Σας έκαψε ο καφές που χύθηκε στο αεροπλάνο; Η αεροπορική εταιρεία οφείλει να σας αποζημιώσει!
Περίεργα

Σας έκαψε ο καφές που χύθηκε στο αεροπλάνο; Η αεροπορική εταιρεία οφείλει να σας αποζημιώσει!

Σας έκαψε ο καφές που χύθηκε στο αεροπλάνο; Η αεροπορική εταιρεία οφείλει να σας αποζημιώσει!

Πρωτοφανής υπόθεση με φόντο την πτωχευμένη αεροπορική εταιρεία του Νίκι Λάουντα

Πόσες φορές σας έχει τύχει να πίνετε αμέριμνα τον καφέ σας σε ένα αεροσκάφος και ξαφνικές αναταράξεις να προκαλέσουν… ατυχήματα;

Και το να λερωθείτε είναι μονάχα η… ανώδυνη πλευρά αυτού του θέματος. Τι γίνεται αν καείτε;

Μια νέα απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει ότι την ευθύνη φέρουν οι αεροπορικές εταιρείες και άρα οφείλουν να σας αποζημιώσουν σε περίπτωση που χυθεί κατά λάθος ένα ζεστό ρόφημα πάνω σας και σας τραυματίσει.

Ένα ατύχημα και η εταιρεία του Νίκι Λάουντα

Η απόφαση πάρθηκε με φόντο μία διαμάχη με τον αερομεταφορέα που είχε ιδρύσει ο εκλιπών πιλότος της Φόρμουλα Ένα Νίκι Λάουντα και ο οποίος έχει πλέον κηρύξει πτώχευση.

Μάλιστα η απόφαση δεν επιδέχεται έφεσης και αφορά την υπόθεση ενός εξάχρονου κοριτσιού που μαζί με τον πατέρα της επέβαινε σε πτήση από την Μαγιόρκα της Ισπανίας με προορισμό τη Βιέννη.

Το κορίτσι υπέστη έγκαυμα δευτέρου βαθμού όταν κατά λάθος έπεσε πάνω του ο καφές του πατέρα του.

Η αυστριακή αεροπορική εταιρεία Niki Luftfahrt απέρριψε το αίτημα της οικογένειας για αποζημίωση ύψους 8.500 ευρώ με το αιτιολογικό ότι το περιστατικό δεν καλυπτόταν από τη Σύμβαση του Μόντρεαλ, η οποία προβλέπει αποζημίωση για τα θύματα αεροπορικών καταστροφών, για καθυστερήσεις και για καταστροφή ή απώλεια αποσκευών.

Η αεροπορική εταιρεία υποστήριξε ότι πρέπει να θεωρείται υπεύθυνη μόνο για ατυχήματα που περιλαμβάνουν κινδύνους, οι οποίοι συνδέονται με την πτήση, κάτι που δεν ίσχυε στη συγκεκριμένη περίπτωση γιατί δεν ήταν σαφές αν το ποτήρι έπεσε εξαιτίας ενός ελαττωματικού δίσκου ή τραπεζιού ή εξαιτίας αναταράξεων στην πτήση.

Τι ορίζεται ως “ατύχημα” για μια αεροπορική;

Σύμφωνα με το Δικαστήριο της ΕΕ, τα γεγονότα θα πρέπει να χαρακτηριστούν “ατύχημα” στο πλαίσιο της Σύμβασης του Μόντρεαλ, η οποία προβλέπει ότι αποζημίωση θα πρέπει να δίνεται και σε περιπτώσεις άλλου κινδύνου ενός επιβάτη.

Μια αεροπορική εταιρεία μπορεί να απαλλαγεί από την ευθύνη αν αποδείξει ότι ο επιβάτης προκάλεσε ή συνέβαλε στο ατύχημα.

Εναπόκειται τώρα στο αυστριακό δικαστήριο, όπου κατατέθηκε η αγωγή της οικογένειας, να χρησιμοποιήσει την γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να διευθετήσει την δικαστική διαμάχη.