Πολλοί Έλληνες έχουν συνδέσει λανθασμένα την 28η Οκτωβρίου με το παραδοσιακό πιάτο «μπακαλιάρος σκορδαλιά», όμως η αλήθεια είναι πως η συνήθεια αυτή δεν έχει καμία ιστορική ή θρησκευτική βάση. Πρόκειται για ένα… γευστικό μπέρδεμα που πέρασε από γενιά σε γενιά μέσα στα ελληνικά σπίτια.
Στην πραγματικότητα, ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι έδεσμα που ανήκει αποκλειστικά στην 25η Μαρτίου, ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Την ημέρα εκείνη, που πέφτει μέσα στη νηστεία της Σαρακοστής, η Εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού. Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος –οικονομικός, εύκολος στη μεταφορά και στη συντήρηση– καθιερώθηκε με τα χρόνια ως το πιο χαρακτηριστικό φαγητό του εορτασμού.
Αντίθετα, η 28η Οκτωβρίου δεν σχετίζεται με κάποια νηστεία ή θρησκευτική παράδοση. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί συνεχίζουν να «μπερδεύουν» τις δύο ημερομηνίες και να βάζουν τον μπακαλιάρο στο τραπέζι και του ΟΧΙ.
Στην πραγματικότητα όμως, η συγκεκριμένη μέρα δεν επιβάλλει κανένα συγκεκριμένο πιάτο – μπορούμε να φάμε ό,τι θέλουμε, αφού ο μπακαλιάρος σκορδαλιά παραμένει συνδεδεμένος αποκλειστικά με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Διαβάστε επίσης: 28η Οκτωβρίου: Η Ελλάδα τίμησε το ιστορικό «όχι» – Πλήθος κόσμου στο Σύνταγμα