World Press Photo: Αυτή είναι η συγκλονιστική φωτογραφία της χρονιάς για το 2022 – Ποιος Έλληνας φωτογράφος διακρίθηκε στην Ευρώπη;
Viral

World Press Photo: Αυτή είναι η συγκλονιστική φωτογραφία της χρονιάς για το 2022 – Ποιος Έλληνας φωτογράφος διακρίθηκε στην Ευρώπη;

World Press Photo: Αυτή είναι η συγκλονιστική φωτογραφία της χρονιάς για το 2022 – Ποιος Έλληνας φωτογράφος διακρίθηκε στην Ευρώπη;

Για πρώτη φορά φωτογραφία χωρίς πρόσωπα

Μια φωτογραφία με σταυρούς απ΄όπου κρέμονται φορέματα μικρών κοριτσιών κοντά σε ένα καναδικό «οικοτροφείο» όπου βρέθηκαν τα λείψανα περίπου 215 παιδιών αυτοχθόνων το περασμένο έτος, κέρδισε το βραβείο World Press Photo για το έτος 2022.

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά στην 67χρονη ιστορία του παγκόσμιου διαγωνισμού που κερδίζει μία φωτογραφία χωρίς πρόσωπα.

Τη νικητήρια φωτογραφία τράβηξε η φωτορεπόρτερ με έδρα το Έντμοντον του Καναδά, Amber Bracken.

Aποτυπώνει μια «ήρεμη στιγμή περισυλλογής (…) για την ιστορία της αποικιοκρατίας όχι μόνο στον Καναδά, αλλά σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Rena Effendi, μέλος της κριτικής επιτροπής.

Στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας, που δημοσίευσαν οι New York Times, φορέματα μικρών κοριτσιών στα χρώματα του κόκκινου και της ώχρας κρέμονται από σταυρούς δίπλα σε έναν αυτοκινητόδρομο στο Κάμλουψ, μια μικρή πόλη της Βρετανικής Κολομβίας.

Στα αριστερά, η καμπύλη ενός ουράνιου τόξου που καταλήγει στο σημείο όπου ανακαλύφθηκε ο ομαδικός τάφος, εκεί όπου βρισκόταν ένα λεγόμενο οικοτροφείο, το οποίο ιδρύθηκε πριν από έναν αιώνα για να αφομοιώσει με τη βία τον αυτόχθονο πληθυσμό.

Αυτός ο ομαδικός τάφος ήταν ο πρώτος από μια σειρά που ανακαλύφθηκαν, αναγκάζοντας τους Καναδούς να έρθουν αντιμέτωποι με το αποικιοκρατικό παρελθόν τους.

Διάφορες έρευνες για αυτά τα παλιά οικοτροφεία για Ινδιάνους διεξάγονται σε όλη τη χώρα.

«Δεν έχω την εντύπωση ότι είναι μια φωτογραφία που θα μπορούσε να μου ανήκει», δήλωσε στο AFP η Βracken, 38 ετών. «Ήταν η απεικόνιση ενός πράγματος που δημιούργησε η κοινότητα προκειμένου να τιμήσει και να ξαναφέρει στη μνήμη τα χαμένα παιδιά της», είπε.

Οι αρχές εκτιμούν πως συνολικά περισσότερα από 4.000 παιδιά μπορεί να φέρονταν ως αγνοούμενα.

Στον διαγωνισμό απονεμήθηκαν άλλα τρία παγκόσμια βραβεία ενώ διακρίσεις πήραν και φωτογραφίες από κάθε ήπειρο ξεχωριστά.

Έτσι, το βραβείο World Press Photo Story of the Year δόθηκε στον Matthew Abbott, με τη φωτογραφία Saving Forests with Fire, το βραβείο World Press Photo Long-Term Project Award στη Lalo de Almeida για τη φωτογραφία Amazonian Dystopia και το βραβείο World Press Photo Open Format Award στην Isadora Romero για τη φωτογραφία Blood is a Seed.

Η διάκριση του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη με τη γιαγιά στις φωτιές της Εύβοιας

Για την Ευρώπη ήταν μάλλον αδύνατον να μη διακριθεί μία φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου και συγκλόνισε την Ελλάδα, η κραυγή της γιαγιάς Παναγιώτας στις καταστροφικές φωτιές της Εύβοιας του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη.