Αν αγαπάς το τιραμισού και δεν μπορείς να αντισταθείς σε ένα παγωτό με γεύση καφέ, τότε αυτή η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη θα σε ξετρελάνει!
Το παγωτό τιραμισού σε ξυλάκι είναι η απόλυτη καλοκαιρινή εκδοχή του αγαπημένου ιταλικού γλυκού, με όλα τα στοιχεία που το κάνουν ακαταμάχητο.
Είναι μια συνταγή που συνδυάζει την κομψότητα του τιραμισού με τη δροσιά του παγωτού και την ευκολία ενός παγωμένου σνακ στο ξυλάκι. Ιδανική για να εντυπωσιάσεις σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι ή για να απολαύσεις μόνος σου ένα απογευματινό γλυκό-έκπληξη!
Υλικά:
Για την κρέμα
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 100 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ, σε σκόνη
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το σιρόπι
- 200 γρ. γάλα πλήρες
- 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 κ.σ. στιγμιαίο καφέ, σε σκόνη
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 50 γρ. κονιάκ
Για τη σύνθεση
- 24 σαβαγιάρ, 200 γρ.
- 200 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
- 50 γρ. φουντούκια, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Για την κρέμα
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος, το ζαχαρούχο γάλα, το τυρί κρέμα, τον καφέ και το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι το μείγμα να μοιάζει με σαντιγί.
- Βάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι και μεταφέρουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα σαβαγιάρ.
Για το σιρόπι
- Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τον καφέ, το εκχύλισμα βανίλιας και το κονιάκ.
- Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
- Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα να κρυώσει.
Για τη σύνθεση
- Τοποθετούμε τα σαβαγιάρ το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί με χαμηλό γείσο.
- Μεταφέρουμε το σιρόπι σε ένα μπολ, βουτάμε ένα-ένα τα σαβαγιάρ για 10 δευτερόλεπτα και τα μεταφέρουμε στο ταψί με την πλευρά της ζάχαρης να είναι προς τα κάτω αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
- Αφαιρούμε τη σακούλα ζαχαροπλαστικής από το ψυγείο και απλώνουμε την κρέμα στα μισά σαβαγιάρ.
- Τοποθετούμε τα άλλα μισά σαβαγιάρ πάνω από αυτά με την κρέμα και βάζουμε στο καθένα από ένα ξυλάκι παγωτού από τη μια μεριά μέχρι τη μέση της κρέμας.
- Μεταφέρουμε το ταψί στην κατάψυξη για 4-5 ώρες να παγώσουν.
- Βάζουμε σε ένα πιάτο τα ψιλοκομμένα φουντούκια και αφήνουμε στην άκρη.
- Βγάζουμε τα παγωτά από την κατάψυξη και βουτάμε ένα-ένα τα ξυλάκια πρώτα στη λιωμένη κουβερτούρα μέχρι τη μέση και στη συνέχεια στα φουντούκια ώστε να κολλήσουν στην κουβερτούρα.
- Αφήνουμε λίγα λεπτά να σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα και σερβίρουμε.
Διαβάστε επίσης: Φτιάξε σπιτικό sushi εύκολα και γρήγορα!