Μοναδικές εικόνες: Οι πρασοκαλλιεργητές στην Πέλλα έχουν οικολογική συνείδηση – Δείτε τι κάνουν
Viral

Μοναδικές εικόνες: Οι πρασοκαλλιεργητές στην Πέλλα έχουν οικολογική συνείδηση – Δείτε τι κάνουν

Μοναδικές εικόνες: Οι πρασοκαλλιεργητές στην Πέλλα έχουν οικολογική συνείδηση – Δείτε τι κάνουν

Η πατέντα που τους επιτρέπει να εκμεταλλεύονται τα δώρα της φύσης

Έναν έξυπνο και μάλλον οικολογικό τρόπο να ξεπλένουν τα πράσα που διαθέτουν στον καταναλωτή εφαρμόζουν οι πρασοκαλλιεργητές της Δωροθέας του δήμου Αλμωπίας στον νομό Πέλλας.

Δεμένα σε δεμάτια, με τις ρίζες βυθισμένες στα νερά του ποταμού φαίνονται να ακολουθούν την ροή του νερού. Δεν φυτεύονται στο ποτάμι, αλλά αφήνονται, προκειμένου να ξεπλυθούν και να φτάσουν καθαρά από χώματα στον καταναλωτή.

Το θέαμα είναι μοναδικό, παράξενο και θυμίζει τους ορυζώνες της Άπω Ανατολής, αλλά είναι… πράσα.

Όπως είπε ο ο πρόεδρος του χωριού, ο 46χρονος Κώστας Ηλιάδης, πρασοκαλλιεργητής και ο ίδιος, οι αγρότες παραδίδουν τη σοδειά τους στα …χέρια της φύσης, «προκειμένου να ολοκληρώσει ένα έργο που οι άνθρωποι όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν ολοκληρωτικά ή για να το πετύχουν τόσο καλά θα χρειάζονταν αμέτρητες εργατοώρες και σκληρή, κοπιαστική χειρωνακτική δουλειά…»

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι «η ποικιλία που καλλιεργούμε εδώ και 100 χρόνια στο χωριό είναι ντόπια και ήρθε από την Μικρά Ασία. Την αναπαράγουμε μόνοι μας και είναι από τις πιο γευστικές σε όλη τη χώρα».

Κι αυτό γίνεται- όπως προσθέτει-γιατί σύμφωνα με μαρτυρίες των γηραιότερων του χωριού (άνω των 97 χρόνων) , «η γη στην Δωροθέα, ήτοι δώρο Θεού, είναι ευλογημένη από τον Χριστό που πέρασε από τον τόπο μας». Άλλωστε, κατά τον ίδιο, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι «ακόμη και στα διπλανά χωριά απέτυχαν οι προσπάθειες που έγιναν για την καλλιέργεια της ντόπιας ποικιλίας πράσου της Δωροθέας».

Ο ποταμός «Κρύο Νερό» και η… πατέντα

Στο ένα χιλιόμετρο από το χωριό, πηγάζει νερό μέσα από τη γη, το οποίο και ρέει προς την Δωροθέα, δημιουργώντας έναν ποταμό, τον… «Κρύο Νερό», όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, με τον κ. Ηλιάδη να σημειώνει πως «τον ονομάσαμε έτσι γιατί χειμώνα/καλοκαίρι η θερμοκρασία του παραμένει σταθερή. Στους 14 βαθμούς Κελσίου».

Πεντακόσια μέτρα από το χωριό, από όπου περνάει ο ποταμός, οι πρασοκαλλιεργητές της Δωροθέας διαμόρφωσαν μία φυσική δεξαμενή, όπου τοποθετούν τα δεμάτια πράσων, δεμένα ανά 15 ή και 20 φυτά, βάρους έως και οκτώ κιλά και ύψους έως και 70 πόντους, «με στόχο να ξεπλυθεί παντελώς το «μουστάκι τους», δηλαδή η ρίζα του φυτού, να παραδοθεί έτσι στους εμπόρους και να φτάσει καθαρό στους καταναλωτές».

Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ