Andaman: Tο αγαπημένο Thai στέκι στα Πετράλωνα
Βόλτα στην πόλη

Andaman: Tο αγαπημένο Thai στέκι στα Πετράλωνα

Andaman: Tο αγαπημένο Thai στέκι στα Πετράλωνα

Andaman είναι το σύμπλεγμα κάποιων εξωτικών νησιών, αλλά για μένα, είναι το όνομα μιας μεγάλης μου αγάπης στην πόλη και το ομολογώ: για την Ταϊλανδική κουζίνα η καρδία μου ανεβάζει χτύπους.

Στο εν λόγω στέκι στα Πετράλωνα, πάω ξανά και και ξανά, γιατί έχω «σκαλώσει» άσχημα με κάποια πιάτα, με την ατμόσφαιρα τη μουσική, το πολύ καλό σέρβις, αλλά και τον ιδιοκτήτη τον Ρομανό, που έχει μια αύρα πολύ φιλόξενη και ναι πληθωρικός οικοδεσπότης, είναι σαν να σ έχει καλέσει στο όμορφο σπίτι του και σε κανακεύει.

Στο Andaman δεν νιώθω πελάτης αλλά φίλη

Υπάρχει κάτι παρεΐστικο στην ατμόσφαιρα που μου έχει λείψει. Είναι σαν να είμαστε μια φυλή Καψουρο-ταϊλανδική κουλτούρας και μοιραζόμαστε εμπειρίες από ταξίδια, άλλους πολιτισμούς, προτιμήσεις στις γεύσεις.

Το Andaman δεν είναι καινούργιος έρωτας στην πόλη, άλλα όταν ένα αγαπημένο μαγαζί φοράει πάλι τα καλά του κάνει δραστικές αλλαγές στο προσωπικό, στο μενού και την κουζίνα (και τη διακόσμηση), είμαι έτοιμη να πάω με νέα μάτια και καθόλου δυσπιστία, σαν να μπαίνω σε ένα καινούργιο πάνθεον γεύσεων.

Ο αέρας ανανέωσης έρχεται με το που πατάω το πόδι μου. Το μαγαζί αυτό έχει κάτι μυσταγωγικό, το νιώθεις “γκράντε”, άλλα κρατάει ένα μέτρο. Στην κουζίνα, η Ταϊλανδή μαγείρισσα Τικ κάνει “παπάδες” και φαίνεται ότι η γεύση είναι ο τρόπος της να συνδέεται με το εξωτικό Τσιάνκ Μάι και την πατρίδα της.

Είναι και η ατμόσφαιρα που μου ανοίγει την καρδία και καταφέρνει και με βάζει, με το που πατάω το πόδι μου, σ’ αυτή την ωραία νωχελικότατα που έχουν τα εξωτικά μέρη.

Οι εναλλαγές της Ταϊλάνδης

Έχω ταξιδέψει πολλές φορές στην Ταϊλάνδη και κανένα άλλο μαγαζί δεν με μεταφέρει τόσο γρήγορα πάλι σ’ εκείνη την αίσθηση ευτυχίας’ που νιώθεις σ’ αυτόν τον χαμογελαστό τόπο. Γιατί οι Ταϊλάνδη έχει πολλές εναλλαγές, δεν είναι ποτέ ένα πράγμα . Έτσι και αυτό ο εστιατόριο πληθαίνει, βάζει κι άλλο χρώμα, πειραματίζεται στη γεύση και την έχει φτάσει το Θεό.

Υπερυψωμένα τραπέζια σαν ιδιωτικά σεπαρέ, ξύλινοι καναπέδες και σκαμπό με μαξιλάρες, ανάμεσα σε εξωτικά φυτά και πινάκες και μπρούτζινους ελέφαντες. Ωραία ethnic μουσική και απολαυστικά cocktails, που ισχυρίζομαι σαν ορκισμένη “κολτεϊλο-μάνα” ότι είναι από τα πιο ιδιαίτερα στην πόλη.

Συνήθως πίνω το κοκτέιλ wasabi, που είναι πολύ ιδιαίτερο και δροσερό και ισορροπεί τέλεια το τζιν, με το αγγούρι, το wasabiκ και τα εσπεριδοειδή. Αλλά και το andaman με το συνδυασμό με ρούμι, εξωτικά φρούτα και τζίντζερ είναι άκρως «μεθυστικό».

Στο Andaman ξεκινάω πάντα με τη μαγική σούπα «kha kai» με κοτόπουλο, γάλα καρύδας, μανιτάρια, galangal και φύλλα lime… και σκάνε στον ουρανίσκο όλες οι ευωδιές. Αγαπημένα από τα πρώτα πιάτα και τα Thai fresh rolls, που το φύλλο τους είναι χειροποίητο, με κοτόπουλο, ομελέτα, λεπτοκομμένο αγγούρι και καρότο, φύτρες φασολιού με σος τάμαριν.

Το πιάτο που προτιμώ και παίρνω ξανά και ξανά είναι το Pad Thai με τα λεπτά noodles, μαγειρεμένα με τόφου, κοτόπουλο, φύτρες φασολιού, φρέσκο κρεμμυδάκι και τάμαριν.

Υφές και μυρωδιές

Στη Ταϊλανδέζικη κουζίνα σε κερδίζουν οι υφές και οι μυρωδιές. Τα μυρωδικά όλα έρχονται με φροντίδα από την χαμογελαστή χώρα. Από τα χαρακτηριστικά πιάτα της ταϊλανδέζικης κουζίνας είναι το πράσινο κάρι με σολωμό, καβούρι και γάλα καρύδας, που το θεωρώ επίσης κορυφαίο πιάτο. Πρόκειται για “food porn” πιάτο όπως θα έγραφα στο instagram που το συνδυάζω πάντα, με ρύζι ατμού που το μπλέκω για τη σωστή ισορροπία στη γεύση.

Για το τέλος, τα γλυκά αφήνουν μια σωστή επίγευση και ισχυρίζομαι ότι με μους σοκαλά με φρέσκο μάνγκο, γουργουρίζω ευτυχισμένη… εξωτισμό.

INFO

Πειραιώς 187 & Αλόπης 65, Κάτω Πετράλωνα

211 2104939