Αυτοί είναι 10 λόγοι που ρίχνουν το ανοσοποιητικό σας και δεν τους παίρνετε χαμπάρι!
Υγεία & Ευεξία

Αυτοί είναι 10 λόγοι που ρίχνουν το ανοσοποιητικό σας και δεν τους παίρνετε χαμπάρι!

Αυτοί είναι 10 λόγοι που ρίχνουν το ανοσοποιητικό σας και δεν τους παίρνετε χαμπάρι!

Καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν τον οργανισμό

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο άμυνας του οργανισμού απέναντι σε κάθε επίθεση ιών, βακτηρίων και επιβλαβών ουσιών.

Πεσμένο ανοσοποιητικό σημαίνει ότι είμαστε περισσότερο επιρρεπείς σε φλεγμονές και ασθένειες.

Πέρα από κάποιες ιατρικές καταστάσεις που ρίχνουν το ανοσοποιητικό όπως π.χ. η χημειοθεραπεία, οι ανασοκατασταλτικές θεραπείες κ.ο.κ., υπάρχουν παράγοντες στην καθημερινή μας ζωή που μπορούν να το ρίξουν και πολλές φορές δεν τους δίνουμε τη δέουσα σημασία.

Ιδού λοιπόν γιατί μπορεί να αισθάνεστε ευάλωτοι, να αρρωσταίνετε πιο τακτικά και ο οργανισμός σας να είναι εξασθενημένος:

#1 Έλλειψη ύπνου

Το να μην κοιμάστε αρκετά μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους απέναντι στους ιούς ή τα μικρόβια. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να παράξει αρκετά κύτταρα και πρωτεΐνες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, τα λεγόμενα αντισώματα που βοηθούν στην άμυνα κατά των ασθενειών. Επιπλέον, το σώμα απελευθερώνει ορισμένες πρωτεΐνες που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα, τις λεγόμενες κυτοκίνες, μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

#2 Άγχος

Η στεναχώρια και το στρες δεν βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών. Μπορούν να αποδυναμώσουν την ανσοσοποιητική σας απόκριση μέσα σε 30 μόλις λεπτά.

Το χρόνιο στρες έχει μεγαλύτερη επίπτωση στο ανοσοποιητικό καθώς  δυσκολεύει τον οργανισμό να καταπολεμήσει ακόμα και ένα απλό κρυολόγημα ή ιούς όπως τον έρπη.

Εξ ου γιατί λέμε ότι «έβγαλα έρπη από το άγχος».

Εάν έχετε πρόβλημα με τη διαχείριση του άγχους θα έχετε διαπιστώσει ότι είστε πιο επιρρεπείς στο να αρρωσταίνετε και καλό θα ήταν να μιλήσετε στον γιατρό σας.

#3 Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα

Η D είναι μια βιταμίνη που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητη για τα οστά μας. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο ρόλος της και διαπιστώθηκε     ακόμα πιο έντονα με τις έρευνες που έγιναν για τον κορονοϊό.

Η D είναι μια απαραίτητη βιταμίνη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αρκεί μόνο να βλέπει ο ήλιος 15 λεπτά ημερησίως το πρόσωπο και τα χέρια σας για να συντεθεί στον οργανισμό.
Μερικές φορές όμως δεν αρκεί.

Χαμηλά επίπεδα D μπορεί να σημαίνουν ύπαρξη κάποιας φλεγμονής.

Μια απλή εξέταση αίματος κατόπιν σύστασης του γιατρού σας θα δείξει αν χρειάζεστε συμπληρώματα D για να καλύψετε τις ανάγκες σας.

#4 Δεν βγαίνετε αρκετά έξω από το σπίτι

Αυτός ο παράγοντας ακούγεται αστείος όμως η καραντίνα απέδειξε ότι είναι πολύ σοβαρός λόγος που πέφτει το ανοσοποιητικό μας.

Η καθημερινή έκθεση στο ηλιακό φως βοηθά το ανοσοποιητικό να συνθέσει τα λεγόμενα T-κύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Και δεν είναι μόνο αυτά τα οφέλη. Βγαίνοντας έξω και ειδικά κοντά στη φύση βελτιώνεται η ψυχολογία μας και εισπνέουμε οξυγόνο που βοηθά το ανοσοποιητικό μας.

#5 Έλλειψη φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σας

Τα φρέσκα τρόφιμα και οι ξηροί καρποί περιέχουν πολύ ψευδάργυρο, β-καροτένιο, βιταμίνες Α, C και Ε και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για ένα υγιές σώμα.

Τα φυτικά τρόφιμα σας γεμίζουν επίσης με φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους, το οποίο μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική σας απόκριση.

#6 Πολλά λιπαρά στη διατροφή σας

Τα λιπαρά μπορούν να βλάψουν τα λευκά αιμοσφαίρια, τους μπροστάρηδες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον βλάπτουν την εντερική χλωρίδα που επίσης συμβάλλει στο να μην αρρωσταίνουμε.

Καταργήστε τα λιπαρά τρόφιμα (τηγανιτά, αλλαντικά όπως μπέικον, πανσέτα, κρέατα με λίπος) αλλά και τη ζάχαρη αν επιζητάτε να αρρωσταίνετε λιγότερο.

#7 Κακή σεξουαλική ζωή

Ναι, το σεξ βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα όσο κι αν ακούγεται… κάπως. Και υπάρχει εξήγηση. Η σεξουαλική επαφή αυξάνει τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης στο αίμα που βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμά τις ασθένειες.

Όμως μην το παρακάνετε! Οι έρευνες τονίζουν ότι σεξ μία φορά την εβδομάδα για τα ζευγάρια είναι το ιδανικό για να αναπτύξετε… ανοσία!

#8 Πένθος

Ναι, το πένθος και ειδικά το μακροχρόνιο ρίχνει τον οργανισμό. Κάθε απώλεια στη ζωή μας που μας βάζει σε διαδικασία πένθους έχει κόστος στο ανοσοποιητικό μας σύστημα ειδικά εάν δεν καταφέρουμε να την ξεπεράσουμε.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να ζητάμε τη βοήθεια ειδικού για να διαχειριζόμαστε τις απώλειες όταν αυτές δεν μας αφήνουν να πάμε παρακάτω.

#9 Έλλειψη άσκησης

Η τακτική αερόβια άσκηση φαίνεται να βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει ασθένειες που προκαλούνται από ιούς και βακτήρια.

Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή άσκηση όπως το περπάτημα βοηθά το αίμα να κυκλοφορεί καλύτερα στο σώμα πράγμα που σημαίνει ότι οι ουσίες του που καταπολεμούν τα μικρόβια φτάνουν εκεί που πρέπει.

#10 Κάπνισμα και αλκοόλ

Η νικοτίνη από τα τσιγάρα, τον καπνό ή οποιαδήποτε άλλη πηγή μπορεί να αποδυναμώσει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τα μικρόβια. Ναι, και το άτμισμα συμπεριλαμβάνεται στις βλαπτικές συνήθειες.

Και δεν είναι μόνο η νικοτίνη. Τα υγρά αναπλήρωσης και τα τσιγάρα περιέχουν τοξικές ουσίες εξαιρετικά επιβλαβείς για τον οργανισμό και άρα και για το ανοσοποιητικό σας.

Εξίσου τοξικό είναι και το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες.