελληνίδες που βραβεύτηκαν για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα
Life

2nd GIWA ceremony: Αυτές είναι οι 14 Ελληνίδες που βραβεύτηκαν για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα

2nd GIWA ceremony: Αυτές είναι οι 14 Ελληνίδες που βραβεύτηκαν για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα

Μια βραδιά γεμάτη έμπνευση, επιτυχία και συγκίνηση

Σε μια εντυπωσιακή τελετή απονομής που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την ERT WORLD και διαδικτυακά μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX δόθηκαν τα βραβεία Greek International Women Awards – GIWA στις Ελληνίδες που διακρίθηκαν στον επαγγελματικό τους τομέα.

Παρουσιάστρια της τελετής ήταν η καταξιωμένη δημοσιογράφος Έμη Λιβανίου, που στηρίζει τον θεσμό των GIWA από την ίδρυση του.

Κριτές και υποστηρικτές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις νικήτριες και το έργο τους ενώ οι ίδιες μίλησαν για την πορεία τους, τα επιτεύγματα τους και τη σημασία της επιβράβευσης μέσα από τα GIWA. Τα δύο τιμώμενα βραβεία εκτός διαγωνισμού έλαβαν δύο σπουδαίες Ελληνίδες με διεθνή ακτινοβολία, η Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού το βραβείο Διεθνούς Αναγνώρισης και η Κατερίνα Κουναλάκη το βραβείο Δια Βίου Επιτεύγματος.

Τα βραβεία τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης ο οποίος αφού χαρακτήρισε τα GIWA ως «κορυφαία εκδήλωση βράβευσης των διακεκριμένων Ελληνίδων ανά τον κόσμο».

Απονέμοντας το Βραβείο Διεθνούς Αναγνώρισης είπε: «Η Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού είναι κάτι παραπάνω από σπουδαίος άνθρωπος. Είναι κάτι παραπάνω από Μεγάλη Ευεργέτιδα του Ελληνισμού της Διασποράς. Η κυρία Σοφιανού είναι μία Μεγάλη Κυρία του Ελληνισμού, ίσως μία από τις μεγαλύτερες».

Στην μεγάλη γιορτή συμμετείχε η καταξιωμένη μουσικοσυνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα και το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει και τη μουσική της.

Η συνθέτης Ευανθία Ρεμπούτσικα με την πρόεδρο των GIWA, Σοφία Κωνσταντοπούλου

Ο χαιρετισμός της ΠτΔ

Χαιρετισμό στην εκδήλωσε απηύθυνε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκτρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στο λόγο της μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Από τη θέση που κατέχω θα είμαι πάντα στις Ελληνίδες κάθε ηλικίας οι οποίες αγωνίζονται με πείσμα σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδιαία να σπάσουν τα δεσμά της κοινωνικής αιχμαλωσίας και να υπερβούν την ακινησία αναζητώντας νέες και καινοτόμες μορφές δημιουργίας και δράσης. Τα φωτεινά παραδείγματα τους μας οπλίζουν με δύναμη και αισιοδοξία. Με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν βρίσκομαι μαζί σας στη σημερινή απονομή και θέλω να συγχαρώ όλες τις γυναίκες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό».

Η πρόεδρος και ιδρύτρια των GIWA, Σοφία Κωνσταντοπούλου, αναφερομένη στη σημασία των βραβείων είπε: «Οι γυναίκες είναι η ίδια η κοινωνία, και καθεμία μόνη αλλά και όλες μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε το λεγόμενο “domino effect”. Νιώθω ότι τώρα έχει συναινέσει όλο το σύμπαν για να γίνουν αλλαγές προς όφελός μας. Τώρα είναι πια ξεκάθαρο ότι όλες μαζί έχουμε ταρακουνήσει το σύστημα, και τώρα πρέπει να μιλήσουμε. Γιατί όσο πιο πολύ μιλάμε τόσο γινόμαστε και πιο ισχυρές. Όσο πιο πολύ μιλάμε, τόσο καταφέρνουμε να δημιουργηθούν παραπάνω δομές που θα στηρίξουν τις γυναίκες».

Η συνεργασία των GIWA με την ΕΥ Ελλάδος διασφάλισε τη διαφάνεια της διαδικασίας συμμετοχής στα βραβεία. Ο κος Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδος, δήλωσε: «Καθώς έχουμε μπει στο 2021, 200 χρόνια μετά την επανάσταση που γέννησε το σύγχρονο ελληνικό κράτος, είναι αδιανόητο να μιλούμε ακόμη για πράγματα αυτονόητα, όπως η ισότητα των φύλων στην εργασία. Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε τον θεσμό των Greek International Women Awards, καθώς αποτελεί μία πρωτοβουλία που έρχεται να αναδείξει υγιή και ισχυρά γυναικεία πρότυπα, τονίζοντας τη δύναμη και τις προοπτικές των γυναικών, φωτίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, τον δρόμο προς την πραγματική αλλαγή».

Οι φετινές νικήτριες

 • Τέχνη και Πολιτισμός (Arts and Culture): Άντρια Ζαφειράκου| Secondary School Teacher and CEO of Artists in Residence
 • Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship): Ιωάννα Στανεγλούδη | Co-Founder & Chief Risk Officer
 • Σχέδιο (Design): Ράνια Σβορώνου | Design Director
 • Μόδα (Fashion): Κατερίνα Μακρυγιάννη | Jewelry designer
 • Οικονομικές Επιστήμες (Finance): Σοφία Μπαντανίδη | Head of Regulatory Strategy and Policy TTS Innovation
 • Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality): Ντίνα Νικολάου | Head Chef
 • Θετικές Επιστήμες (Science and Technology): Αγγελική Ασημάκη | Senior Lecturer in Cardiac Morphology and Sudden Death
 • Κοινωνικές Επιστήμες (Social Science): Σύλβια Κλιμάκη | Journalist for Bloomberg
 • Ναυτιλιακά (Shipping): Μαρίνα Παπαϊωάννου | Principal Academy Advisor
 • Αθλητισμός (Sports): Κατερίνα Πατρώνη| Sport Assistant
 • Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility): Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου | Founder of Yperoxes Gynaikes (Great Women)

Μαρίνα Λύδα-Κουταρέλλη, Γιάννης Δρυμωνάκος

Έμη Λιβανίου, Tommy King, Σοφία Κωνσταντοπούλου

Νάγια Μπολτέτσου, Ντίνα Νικολάου (νικήτρια στην κατηγορία Hospitality), Δανάη Μπεζαντάκου, Σοφία Κωνσταντοπούλου

Σοφία Κωνσταντοπούλου, Έμη Λιβανίου, Νάγια Μπολτέτσου, Μαρία Σαραντοπούλου

Σοφία Κωνσταντοπούλου, Κώστας Βογιατζής, Κατερίνα Μακρυγιάννη (νικήτρια στην κατηγορία Fashion), Νάγια Μπολτέτσου, Μαρία Σαραντοπούλου

Σοφία Κωνσταντοπούλου, Νατάσσα Aνδριτσάκη (νικήτρια στην κατηγορία Young Star), Μαρία Σαραντοπούλου, Νάγια Μπολτέτσου, Μαριάννα Πασχαλίδου, Ελπίδα Κόκκοτα

Μαρίνα Παπαϊωάννου (νικήτρια στην κατηγορία Shipping), Σοφία Κωνσταντοπούλου

Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Ιωάννα Στανεγλούδη (νικήτρια στην κατηγορία Business and Entrepreneurship), Πάνος Παπάζογλου

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης με τη νικήτρια του Βραβείου Διεθνούς Αναγνώρισης, Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού

Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου (νικήτρια στην κατηγορία Social Responsibility) Ηλίας Γαληνός

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Χατζηδήμος