Δείτε πώς να πετύχετε το πιο ζουμερό χοιρινό με γλάσο στον φούρνο που συνοδεύεται από τραγανές πατάτες!

Το απόλυτο κυρίως πιάτο για τα εορταστικά ή τα κυριακάτικα τραπέζια από τον Άκη Πετρετζίκη.

Υλικά:

Για το γλάσο

  • 70 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • 70 γρ. μέλι
  • 120 γρ. ξίδι βαλσάμικο, με ρόδι
  • 1 στικ κανέλας
  • 3 ολόκληρα γαρίφαλα

Για το χοιρινό

  • 2,5 κιλά χοιρινό λαιμό, χωρίς κόκαλο
  • 25 γρ. αλάτι
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2-3 κλ. δεντρολίβανο
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τις πατάτες

  • 1 ½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες
  • χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι, προαιρετικά
  • 1 ½ λίτρο νερό
  • 1 κ.γ. μπούκοβο, γλυκό
  • 1 κ.σ. σκόνη σκόρδου
  • 1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 70 γρ. σιμιγδάλι, μέτριο
  • αλάτι
  • πιπέρι