Ανταρσία στη Ρωσία: Στασίασε κατά του στρατού ο ιδρυτής της Wagner, Πριγκόζιν
Τηλεόραση

Ανταρσία στη Ρωσία: Στασίασε κατά του στρατού ο ιδρυτής της Wagner, Πριγκόζιν

Ανταρσία στη Ρωσία: Στασίασε κατά του στρατού ο ιδρυτής της Wagner, Πριγκόζιν

«Αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες» σε εξέλιξη στη Μόσχα

Σε αναταραχή βρίσκεται η Ρωσία μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του αρχηγού της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, να στασιάσει σε στάση κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης και να καλέσει του Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο της Ουκρανία να ταχθούν στο πλευρό του.

“Είμαστε 25.000 και θα εμείς θα καθορίσουμε γιατί το χάος βασιλεύει στη χώρα.  Οι στρατηγικές μας εφεδρείες είναι ολόκληρος ο στρατός και ολόκληρη η χώρα», είπε ο Πριγκοζίν πριν καλέσει «όλους αυτούς που θέλουν να έρθουν μαζί μας» για «να δοθεί τέλος σε αυτή την αταξία».

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στο RIA Novosti, ότι αναμένεται διάγγελμα του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, «στο άμεσο μέλλον».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα, o Γεβγκένι Πριγκόζιν ανέφερε σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη ρωσική πόλη του Ροστόφ βρίσκονται υπό τον έλεγχο της μισθοφορικής ομάδας Wagner. Ο επικεφαλής της Wagner λέει, επίσης, στο βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο Telegram, ότι ο ίδιος και οι άνδρες του βρίσκονται στο στρατιωτικό αρχηγείο της νότιας περιφέρειας στο Ροστόφ.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν υποστηρίζει ότι αυτό δεν εμποδίζει τη διεξαγωγή από τη Ρωσία της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την ονομάζει το Κρεμλίνο, στην Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, ο Guardian δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του.