Μιχάλης Δερτούζος: Η Google του αφιερώνει το Doodle της
Viral

Μιχάλης Δερτούζος: Η Google του αφιερώνει το Doodle της

Μιχάλης Δερτούζος: Η Google του αφιερώνει το Doodle της

Σε έναν πρωτοπόρο επιστήμονα των υπολογιστών και Έλληνα, είναι αφιερωμένο το σημερινό Google Doodle. Σαν σήμερα συμπληρώνονται 82 χρόνια από τη γέννηση του καθηγητή του ΜΙΤ, Μιχάλη Δερτούζου, ενός ανθρώπου που προέβλεψε πώς το διαδίκτυο θα επηρέαζε τις ζωές των καθημερινών ανθρώπων αλλά και τη δημοτικότητα των PC. Γεννημένος στην Αθήνα το 1936, ο Δερτούζος ήταν γιος μιας πιανίστριας και ενός ναυάρχου του ελληνικού Ναυτικού. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, πήρε την περίφημη υποτροφία Fulbright για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Arkansas, ενώ το 1964 μπήκε στο ΜΙΤ για να γίνει διδάκτορας. Διετέλεσε διευθυντής του περιώνυμου Laboratory for Computer Science του ΜΙΤ, το οποίο ανέλαβε το 1974.

Υπό την καθοδήγηση του Δερτούζου, το εργαστήριο του MIT εξελίχθηκε σε ένα ακμάζον ερευνητικό κέντρο με εκατοντάδες ερευνητές να υλοποιούν καινοτομίες όπως το ARPANET, την κρυπτογράφηση RSA, και τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται για την ασφαλή μετάδοση των δεδομένων. Παράλληλα ο Δερτούζος εργάστηκε σκληρά και κατάφερε να κάνει το LCS το κέντρο του World Wide Web Consortium (W3C), μια “συμμαχία” εταιρειών με σκοπό την προώθηση, την εξέλιξη και τη διασύνδεση του Παγκόσμιου Ιστού. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δερτούζος ήταν αυτός που προσέλαβε τον Sir Timothy John Berners-Lee, τον άνθρωπο που εφηύρε το World Wide Web (www).

Ο καθηγητής Μιχάλης Δερτούζος πέθανε μόλις στα 64 χρόνια του, αφήνοντας πίσω του τεράστιο επιστημονικό έργο. Και η Google τον τιμάει με αυτό το Doodle:

Ο καθηγητής Μιχάλης Δερτούζος - Photo: MIT

Ο καθηγητής Μιχάλης Δερτούζος – Photo: MIT