Αν αγαπάτε τα κλασικά και αγαπημένα γεμιστά, τότε φτιάξτε αυτήν τη μακαρονάδα με ζυμαρικά πλεξούδες και λαχανικά που ψήνονται στον φούρνο και θυμίζουν σε γεύση το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό!

Παρακάτω θα δεις αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής του Άκη Πετρετζίκη!

Υλικά

  • 500 γρ. ζυμαρικά πλεξούδες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 6-9 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 800 γρ. νερό
  • 2 κ.σ. βασιλικό, φρέσκο
  • 2 κ.σ. δυόσμο, φρέσκο
  • 400 γρ. χυμό ντομάτας
  • 1 μελιτζάνα
  • 1 κολοκυθάκι
  • 1 καρότο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 ντομάτα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.

Κόβουμε σε μια επιφάνεια κοπής τη μελιτζάνα, το κολοκύθι και το καρότο σε μισοφέγγαρα, και την πιπεριά και την ντομάτα σε μικρά κομμάτια.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον βασιλικό και τον δυόσμο.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι ή ένα γουόκ σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.

Ρίχνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και τη μελιτζάνα, σοτάρουμε για 7-8 λεπτά και τη μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.

Ρίχνουμε στο τηγάνι ακόμα 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, το κολοκυθάκι, το καρότο, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το αλάτι και το πιπέρι, και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε τα λαχανικά στο πίατο με την μελιτζάνα.

Ρίχνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος τον πελτέ, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, τον βασιλικό, τον δυόσμο και το νερό.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει ο πελτές, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και ανακατεύουμε ξανά.

Προσθέτουμε τις πλεξούδες και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα λαχανικά, την ντομάτα και το σκόρδο, και ανακατεύουμε.

Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τη γραβιέρα, μεταφέρουμε το σκεύος στον φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο, ανακατεύουμε και μοιράζουμε σε πιάτα.

Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού.

Διαβάστε επίσης

Δροσερή γιαουρτόπιτα σε 20 μόλις λεπτά!