«Γόπα project» στην Αθήνα: Τι είναι και πώς λειτουργεί;
Περίεργα

«Γόπα project» στην Αθήνα: Τι είναι και πώς λειτουργεί;

«Γόπα project» στην Αθήνα: Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Πώς συνδέονται μέσω του προγράμματος ο Στέφανος Τσιτσιπάς με τον Βασίλη Καρρά και την ταινία "Τζόκερ";

Μέσω της πρωτότυπης πρωτοβουλίας πολιτών με τίτλο «Γόπα project», που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος his is Athens-Polis του Δήμου Αθηναίων ξεκινά η ανακύκλωση στα αποτσίγαρα.

Μέσω στο 2020 σχεδιάζεται η ανακύκλωση 50.000 αποτσίγαρων συνολικά.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο με την τοποθέτηση αστικών σταχτοδοχείων σε κεντρικά σημεία και επεκτείνεται πλέον στην ανακύκλωση των αποτσίγαρων, κάνοντας την αρχή με τα πρώτα 5.000 από αυτά που συγκεντρώθηκαν στα αστικά σταχτοδοχεία της Αθήνας.

Μέσω των σταχτοδοχείων οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν σε ενδιαφέροντα γκάλοπ σχετικά με αγαπημένες ταινίες, αθλητές και ερμηνείες τραγουδιστών!

Τα αποτσίγαρα αποτελούν παγκοσμίως το πιο συχνό και κοινό είδος απορρίμματος, ενώ μία και μόνο γόπα περιέχει περισσότερες από 4.000 τοξικές ουσίες και μπορεί να μολύνει 500 λίτρα νερού.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταναλώνουμε 22 δισεκατομμύρια τσιγάρα, μεγάλο ποσοστό των οποίων καταλήγουν, ως αποτσίγαρα, κάπου στο περιβάλλον.

Το «Γόπα project» έρχεται αφενός να καλύψει την απουσία σταχτοδοχείων στις ελληνικές πόλεις και αφετέρου να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει με ευρηματικό τρόπο τους καπνιστές, έτσι ώστε να τοποθετούν τα αποτσίγαρα στον ειδικό αστικό εξοπλισμό του προγράμματος, μειώνοντας τον αριθμό των απορριμάτων τσιγάρου στο δημόσιο χώρο.

Έρευνες από την εφαρμογή παρόμοιων παρεμβάσεων σε πόλεις του εξωτερικού καταγράφουν μείωση των απορριμμάτων τσιγάρου κατά 50%.

Η υποδοχή του προγράμματος στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα θετική και τα σταχτοδοχεία στα σημεία παρέμβασης γεμίζουν καθημερινά, με κάθε σταχτοδοχείο να συγκεντρώνει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 1.000 αποτσίγαρα το μήνα.

Τα συλλεγόμενα αποτσίγαρα εξάγονται πλέον προς ανακύκλωση σε γαλλική εταιρεία, η οποία εξειδικεύεται στην ανακύκλωση αποτσίγαρων.

Η στάχτη, ο καπνός και το χαρτί κομποστοποιούνται, ενώ από το φίλτρο του τσιγάρου παράγονται επιφάνειες ανακυκλωμένου και ανακυκλώσιμου πλαστικού, οι οποίες αξιοποιούνται στην παραγωγή νέων προϊόντων, όπως έπιπλα εξωτερικού χώρου.

Πηγή: ΑΠΕ