Τι θα συμβεί αν το δάσος του Αμαζονίου καταστρέφει ολοσχερώς;
LIFESTYLE

Τι θα συμβεί αν το δάσος του Αμαζονίου καταστρέφει ολοσχερώς;

Τι θα συμβεί αν το δάσος του Αμαζονίου καταστρέφει ολοσχερώς;

Το δάσος του Αμαζονίου αποτελεί «πνεύμονα ζωής» για ολόκληρο τον πλανήτη. Μετά την καταστροφή που υπέστη τον τελευταίο καιρό αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η σημασία του για τη ζωή της Γης.

Αυτές είναι οι δέκα εφιαλτικές συνέπειες που θα συμβούν στον πλανήτη αν το δάσος του Αμαζονίου καεί ολοσχερώς.

1. Σχεδόν η μισή ζωή θα καταστραφεί
Το δάσος του Αμαζονίου είναι το «σπίτι» του 10% των ειδών του κόσμου. Για την ακρίβεια εκεί ζουν 40.000 είδη φυτών, 3.000 είδη ψαριών, περισσότερα από 370 είδη ερπετών και 2,5 εκατομμύρια είδη εντόμων. Σύμφωνα με τους ειδικούς χάνονται 137 ζώα, φυτά και έντομα την ημέρα. Αυτό αυξάνει τον αριθμό σε 50.000 των ειδών που χάνονται κάθε χρόνο που είναι καταστροφικών για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, σύντομα θα χάσουμε σχεδόν τα μισή είδη του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου και 118 υπό εξαφάνιση.

2. Θα υπάρξει γιγαντιαίο πρόβλημα στην ιατρική
Ο σύγχρονος ιατρικός κόσμος εξαρτάται από τον πλούτο του δάσους του Αμαζονίου. Πρόκειται για 121 φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θεραπεύουν το γλαύκωμα, τη λευχαιμία, τις καρδιακές παθήσεις και την ελονοσία, προέρχονται από φυτά που βρίσκονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Δεδομένου ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου φιλοξενεί 80.000 είδη φυτών, εκ των οποίων μόνο το 1% έχει δοκιμαστεί για το θεραπευτικό τους δυναμικό, θα χαθούν όλες φυσικές πηγές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην εξάλειψη θανατηφόρων ασθενειών.

3. Σοβαρές ξηρασίες και μεγάλες πλημμύρες
Εάν καταστραφεί το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν, ενώ σοβαρές ξηρασίες θα πλήξουν την περιοχή. Δυστυχώς, αυτές οι συνέπειες θα οδηγήσουν σε τεράστια καταστροφή του ζωικού βασιλείου, σε αυξημένη διάβρωση και εξάπλωση λοιμωδών νοσημάτων. Δυστυχώς, ήδη στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου παρατηρείται μείωση των βροχοπτώσεων κατά 25%.

4. Η ποιότητα του αέρα θα μειωθεί
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Άγριας Ζωής, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποθηκεύει περίπου 100 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα. Η καταστροφή του θα σήμαινε ότι το τροπικό δάσος θα σταματήσει την ανακύκλωση του διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο και αυτό θα επηρέαζε την ποιότητα του αέρα ολόκληρου του πλανήτη. Παράλληλα, όσο καίγεται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, τα δέντρα θα απελευθερώνουν δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα που έχουν αποθηκεύσει εδώ και χρόνια. Για την ακρίβεια, η πιθανή καταστροφή του θα εκπέμπει 5 έως 6 φορές περισσότερα αέρια από τα κανονικά, γεγονός που θα επηρέαζε την ποιότητα του αέρα και τις θερμοκρασίες, αυξάνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

5. Θα απειληθεί η γεωργία
Οι θερμότερες θερμοκρασίες, οι μακροχρόνιες ξηρασίες και οι συχνές πλημμύρες θα επιβαρύνουν τη γεωργία. Παράλληλα, το λιγότερο νερό θα έχει ως συνέπεια λιγότερους πόρους για σπορά και διατήρηση καλλιεργειών. Αυτό θα βλάψει σοβαρά τις γεωργικές αποδόσεις.

6. Θα χαθεί το 80% των ποικιλιών των τροφίμων του κόσμου
Υπάρχουν πάνω από 3.000 φρούτα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου που είναι βρώσιμα. Συγκεκριμένα, το δάσος παράγει το 80% του παγκόσμιου φαγητού, συμπεριλαμβανομένων αβοκάντο, σύκα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, μπανάνες, μάνγκο, ανανά, καφές, καρύδες, σοκολάτα και ντομάτες. Η απώλεια του θα επηρεάσει αρνητικά ολόκληρο τον πλανήτη.

7. Θα προκληθούν περισσότερες δασικές πυρκαγιές
Αν οι θερμοκρασίες αυξηθούν έως και 3 βαθμούς Κελσίου οι φυσικές πυρκαγιές θα εξαλείψουν το 75% του Αμαζονίου. Επιπλέον, αυτό θα δημιουργούσε αλυσιδωτή αντίδραση και η απώλεια δέντρων θα οδηγούσε σε μείωση της βροχόπτωσης, η οποία θα προκαλούσε ξηρότερες καιρικές συνθήκες, προκαλώντας τελικά περισσότερες δασικές πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο.

8. Τριάντα εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τα σπίτια τους
Ο Αμαζόνιος φιλοξενεί πάνω από 30 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους τα 2,7 εκατομμύρια είναι ιθαγενείς. Έτσι, περισσότερες από 350 εθνοτικές ομάδες εξαρτώνται αποκλειστικά από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

9. Θα χαθεί το 20% του γλυκού νερού του κόσμου
Ο ποταμός Αμαζονίου αποθηκεύει το 1/5 του γλυκού νερού της γης, το οποίο φέρνει πολλά οφέλη. Κάθε δευτερόλεπτο, περίπου 175.000 κυβικά μέτρα νερού γλυκού νερού καταλήγουν στον Ατλαντικό Ωκεανό. Η έλλειψη βροχοπτώσεων θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το σύστημα γλυκού νερού και την εισροή θρεπτικών ουσιών στον ποταμό.

10. Θα εξαφανιστεί το 70% των 3.000 αντικαρκινικών φυτών
Από τα 3000 φυτά που δραστηριοποιούνται κατά των καρκινικών κυττάρων, το 70% αυτών βρίσκεται στα τροπικά δάση, συμπεριλαμβανομένου του Periwinkle, του ισχυρότερου αντικαρκινικού φαρμάκου στον κόσμο. Από την ανακάλυψή του, αυτό το φάρμακο από μόνο του έχει αυξήσει δραστικά το ποσοστό επιβίωσης για παιδιά που πάσχουν από οξεία λευχαιμία.