Η Αστρονομία γράφει Ιστορία: Η πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας του Γαλαξία μας που είχε προβλέψει ο Αϊνστάιν
Περίεργα

Η Αστρονομία γράφει Ιστορία: Η πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας του Γαλαξία μας που είχε προβλέψει ο Αϊνστάιν

Η Αστρονομία γράφει Ιστορία: Η πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας του Γαλαξία μας που είχε προβλέψει ο Αϊνστάιν

Το μήνυμα του Διονύση Σιμόπουλου

Μια σκοτεινή κηλίδα πιο μαύρη από το τίποτα, ένα κοσμικό χάσμα που μπορεί να καταπιεί τα πάντα: η κοινότητα των αστρονόμων σε όλο τον κόσμο πανηγυρίζει για μια ιστορική εξέλιξη, την πρώτη άμεση παρατήρηση της μαύρης τρύπας που κρύβεται στο κέντρο του Γαλαξία.

Το εντυπωσιακό πορτρέτο προέρχεται από το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (ETH), ένα παγκόσμιο δίκτυο κεραιών που λειτουργούν σαν ενιαίο ραδιοτηλεσκόπιο στο μέγεθος της Γης.

Η ίδια η μαύρη τρύπα είναι εξ ορισμού αόρατη, όμως το υλικό που περιφέρεται γύρω της θερμαίνεται σε ακραίες θερμοκρασίες και εκπέμπει ισχυρό φως. Στο κέντρο της εικόνας, διακρίνεται μια σκοτεινή κηλίδα που ονομάζεται «σκιά», ή σιλουέτα, της μαύρης τρύπας, τυλιγμένη σε ακτίνες φωτός που έχουν καμφθεί από το πανίσχυρο βαρυτικό πεδίο της.

Η θεαματική εικόνα παρουσιάστηκε την Πέμπτη με ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου σε έξι χώρες, μια ασυνήθιστη πρακτική που ανακλά τη σημασία της μελέτης.

Περίπου 300 αστρονόμοι από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τα ευρήματα σε ειδικό τεύχος του Astrophysical Journal Letters.

Η μαύρη τρύπα στην καρδιά του Μίλκι Ουέι, η οποία έχει μάζα 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου, βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Τοξότη, 26.000 έτη φωτός από τη Γη, και ονομάζεται Τοξότης Α* ή SgrA*.

Η διάμετρός της είναι περίπου 17 φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου.

Μέχρι σήμερα, η παρουσία της μαύρης τρύπας μπορούσε να γίνει αντιληπτή μόνο από την κίνηση των άστρων στο κέντρο του Γαλαξία, τα οποία διακρίνονταν να περιφέρονται γύρω από ένα αόρατο αντικείμενο με μεγάλη ταχύτητα.

Οι μαύρες τρύπες, αντικείμενα ασύλληπτης μάζας, πυκνότητας και βαρύτητας, ήταν μια πρόβλεψη του Αϊνστάιν που χρειάστηκε δεκαετίες για να επιβεβαιωθεί.

Οι νέες παρατηρήσεις, επισημαίνουν οι ερευνητές, βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τις θεωρητικές προβλέψεις: « Μείναμε έκπληκτοι από το πόσο καλά ταιριάζει το μέγεθος του δακτυλίου με τις προβλέψεις της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Τζέρι Μπάουερ της Σινικής Ακαδημίας της Ταϊπέι, μέλος της ομάδας.

«Οι άνευ προηγουμένου παρατηρήσεις μας βελτιώνουν σημαντικά τις γνώσεις μας για το τι συμβαίνει στο κέντρο του Γαλαξία μας, και προσφέρουν νέα στοιχεία για το πώς αυτές οι γιγάντιες μαύρες τρύπες αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους».

Στο μήνυμά του ο πρώην διευθυντής του Πλανηταρίου εξήγησε τη σημασία της στιγμής και περιέγραψε με κατανοητούς όρους τι είναι μια μαύρη τρύπα.