Ιορδανία: Σύλληψη συντάκτη και διευθυντή ιστοσελίδας για σατιρικό σκίτσο
Περίεργα

Ιορδανία: Σύλληψη συντάκτη και διευθυντή ιστοσελίδας για σατιρικό σκίτσο

Ιορδανία: Σύλληψη συντάκτη και διευθυντή ιστοσελίδας για σατιρικό σκίτσο

Πριν λίγες ημέρες συνελήφθησαν στην Ιορδανία ο διευθυντής κι ένας συντάκτης της ειδησεογραφικής σελίδας Al Wakeel News. Ο λόγος είναι η υποκίνηση θρησκευτικής βίας, εξαιτίας ενός σατιρικού photoshop σκίτσου.

Συγκεκριμένα, στον Μυστικό Δείπνο του Leonardo Da Vinci, που απεικονίζονται ο Ιησούς με τους μαθητές του λίγο πριν τον προδώσει ο Ιούδας, συλληφθεί, δικαστεί, σταυρωθεί κι αναστηθεί. Οι συντελεστές του site Al Wakeel News, προσέθεσαν τη μορφή του Salt Bae στον πίνακα του 15ου αιώνα, να αλατίζει με τον ιδιαίτερο τρόπο του το κρέας που έχει μπροστά του ο Ιησούς. Επίσης, διακρίνεται και το πόδι ενός μαθητή με τατουάζ τη μορφή του Ιησού με το αγκάθινο στεφάνι. Τέλος, ο μαθητής στην αριστερή πλευρά του Ιησού φαίνεται να κρατάει ένα tablet. Η λεπτομέρεια που κάνει τη «διαφορά» είναι το logo γνωστής μπύρας, που είναι και χορηγός σε 2 τούρκικες ομάδες, στη χρυσή κανάτα στο κάτω μέρος της φωτογραφίας.

Παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Τα νέα έφτασαν αμέσως στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της χώρας. Ο διευθυντής κι ιδιοκτήτης Mohammad Al Wakeel, παρά το γεγονός ότι κατέβασε τη φωτογραφία και απολογήθηκε, λέγοντας ότι ήταν ένα λάθος μαθητευόμενου συντάκτη, συνελήφθη, χωρίς να του δίνεται το δικαίωμα να βγει με εγγύηση. Αν κριθεί ένοχος για την πράξη του αυτή, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 3 χρόνια. Επίσης συνελήφθη και ο συντάκτης της σελίδας.

Αξίζει να πούμε πως οι Χριστιανοί στην 6,6 εκατομμυρίων κατοίκων Ιορδανία, αποτελούν μόλις το 6% του πληθυσμού. Στον ελλαδικό χώρο, από την άλλη μεριά, δεν είναι πρώτη φορά που συλλαμβάνεται κάποιος από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος για παρωδία θρησκευτικών συμβόλων.Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει πριν λίγα χρόνια, όταν συνελήφθη ο δημιουργός της σελίδας «Γέροντας Παστίτσιος».