Πόσο χρόνο πιστεύετε ότι χρειάζεται μια γέφυρα για να βαφτεί; Αυτή στη Δανία… 13 χρόνια!
Περίεργα

Πόσο χρόνο πιστεύετε ότι χρειάζεται μια γέφυρα για να βαφτεί; Αυτή στη Δανία… 13 χρόνια!

Πόσο χρόνο πιστεύετε ότι χρειάζεται μια γέφυρα για να βαφτεί; Αυτή στη Δανία… 13 χρόνια!

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, υπάρχει εξήγηση

Μία από τις πιο διάσημες γέφυρες της Δυτικής Ευρώπης χρειάζεται συντήρηση.

Πρόκειται για τη γέφυρα Όρεσουντ, που είναι σχεδόν οκτώ χιλιόμετρα σε μήκος και συνδέει τη Δανία και τη Σουηδία.

Διάσημη από το αστυνομικό σήριαλ της σκανδιναβικής τηλεόρασης The Bridge, η έκτασης 300.000 τετραγωνικών μέτρων γέφυρα χρειάζεται ένα νέο χέρι μπογιάς για να συντηρηθεί ο χαλύβδινος σκελετός της.

Είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό από τότε που δόθηκε στην κυκλοφορία το 2000, ωστόσο εκτιμάται ότι για να ολοκληρωθεί το τεράστιο αυτό έργο θα χρειαστούν 13 χρόνια.

«Το τελευταίο στρώμα από το σύστημα βαφής των πέντε στρωμάτων θα ξεθωριάσει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, άρα θα χρειαστεί να περάσουμε ένα νέο, τελευταίο χέρι για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τα κατώτερα στρώματα, που προστατεύουν τον χάλυβα από τη διάβρωση», δήλωσε ο επικεφαλής του έργου Γιόχαν Νορντ στο Reuters.

Η γέφυρα βάφτηκε τελευταία φορά κατά τμήματα στην ξηρά πριν συναρμολογηθεί στο νερό. Αυτή τη φορά, θα αναρτηθεί μια ειδική πλατφόρμα στο πλαϊνό τμήμα της γέφυρας με τους εργάτες να κρέμονται από γερανογέφυρες στο Στενό του Όρεσουντ.

«Είναι μια πολύ ιδιαίτερη δουλειά διότι δουλεύεις σε ύψος 20 με 30 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε γερανογέφυρες για να έχεις πρόσβαση στη γέφυρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Muehlhan Denmark Γιενς Μορκ.

Η γερμανική εταιρία βιομηχανικών υπηρεσιών Muehlhan έχει επιλεγεί για τα δύο πρώτα χρόνια του έργου, στη διάρκεια των οποίων θα περαστεί με μαύρη μπογιά επιφάνεια αντίστοιχη με 42 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Ο Μορκ δήλωσε ότι αναμένει να χρησιμοποιηθούν 300.000 με 400.000 λίτρα μπογιάς για όλο το έργο.

Πηγή: ΑΠΕ