Valdemar Poulsen: Ο πατέρας της μαγνητικής καταγραφής
Viral

Valdemar Poulsen: Ο πατέρας της μαγνητικής καταγραφής

Valdemar Poulsen: Ο πατέρας της μαγνητικής καταγραφής

Σε άλλον ένα πρωτοπόρο της επιστήμης, τον Δανό μηχανικό Valdemar Poulsen είναι αφιερωμένο το σημερινό Google Doodle.  Σαν σήμερα πριν από 148 χρόνια γεννήθηκε ο άνθρωπος που με τις καινοτομίες που εισήγαγε, κατέστησε δυνατή τη μαγνητική εγγραφή ήχου αλλά και τη μετάδοση ραδιοκυμάτων μεγάλης εμβέλειας. Μάλιστα, η Δανική Ακαδημία Τεχνικών Επιστημών έχει καθιερώσει ετήσιο βραβείο στο όνομά του.

Χωρίς την εφευρετικότητά του, σήμερα η ανθρωπότητα θα στερούνταν τηλεφωνικές συσκευές, κασέτες ήχου, ταινίες VHS ακόμη και δισκέτες. Όλα, χρησιμοποιούν τη βασική τεχνολογία που ο ίδιος ανέπτυξε χτυπώντας ένα χαλύβδινο σύρμα πάνω σε μια μικρή γωνία μεταξύ δύο τοίχων. Κάνοντας έναν ηλεκτρομαγνήτη κάτω από το καλώδιο, μπόρεσε να καταγράψει ήχο χρησιμοποιώντας ένα μικρόφωνο και να το αναπαράγει μέσα από ένα τηλεφωνικό ακουστικό.

Η ζωή του Poulsen

Γεννημένος στην Κοπεγχάγη το 1869, ο Poulsen σπούδασε ιατρική για αρκετό καιρό πριν από την πρόσληψή του στην τηλεφωνική εταιρεία της Κοπεγχάγης ως τεχνικός. Δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του. Κατά τη διάρκεια της ζωής του δημιούργησε τον ηλεκτρομαγνητικό φωνογράφο και του απονεμήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Ο κυλινδρικός ηλεκτρομαγνητικός φωνογράφος ήταν σε θέση να καταγράψει έως τριάντα λεπτά ομιλίας. Το 1900 έδειξε τη συσκευή του στο Εκθεσιακό Πανεπιστήμιο του Παρισιού, όπου κατέγραψε τη φωνή του Αυστριακού αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ.

Αφού κέρδισε ένα Grand Prix στο Παρίσι, ίδρυσε την American Telegraphone Company, αλλά οι πωλήσεις ήταν υποτονικές καθώς η συσκευή ήταν πραγματικά μπροστά από την εποχή της.

Την ίδια χρονιά έφερε και μια άλλη σημαντική ανακάλυψη, ένα ραδιόφωνο «τραγουδιού τόξου» που θα μετέδιδε μέχρι και 150 μίλια. Οι επακόλουθες βελτιώσεις αυτού του σχεδιασμού, ικανές να φτάσουν τα 2.500 μίλια, τελικά χρησιμοποιήθηκαν από το Ναυτικό των ΗΠΑ.