Ανασκόπηση γεγονότων του 2023: Είμαστε τυχεροί που είμαστε ζωντανοί!
Τηλεόραση

Ανασκόπηση γεγονότων του 2023: Είμαστε τυχεροί που είμαστε ζωντανοί!

Ανασκόπηση γεγονότων του 2023: Είμαστε τυχεροί που είμαστε ζωντανοί!

Τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει σε ένα βίντεο

Την ανασκόπηση του 2023 με τα σημαντικότερα γεγονότα της  χρονιάς ετοίμασε η εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη. Καταστροφές, πλημμύρες, φωτιές, απώλειες χαρακτήρισαν το 2023.

Μαζεύοντας τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς, σίγουρο είναι ότι θα νιώσεις λιγάκι τυχερός μέσα από όλη τη καταστροφή που άφησε πίσω το 2023.

Τι ζήσαμε το 2023;

Σε χρονολογική σειρά ξεκινάμε από τον πρώτο μήνα του έτους, τον Ιανουάριο που χαρακτηρίστηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο πιο θερμός Ιανουάριος στην ιστορία της Ευρώπης.

Στις 7 Φεβρουαρίου δύο ισχυροί σεισμοί σημειώνονται στην Τουρκία, στα σύνορα με τη Συρία, κάτω από τα συντρίμμια χάνονται 54.000 ψυχές. Στις 28 Φεβρουαρίου λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ ο χρόνος σταματάει στα Τέμπη, όταν η αμαξοστοιχία Intercity Αθήνα-Θεσσαλονίκη με περισσότερους από 350 επιβάτες συγκρούεται μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ο θάνατος 57 ατόμων μεταξύ των οποίων πολλοί φοιτητές.

Στις 13 Μαρτίου ο τυφώνας Φρέντι χτυπά το Μαλάουι διαλύοντας τα πάντα στο πέρασμα του.

Στις 6 Μαΐου στην Μ. Βρετανία γίνεται η στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’ και της συζύγου του Καμίλας. Στις 28 Μαΐου στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 40,79%.

Στις 14 Ιουνίου, αλιευτικό σκάφος με 750 μετανάστες από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία βυθίζεται ανοιχτά της Πύλου, διασώθηκαν μόνο 104 άτομα. Στις 19 Ιουνίου εξαφανίζεται τουριστικό υποβρύχιο με προορισμό το ναυάγιο του Τιτανικού με πέντε ζάπλουτους επιβάτες.

Στις 10 Ιουλίου εκρήγνυται ηφαίστειο στην Ιρλανδία, 30 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ. Στις 25 Ιουλίου συντρίβεται ένα καναντέρ σε προσπάθεια κατάσβεσης φωτιάς στην Εύβοια με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα.

Στις 8 Αυγούστου μεγάλες φωτιές εκδηλώνονται στην Χαβάη, 114 νεκροί και 1.300 αγνοούμενοι είναι οι ανθρώπινες απώλειες. Στις 19 Αυγούστου ξεσπά φωτιά στον Έβρο, η περιοχή κατακάηκε σε διάστημα δύο εβδομάδων. Στις 24 Αυγούστου ο Μίλτος Τεντόγλου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του στίβου.

Στις 4 Σεπτεμβρίου η κακοκαιρία Daniel σαρώνει τη χώρα, Βόλος, Λάρισα και Καρδίτσα πνίγονται κάτω από τόνους καιρού, 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στις 5 Σεπτεμβρίου ο 36χρονος Α. Καργιώτης ρίχνεται στη θάλασσα και πνίγεται από υπαλλήλους του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά.

Στις 24 Σεπτεμβρίου ο Στέφανος Κασσελάκης διαδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 7 Οκτωβρίου ένοπλα μέλη της Χαμάς εισβάλλουν στα εδάφη του Ισραήλ και σκοτώνουν 260 αμάχους. Στις 28 Οκτωβρίου βρίσκεται νεκρός στο διαμέρισμα του, ο διάσημος ηθοποιός Μάθιου Πέρι γνωστός ως «Τσάντλερ» από τα Φιλαράκια.

Στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα συναντήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη σε πολύ καλό κλίμα. Στις 12 Δεκεμβρίου πεθαίνει η γηραιότερη γυναίκα της Ιαπωνίας σε ηλικία 116 ετών, είχε ζήσει 2 παγκοσμίους πολέμους.

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή: