Το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο με ζυμαρικά βίδες και κιμά από χταπόδι, γαρίδες και μύδια φτιάχνει ο Άκης Πετρετζίκης και είναι ό,τι πρέπει εάν έχεις καλεσμένους στο σπίτι.

Η συνταγή θεωρείται αρκετά εύκολη και σε 25 μόλις λεπτά θα είναι έτοιμη για απόλαυση!

Υλικά

  • 500 γρ. βίδες
  • 300 γρ. χταπόδι, βρασμένο
  • 300 γρ. μύδια, χωρίς κέλυφος
  • 300 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
  • 10 γρ. βασιλικό, φρέσκο
  • 70 γρ. λευκό κρασί
  • 400 γρ. ντομάτες, τριμμένες
  • 100 γρ. νερό
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ψιλοκόβουμε το χταπόδι, τα μύδια και τις γαρίδες.
  • Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο και τα μισά θαλασσινά.
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  • Μεταφέρουμε τα θαλασσινά σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε στο τηγάνι ακόμα 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα θαλασσινά.
  • Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, τα μεταφέρουμε και αυτά στο μπολ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και τον βασιλικό.
  • Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι.
  • Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγοβράζουμε μέχρι απορροφηθούν όλα τα υγρά από τη σάλτσα.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τα θαλασσινά, τον βασιλικό, τον χυμό λεμονιού και τη ρίγανη, και ανακατεύουμε με την κουτάλα.
  • Αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
  • Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  • Ρίχνουμε 1 κ.σ. αλάτι και τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τα ζυμαρικά, και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν.
  • Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και την παρμεζάνα στην κατσαρόλα με τα θαλασσινά, και ανακατεύουμε με την κουτάλα. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών που κρατήσαμε στην άκρη.)
  • Μοιράζουμε τη μακαρονάδα σε πιάτα, πασπαλίζουμε με φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης

Άκης Πετρετζίκης: Φτιάχνει τα πιο νόστιμα σουβλάκια μελιτζάνας με κιμά!