Το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο με ζυμαρικά βίδες και κιμά από χταπόδι, γαρίδες και μύδια φτιάχνει ο Άκης Πετρετζίκης και είναι ό,τι πρέπει εάν έχεις καλεσμένους στο σπίτι.
Η συνταγή θεωρείται αρκετά εύκολη και σε 25 μόλις λεπτά θα είναι έτοιμη για απόλαυση!
Υλικά
- 500 γρ. βίδες
- 300 γρ. χταπόδι, βρασμένο
- 300 γρ. μύδια, χωρίς κέλυφος
- 300 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
- 10 γρ. βασιλικό, φρέσκο
- 70 γρ. λευκό κρασί
- 400 γρ. ντομάτες, τριμμένες
- 100 γρ. νερό
- 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
- 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβουμε το χταπόδι, τα μύδια και τις γαρίδες.
- Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο και τα μισά θαλασσινά.
- Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Μεταφέρουμε τα θαλασσινά σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε στο τηγάνι ακόμα 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα θαλασσινά.
- Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, τα μεταφέρουμε και αυτά στο μπολ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και τον βασιλικό.
- Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι.
- Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγοβράζουμε μέχρι απορροφηθούν όλα τα υγρά από τη σάλτσα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τα θαλασσινά, τον βασιλικό, τον χυμό λεμονιού και τη ρίγανη, και ανακατεύουμε με την κουτάλα.
- Αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
- Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Ρίχνουμε 1 κ.σ. αλάτι και τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τα ζυμαρικά, και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν.
- Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και την παρμεζάνα στην κατσαρόλα με τα θαλασσινά, και ανακατεύουμε με την κουτάλα. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών που κρατήσαμε στην άκρη.)
- Μοιράζουμε τη μακαρονάδα σε πιάτα, πασπαλίζουμε με φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.
Διαβάστε επίσης
Άκης Πετρετζίκης: Φτιάχνει τα πιο νόστιμα σουβλάκια μελιτζάνας με κιμά!