Καρέτα καρέτα: Αριθμός ρεκόρ για τις φωλιές της σε Μεσσηνία και Ζάκυνθο
Κοινωνία

Καρέτα καρέτα: Αριθμός ρεκόρ για τις φωλιές της σε Μεσσηνία και Ζάκυνθο

Καρέτα καρέτα: Αριθμός ρεκόρ για τις φωλιές της σε Μεσσηνία και Ζάκυνθο

Παρόλα αυτά η φωτορύπανση στις παραλίες εξακολουθεί να είναι πρόβλημα

Την τρίτη καλύτερη χρονιά από το 1984 για τις φωλιές της καρέτα καρέτα φαίνεται ότι διανύουμε φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΑΡΧΕΛΩΝ, οργανισμός ο οποίος δραστηριοποιείται συστηματικά για τη διάσωσή τους.

Συγκεκριμένα, «οι ερευνητές και οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν φέτος καταγράψει πάνω από 1.700 φωλιές στη Ζάκυνθο σε συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο».

Αντίστοιχα, «στον Κυπαρισσιακό κόλπο ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψε πάνω από 3.500 φωλιές στα 9,5 χλμ. παραλίας που αποτελούν τον πυρήνα του βιοτόπου, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά από το 1984 και μετά».

Αν και στην περιοχή αυτή επίσης σημειώνονται ετήσιες αυξομειώσεις, την τελευταία δεκαετία έχει αναγνωριστεί μια σημαντική αυξητική τάση στον αριθμό των φωλιών.

Περιφραγμένη φωλιά στην παραλία Ρωμανός της Μεσσηνίας – Ευρωκίνηση

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ιωάννας Φωτιάδη στην “Καθημερινή”, “παρά τη διάχυτη αίσθηση, τα παραπάνω ενθαρρυντικά νέα δεν αποδίδονται στην καραντίνα, όπως εξηγεί η επιστημονική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο αριθμός των φωλιών σχετίζεται με εκείνον των θηλυκών χελωνών που φτάνουν στην παραλία ωοτοκίας.

«Οι χελώνες που ωοτοκούν στην Ελλάδα διαβιούν στα πεδία διατροφής τους, στον Κόλπο του Γκαμπές (Βόρεια Αφρική) και στη Βόρεια Αδριατική, οι οποίες κάθε δύο τρία χρόνια μεταναστεύουν στις περιοχές ωοτοκίας για να αφήσουν τα αυγά τους. Το αν και πότε μία θηλυκή χελώνα είναι έτοιμη να μεταναστεύσει από το διατροφικό της πεδίο προς την παραλία αναπαραγωγής της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες» τονίζουν από τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η μοναδική επίδραση της καραντίνας αφορά την περιορισμένη ανθρώπινη δραστηριότητα στις παραλίες ωοτοκίας, που τις έκανε κατά τι πιο φιλόξενες.

Μεγάλο πρόβλημα η φωτορύπανση στις παραλίες

Μετά την εκκόλαψη των νεοσσών εκκρεμεί η διαδρομή τους μέχρι τη θάλασσα κι εκεί βρίσκεται ακόμη ένα πρόβλημα: η φωτορύπανση.

Σε όλες τις περιοχές ωοτοκίας στην Ελλάδα υπάρχουν σημεία ή και ολόκληρες παραλίες, στις οποίες καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για να διασωθούν τα χελωνάκια που αποπροσανατολίζονται από τα φώτα.

Η φετινή χαμηλή τουριστική δραστηριότητα δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα μειωθούν τα φώτα στις παραλίες ωοτοκίας. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ κάνει έκκληση σε όλους να χαμηλώνουν ή να σβήνουν τα φώτα μετά τις 11 το βράδυ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

«Αυτό αποτελεί για εμάς την πρόκληση και την ευκαιρία αυτού του καλοκαιριού με τον κορωνοϊό», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι επιστήμονες του οργανισμού.