Φαγητά, ελληνικά, ξένα συνταγές γκουρμέ, παραδοσιακές, γλυκά, σχολές, ριάλιτι, μια αγαπημένη και ιδιαίτερα προσοδοφόρα συνήθεια πλέον της ελληνικής τηλεόρασης. Όλη η Ελλάδα μαγειρεύει….
Από τη Βέφα στο “Κάτι ψήνεται”
Τον χορό της μαγειρικής στην ελληνική τηλεόραση άνοιξε στην πρωινή ζώνη η Βέφα με τα χρυσαφικά της και τα ωραία μαγειρικά σκεύη της. Ήταν το 1989 μόλις άνοιξε ο ΑΝΤ1 και η προσωπική φίλη του Μίνωα Κυριακού γέμισε την οθόνη… μυρωδιές.
Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και “κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι” στην ελληνική τηλεόραση.
Δημιουργήθηκαν σχολές μαγειρικής, ριάλιτι μαγειρικής ώσπου ήρθαν οι Γερμανοί στον ΣΚΑΪ και κατάλαβαν ότι όλη η Ελλάδα είναι ένα απέραντο μαγειρείο. Και ότι ο Έλληνας γύρω από το τραπέζι συζητά τα πάντα!
Η εκπομπή “Κάτι ψήνεται”, όπου άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι κάθονταν σε ένα τραπέζι, έφερε μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης, σε σημείο που τότε λεγόταν ειρωνικά ότι η… τσίκνα απλώθηκε πάνω από τον Alpha!
Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή
Μετά την κυριαρχία της κ. Βέφας, που ζύμωνε το αλεύρι με το 200 γραμμαρίων διαμάντι της, δώρο του άνδρα της στην 35η επέτειο του γάμου της, άνοιξαν και τα περίφημα Vefas Ηouse. Μαγαζιά με σκεύη μαγειρικής που τότε κυριάρχησαν στην αγορά κάνοντας την κ. Βέφα να αυξήσει κατά πολύ τον τραπεζικό της λογαριασμό.
Το Mega τότε, ζηλεύοντας τη δόξα και την επιτυχία άρπαξε την όμορφη Αργυρώ από την Πάρο, που έφτιαχνε πιο γκουρμέ συνταγές. Εκείνη την εποχή τη δόξα ζήλεψαν ο Παρλιάρος που έβαλε τα γλυκά στην τηλεόραση, αλλά και ο Ηλίας Μαμαλάκης που για πολλά χρόνια έκανε κάτι πιο έξυπνο. Γύρισε όλη την Ελλάδα και μαζί με τις ομορφιές του κάθε τόπου, μαγείρευε τοπικές συνταγές για νοικοκυρές.
Αυτό ήταν! Οι κουζίνες πήραν φωτιά και είναι χαρακτηριστικό ότι την εποχή της κρίσης στην αρχή, όπου οι Έλληνες πεινούσαν και αρκετοί μάζευαν φαγητό στα σκουπίδια, η τηλεόραση είχε 7-8 εκπομπές μαγειρικής.
Εκείνη την εποχή άρχισαν να μας έρχονται από το εξωτερικό έτοιμα κόνσεπτ με παιχνίδια μαγειρικής και υποψήφιους μαγείρους, ως μαθητές. Σκαρμούτσος, Έκτορας Μποτρίνι, Παρλιάρος, Αργυρώ και μετέπειτα Πετρετζίκης και ένα σωρό master chef πια, ξεδίπλωναν το ταλέντο τους στη μικρή οθόνη.
Οι παραγωγοί αλλά και τα κανάλια, που κατάλαβαν ότι εδώ υπάρχει πολύ “ψωμί”, εκτός από φαγητό έφτιαξαν και εκπομπές για μικρά παιδιά, τα MasterChef Junior, όπου 10χρονα έδειχναν τις ικανότητές τους σε φτασμένους μαγείρους.
Στην ΕΡΤ, που μπήκε και αυτή στο χορό είδαμε εκπομπές με μοναστηριακές τροφές που έφτιαχναν καλόγεροι σε μοναστήρια, ενώ παλιά περίφημοι ξένοι μάγειροι έδειχναν τις εκπομπές τους αλλά και το επικό “Νηστικό Αρκούδι” με τον Δημήτρη Σταρόβα και τον Στάθη Παναγιωτόπουλο.
Το φαινόμενο δεν είναι φυσικά ελληνικό! Στο εξωτερικό υπάρχουν ολόκληρα κανάλια που ασχολούνται μόνο με το φαγητό και κανένα άλλο πρόγραμμα από όλες τις χώρες της γης. Στα food channels που είναι εκατοντάδες στον κόσμο, μαγειρεύουν Γιαπωνέζοι, Ταϊλανδέζοι, Μεξικάνοι, Ιταλοί, άνθρωποι από όλες τις φυλές της γης.
Η τελευταία εκπομπή που προστέθηκε σε μας είναι μιας διάσημης τραγουδίστριας που αποφάσισε να γνωρίσει όλη την Ελλάδα μαγειρεύοντας. Μιλάμε για τη Δέσποινα Βανδή με την εκπομπή της στο Open, που άρχισε προχθές με πρώτο σταθμό τα Γιάννενα.
Τα στούντιο όλης της χώρα είναι “ένα απέραντο μαγειρείο”, που πλέον έχουν πάρει μέρος και προϊόντα προς εκμετάλλευση και διαφήμιση. Από την αγαθή εποχή της Βέφας, η μαγειρική στην Ελλάδα μέσω της τηλεόρασης είναι μια ολόκληρη βιομηχανία.
Από τον καιρό που οι νοικοκυρές έστελναν απλές συνταγές και λάμβαναν δώρο μια κατσαρόλα, έχουμε περάσει σε talent shows όπου νέα παιδιά ονειρεύονται τους δικούς τους “Χρυσούς Σκούφους”.