Φορέστε ένα άλλο… πρόσωπο! Οι τρομακτικά ρεαλιστικές μάσκες που προτείνει ένας Ιάπωνας
Περίεργα

Φορέστε ένα άλλο… πρόσωπο! Οι τρομακτικά ρεαλιστικές μάσκες που προτείνει ένας Ιάπωνας

Φορέστε ένα άλλο… πρόσωπο! Οι τρομακτικά ρεαλιστικές μάσκες που προτείνει ένας Ιάπωνας

Ο Shuhei Okawara δεν τις βλέπει έτσι

Η μάσκα είναι σίγουρα μία από τις λέξεις της χρονιάς που μπήκε για τα καλά στη ζωή μας εξαιτίας του κορονοϊού.

Αυτές οι μάσκες όμως που πωλούνται στο κατάστημα Kamenya Omote στο Τόκιο είναι τελείως διαφορετικές και σίγουρα όχι κατάλληλες για την προστασία μας από τον Covid.

Το συγκεκριμένο κατάστημα πωλεί καλλιτεχνικές μάσκες για πάρτι, κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραγωγές.

Πριν από λίγο καιρό, όμως, άρχισε να παράγει μάσκες από τρισδιάστατο εκτυπωτή που έχουν ως μοντέλο το πρόσωπο ενός ξένου.

Οι μάσκες είναι σε φοβιστικό βαθμό ρεαλιστικές. Μόνον δύο χαρακτηριστικά προδίδουν ότι είναι μάσκες: τα μάτια και τα χείλη είναι ακίνητα.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Shuhei Okawara μίλησε, προσφάτως, για το εγχείρημα στο Hyperallergic.

«Η ειδική τεχνική τυπώματος του προσώπου ήταν η ιδέα ενός μηχανικού τυπογραφικής εταιρείας. Υπάρχουν πολλοί μηχανικοί στον κόσμο που δημιουργούν ρεαλιστικά πρόσωπα, αλλά εμείς έχουμε τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής τέτοιων μασκών, 100 κομμάτια από κάθε μία τον μήνα» διευκρίνισε ο Okawara.

«Μου αρέσει να κάνω τρελά πράγματα»

To Kamenya Omote είναι στη συνοικία Kyojima της ιαπωνικής πρωτεύουσας. «Είναι μια όμορφη συνοικία, όπου οι παλιοί δρόμοι του Τόκιο είναι ακόμα ζωντανοί. Βασικά, είμαι ένας ντίλερ που πωλεί μάσκες ως καλλιτεχνήματα. Έχω επίσης εστιατόρια και αναλαμβάνω και δημιουργικά εκπαιδευτικά προγράμματα για λογαριασμό εταιρειών, αλλά το κατάστημα με τις μάσκες είναι ανεξάρτητη επιχείρηση. Απλά, μ’ αρέσει να διασκεδάζω και να κάνω τρελά πράγματα» εξομολογήθηκε ο Okawara.

Δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάτι τρομακτικό σε αυτές τις μάσκες. «Έχω συνηθίσει να τις βλέπω και δεν αισθάνομαι καμιά δυσφορία. Όπως το κυβερνοπάνκ, πιστεύω ότι μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Αν η αντιγραφή του προσώπου γίνει κάτι σύνηθες, θα είχε για παράδειγμα ενδιαφέρον να μπορείς να διασώσεις το πρόσωπό σου από όταν είσαι νέος ή να μπορείς κατά βούληση να αλλάζεις πρόσωπο. Αλλά μ’ ενδιαφέρει περισσότερο το τι συμβαίνει με τα σώματα, γιατί πρόσωπο και σώμα είναι αδιαχώριστα» είπε.

Δεν αναπαράγει διάσημους

Αφηγήθηκε ότι με την έναρξη του πρότζεκτ τον περασμένο Οκτώβριο δέχθηκε πάνω από 100 φωτογραφίες πορτρέτα από ανθρώπους που ενδιαφέρονταν να είναι μοντέλο για τις μάσκες και τελικά διάλεξε τη φωτογραφία μιας γυναίκας στην οποία κατάβαλε το ποσό των 385 δολαρίων. Αλλά τόνισε ότι δεν ενδιαφέρεται να κάνει αντίγραφα προσώπων διασήμων – προέδρων, σταρ της ποπ ή του κινηματογράφου –, αν και διασημότητες και εταιρείες παραγωγής τους έχουν πλησιάσει:

«Δεν αναπαράγουμε πρόσωπα εκτός κι αν έχουμε την άδεια του συγκεκριμένου ανθρώπου. Και αν και τα πρόσωπα διασημοτήτων ενδέχεται να πουλήσουν, για μένα είναι μόνο μπίζνα και δεν το ευχαριστιέμαι πραγματικά».

Οι μάσκες θα αρχίσουν να διατίθενται από την άνοιξη του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ