Μοναδικές εικόνες από τη φωταγώγηση του Πανεπιστημίου Αθηνών
Viral

Μοναδικές εικόνες από τη φωταγώγηση του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μοναδικές εικόνες από τη φωταγώγηση του Πανεπιστημίου Αθηνών

Με τη φωταγώγηση του κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών επί της Πανεπιστημίου τιμά η Αθήνα την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος, του λεγόμενου “σιωπηλού δολοφόνου” όπως τον αποκαλούν οι επιστήμονες. Και αυτό διότι τα συμπτώματά του αργούν να εκδηλωθούν, με συνέπεια να είναι δύσκολη η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, ώστε να γίνει η σωτήρια για τη ζωή χειρουργική αφαίρεση του όγκου.

Ο καρκίνος του παγκρέατος  έχει τη μικρότερη επιβίωση ασθενών στην Ευρώπη και ευθύνεται για περισσότερους από 95.000 θανάτους κάθε χρόνο. Ο μέσος χρόνος επιβίωσης μετά τη διάγνωση είναι μόνο 4,6 μήνες.

Η θνησιμότητα από καρκίνο του παγκρέατος στην Ευρώπη εμφανίζει αύξηση 5% μεταξύ 1990-2016, σύμφωνα με έκθεση της ευρωπαϊκής οργάνωσης γαστρεντερολόγων United European Gastroenterology (UEG), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Παγκρεατικού Καρκίνου.

Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στις πέντε μορφές καρκίνου με τα περισσότερα θύματα. Οι άλλες τέσσερις είναι οι καρκίνοι των πνευμόνων, του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη, που όμως εμφανίζουν σταδιακή μείωση της θνησιμότητας μετά το 1990.

Αντίθετα, οι θάνατοι από παγκρεατικό καρκίνο ως ποσοστό του πληθυσμού της Ευρώπης συνεχίζουν να αυξάνουν, με αποτέλεσμα η εν λόγω ασθένεια να έχει πλέον ξεπεράσει τον καρκίνο του μαστού ως η τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η φωταγώγηση του κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε έναν διαφορετικό τόνο στο κέντρο της Αθήνας με την ελπίδα της ενημέρωσης και αφύπνισης για μια τόσο σοβαρή ασθένεια.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI