Δημοψήφισμα στην Ελβετία: Αγελάδες με ή χωρίς κέρατα;
Περίεργα

Δημοψήφισμα στην Ελβετία: Αγελάδες με ή χωρίς κέρατα;

Δημοψήφισμα στην Ελβετία: Αγελάδες με ή χωρίς κέρατα;

Στις κάλπες προσέχεται ο ελβετικός λαός την Κυριακή. Το δημοψήφισμα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι Ελβετοί δεν αφορά σε κάποιο ζήτημα εθνικής σημασίας. Το ερώτημα είναι απλό: Θέλετε αγελάδες με ή χωρίς κέρατα. Για την ακρίβεια, οι πολίτες θα αποφασίσουν αν επιθυμούν να επιδοτούνται οι αγρότες που δεν αφαιρούν τα κέρατα από το βοοειδή. Την όλη διαδικασία στην μικρή ευρωπαϊκή χώρα, ξεκίνησε ένα αγρότης 66 ετών. Ο Armin Capaul, όπως είναι το όνομά του, κατάφερε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία και έκτοτε, έγινε σταρ της τηλεόρασης.

“Πρέπει να σεβαστούμε τις αγελάδες όπως είναι. Αφήστε τες με τα κέρατά τους. Όταν τις παρακολουθείς, είναι πάντα περήφανες και κρατούν το κεφάλι ψηλά. Αν τους αφαιρέσεις τα κέρατα, είναι λυπημένες” ανέφερε το Reuters ο 66χρονος. Ο αγρότης ζητά από την πολιτεία επιδότηση 167€ το χρόνο για κάθε ζώο, που μεγαλώνει με τα κέρατά του. Ο Capaul ισχυρίζεται πως οι αγελάδες ελέγχουν καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματός τους, διατηρώντας τα κέρατα.

Αυτή τη στιγμή στην Ελβετία, όπου η αγελάδα είναι σήμα κατατεθέν και τουριστική ατραξιόν, τα τρία τέταρτα του πληθυσμού των μηρυκαστικών είναι χωρίς κέρατα (είτε γενετικά, είτε έπειτα από επέμβαση). Ο αγρότης επεχείρησε να προωθήσει τον σκοπό του μέσω της πολιτικής. Όταν όμως δεν βρήκε ανταπόκριση, συγκέντρωσε 100.000 υπογραφές. Αριθμός ικανός για να προκαλέσει αυτόματα τη διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Η πραγματοποίηση εκλογικής διαδικασίας για τέτοιου είδους ζητήματα είναι συχνό φαινόμενο στην Ελβετία.

Αβέβαιο το αποτέλεσμα

Ο 66χρονος αγρότης αναμένεται να πάρει με το μέρος του φιλόζωους και πολίτες που αντίκεινται στην διαδικασία αποκεράτωσης των ζώων. Οι επικριτές της μεθόδου, στηλιτεύουν το έγκαυμα στην κεφαλή των μοσχαριών. Με αυτό τον τρόπο, νεκρώνουν τα κύτταρα στα σημεία αυτά και έτσι το κέρατο δεν αναπτύσσεται. Αντίπαλος του σκοπού αυτού, η κυβέρνηση. Έχει δηλώσει πως τυχόν επιδότηση των κερασφόρων ζώων, θα επιβαρύνει τον αγροτικό προϋπολογισμό με 30 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (26,4 εκατ. ευρώ).

Αντίθετοι με την πρωτοβουλία είναι και ορισμένοι αγρότες. Όπως λένε, σε έναν στάβλο, οι αγελάδες με κέρατα θα μπορούσαν να τραυματίσουν η μία την άλλη. “Το ισχύον σύστημα στο στάβλο έχει τα πλεονεκτήματά του. Οι αγελάδες συνυπάρχουν καλύτερα έτσι μεταξύ τους” σχολιάζει ο κτηνοτρόφος Stefan Gilgen. Ιδιοκτήτης 48 αγελάδων, παράγει 1000 λίτρα γάλα ημερησίως. Όπως λέει, οι κτηνοτρόφοι στη χώρα έχουν άλλα, πιο σημαντικά προβλήματα.