Τι είναι η Boxing Day που γιορτάζεται την επομένη των Χριστουγέννων;
Viral

Τι είναι η Boxing Day που γιορτάζεται την επομένη των Χριστουγέννων;

Τι είναι η Boxing Day που γιορτάζεται την επομένη των Χριστουγέννων;

Μπορεί για τους Έλληνες αλλά και δεκάδες άλλες χριστιανικές χώρες η επομένη των Χριστουγέννων να είναι απλώς άλλη μια αργία και συμπτωματικά να γιορτάζουν οι Μανώληδες, για τους Αγγλοσάξωνες όμως είναι μια ιδιαίτερη μέρα. Ονομάζεται “Boxing Day” και είναι αργία στην Αγγλία, στην Ιρλανδία, αλλά και σε άλλες χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Στη Νότια Αφρική η αργία αυτή είναι τώρα γνωστή ως «η Ημέρα της Καλής Θέλησης».

Πότε γιορτάζεται;

Η ερώτηση ακούγεται αστεία, αφού είπαμε ότι η Boxing Day εορτάζεται στις 26 Δεκεμβρίου, μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα. Υπάρχει όμως μια εξαίρεση: η αργία της Boxing Day μετατίθεται την επόμενη Δευτέρα αν πέσει Σάββατο, ενώ εάν πέσει Κυριακή, οι εργαζόμενοι δε δουλεύουν την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Ωστόσο, η ημερομηνία της τήρησης της Boxing Day ποικίλλει μεταξύ των χωρών. Στην Αγγλία την ημέρα αυτή οι Άγγλοι απολαμβάνουν ποδόσφαιρο, καθώς για την Premiership δεν είναι αργία. Επίσης, η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί στην Αγγλία και την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων.

Από πού πήρε το όνομά της;

Υπάρχουν τρεις ερμηνείες για το όνομα της γιορτής και είναι όλες έγκυρες:

  • Το όνομα προέρχεται από το κουτί όπου συλλέγονται χρήματα για τους φτωχούς κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης λειτουργίας και ανοίγεται την επόμενη μέρα, τη μέρα του Κουτιού.
  • Το όνομα προέρχεται από την αγγλοσαξονική παράδοση, σύμφωνα με την οποία δίνονται εποχιακά δώρα σε λιγότερο πλούσιους ανθρώπους και κοινωνικά κατώτερα άτομα (π.χ. υπηρέτες). Μέχρι τη διανομή τους, αυτά τα δώρα, που αποθηκεύονταν σε ένα «κουτί των Χριστουγέννων» (Christmas box), το οποίο άνοιγε στις 26 Δεκεμβρίου για να διανεμηθεί το περιεχόμενο του.
  • Την εποχή των εξερευνήσεων, όταν τα πλοία σάλπαραν με στόχο να βρουν νέα γη, ένα Χριστουγεννιάτικο κουτί χρησιμοποιείτο για καλή τύχη στους ναυτικούς. Στην πραγματικότητα, ήταν ένα μικρό δοχείο που τοποθετούσε στα πλοία ένας ιερέας και όσοι ναυτικοί ήθελαν να εξασφαλίσουν ασφαλή επιστροφή έριχναν μέσα χρήματα. Μετά, το δοχείο σφραγιζόταν και το φύλαγαν στο κατάστρωμα για όσο διαρκούσε το ταξίδι. Αν το ταξίδι ολοκληρωνόταν, το δοχείο έφτανε στα χέρια και πάλι του ιερέα, ο οποίος το φύλαγε μέχρι τα Χριστούγεννα, όταν και το άνοιγε για να μοιράσει το περιεχόμενό του στους φτωχούς.

Τα έθιμα της μέρας

Παραδοσιακά κατά την Boxing Day οι Βρετανοί συνηθίζουν να καταναλώνουν ό,τι έμεινε από τα Χριστούγεννα και να περνούν τη μέρα με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η συγκεκριμένη μέρα δεν είναι αργία για το ποδόσφαιρο οπότε και γίνονται κανονικά αγώνες της Premier League.

Ένα από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά έθιμα των Βρετανών είναι το κυνήγι αλεπούς με σκυλιά και άλογα. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας παραδοσιακά συμμετέχουν στο κυνήγι στην εξοχή όπου παραθερίζουν, με τη διαφορά ότι φέτος ο πρίγκιπας Χάρι θα απουσιάζει, καθώς η σύζυγός του-και φιλόζωη-Μέγκαν του το απαγόρευσε. Το κυνήγι της αλεπούς γινόταν κανονικά μέχρι το 2004 οπότε και απαγορεύτηκε. Σήμερα το έθιμο του κυνηγίου εξακολουθεί να αναβιώνει μόνο που οι συμμετέχοντες δεν κυνηγούν πια αλεπούδες.

Το νέο σπορ της Boxing Day είναι φυσικά το shopping, αφού είναι η μέρα που ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις στην Αγγλία οπότε οι εμπορικοί δρόμοι της σφύζουν από ζωή καθώς τα καταστήματα είναι ανοιχτά.