Το βίντεο με το χαριτωμένο αρκουδάκι που ανησυχεί τους επιστήμονες
Viral

Το βίντεο με το χαριτωμένο αρκουδάκι που ανησυχεί τους επιστήμονες

Το βίντεο με το χαριτωμένο αρκουδάκι που ανησυχεί τους επιστήμονες

Ένα βίντεο που κατέγραψε την ηρωική προσπάθεια που κάνει ένα αρκουδάκι να αναρριχηθεί σε μια χιονισμένη πλαγιά για να βρει τη μαμά του έγινε viral στο διαδίκτυο. Όπως ήταν φυσικό, ένα βίντεο με μωρό άγριο ζώου ήταν αναμενόμενο να… σπάσει καρδιές. Το ευτύχημα είναι ότι παρά το γεγονός πως τα πράγματα ήταν δύσκολα για το αρκουδάκι, εκείνο τα κατάφερε και τελικά σκαρφάλωσε. Και φυσικά το προφανές και επιφανειακό συμπέρασμα στο οποίο όλοι κατέληξαν, είναι ότι η προσπάθεια και το πείσμα φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η επιστημονική κοινότητα όμως έχει ξεσηκωθεί, καθώς βλέποντας «πίσω από τις λέξεις» ενός viral βίντεο επισημαίνει ότι κανείς δεν έδωσε σημασία στο τι οδήγησε τη μαμά αρκούδα να προσπαθήσει να αναρριχηθεί με το μωρό της σε μια πολύ επικίνδυνη πλαγιά, ενώ υπήρχε άλλος, πιο ασφαλής δρόμος.

Την απάντηση εν μέρει δίνει η ίδια η αρκούδα. Εάν παρατηρήσετε στο τέλος του βίντεο, στρέφει το κεφάλι της και κοιτάει προς τον ουρανό. Και σίγουρα δεν… προσεύχεται, αλλά προσπαθεί να καταλάβει εάν το drone που τόση ώρα πετούσε πάνω από εκείνη και το μωρό της, κάνοντάς την να νιώσει κίνδυνο, είχε απομακρυνθεί. Το βίντεο είναι πράγματι τραβηγμένο με drone από τον Dmitry Kedrov στην ακτή του Okhotsk στη Ρωσική Θάλασσα, κάτι που επιβεβαιώνει και το National Geographic.

Το drone, απειλή για τη μαμά-αρκούδα

Σε όλη τη διάρκεια του βίντεο, η αρκούδα δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχη και ταραγμένη, ειδικά όταν καταφέρνει να σκαρφαλώσει στην κορυφή, αλλά το μωρό της είναι ακόμα στην πλαγιά. Κινείται νευρικά κατά μήκος της πλαγιάς. “Οι αρκούδες δεν θα ένιωθαν την ανάγκη να πάρουν τέτοιο ρίσκο, εάν δεν είχαν ενοχληθεί από το drone”, έγραψε στο Twitter η Dani Rabaioitti, υποψήφια διδάκτωρας στην Zoological Society of London και σημειώνει ότι “ο χειριστής του drone θα μπορούσε να είχε σκοτώσει το αρκουδάκι”.

Ο Clayton Lamb, ερευνητής για τις αρκούδες γκρίζλι στο Πανεπιστήμιο της Alberta θεωρεί ότι συμπεριφορά της αρκούδας δηλώνει ότι ερμήνευσε το drone που πλησίαζε ως επίθεση και προσπάθησε να απομακρύνει το μωρό της από τον κίνδυνο. “Δεν έχει σημασία πόσο μακριά ήταν το drone, διότι από τη συμπεριφορά της αρκούδας μπορώ να πω ότι ήταν πολύ κοντά”.

Πληθαίνουν τα περιστατικά ενόχλησης ζώων

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα drone προκαλεί αναστάτωση σε ένα άγριο ζώο. Από την άλλη, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πώς σε κάποιες περιπτώσεις τα drone βοήθησαν τους επιστήμονες να πάρουν απαντήσεις, παρακολουθώντας είδη που δεν θα μπορούσαν ποτέ να πλησιάσουν.

Η Dr. Sophie Gilbert, επίκουρη καθηγήτρια Wildlife Ecology στο Πανεπιστήμιο του Idaho, που μελετά πώς τα drones επηρεάζουν την άγρια ζωή, επισημαίνει ότι ένα drone είναι σαν UFO για ένα άγριο ζώο, που δεν γνωρίζει τι είναι αυτό που το πλησιάζει, ενώ πολλές φορές ο θόρυβος που προκαλούν μπορεί να αποσπάσει την προσοχή τους από μία ζωτικής σημασίας δραστηριότητα, όπως το φαγητό ή ένας καυγάς. Όπως πολύ εμφατικά έγραψε στο Twitter: “Mη. Πλησιάζετε. Την άγρια ζωή. Με. Drones!!!!!”.