Δάφνη Μπόκοτα: Κατακεραυνώνει την ΕΡΤ – «Δεν ήταν εκεί και τώρα τιμωρεί τη Σάττι; Πρέπει να προστατέψεις τον καλλιτέχνη»
Τηλεόραση

Δάφνη Μπόκοτα: Κατακεραυνώνει την ΕΡΤ – «Δεν ήταν εκεί και τώρα τιμωρεί τη Σάττι; Πρέπει να προστατέψεις τον καλλιτέχνη»

Δάφνη Μπόκοτα: Κατακεραυνώνει την ΕΡΤ – «Δεν ήταν εκεί και τώρα τιμωρεί τη Σάττι; Πρέπει να προστατέψεις τον καλλιτέχνη»

Όσα είπε για τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision και τη συμμετοχή της Ελλάδας

Η Δάφνη Μπόκοτα ήταν καλεσμένη του Κώστα Τσουρού στο Ακόμα δεν είδες τίποτα και όπως είναι λογικό η συζήτηση άναψε για τη φετινή Eurovision με τη γυναίκα που έχει ταυτιστεί με τις μεταδόσεις του διαγωνισμού στην ΕΡΤ για 18 χρόνια, εκτός από τη χρονιά που γέννησε τον γιο της.

«Αρχικά να ξεκινήσουμε από την διοργάνωση που ήταν ό,τι πιο φοβικό έχω δει στην ζωή μου. Αισθανόσουν έναν κλοιό φόβου για το πώς θα προχωρήσει και πώς θα καταλήξει, και πώς θα το ελέγξουμε. Οι Σουηδοί ήταν απλά διεκπεραιωτικοί. Δεν είδα να κάνουν κάτι σούπερ. Δεν μπορώ να σου πω ότι ήταν μια Eurovision που έφερε καινούργια πράγματα. Τα acts δεν μου άρεσαν, η ξένη παρουσίαση δεν μου άρεσε. Νομίζω ότι και η EBU ήταν τόσο ασφυκτική που δεν τους άφησε να κάνουν μια διοργάνωση. Πάντα είχε πολιτική χροιά, λέγαμε για τα μπλοκ απλά φέτος ήταν ασφυκτικό και έπρεπε να πάμε προετοιμασμένοι και δεν πήγαμε» ανέφερε.

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια παραδέχθηκε ότι και σήμερα συγκινείται όταν βλέπει τις χρονιές που παρουσίαζε την Eurovision και τόνισε ότι σε μία εποχή που δεν υπήρχε πρόσβαση στην πληροφορία κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για την προετοιμασία της.

«Τώρα πατάς στην Google και τα βρίσκεις όλα. Τότε έπρεπε να ψάξεις, να ρωτήσεις τον συνάδελφο. Υπάρχει σκαλέτα, μασημένα είναι όλα» είπε.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι δύο χρονιές, το 1999 και το 2000, παρουσίασε τον μουσικό διαγωνισμό από την Ελλάδα.

«Τότε που η ΕΡΤ δεν ήθελε να μπει στη Γιουροβίζιον, είπα θα το κάνω από εδώ αφού δεν ήθελαν να πληρώσουν τα αεροπορικά μου. Το έκανα πρίμα βίστα και πήρα τον τότε πρόεδρο του OGAE  να με προσέχει. Να μην έχω πληροφορίες για να αρπαχτώ να το καλύψω. αυτό θεωρώ ότι ήταν ο μεγαλύτερος άθλος της ζωής μου».

Όσα είπε για Καλούτα, Αλευρά

Για τον Ζερόμ Καλούτα και τον Θανάση Αλευρά που ανέλαβαν να παρουσιάσουν τη Eurovision φέτος σχολίασε:

«Στη φετινή παρουσίαση δεν μου αρκεί εμένα το “δεν έχω εμπειρία”, γιατί δεν χρειάζεται εμπειρία για να πεις “καληνύχτα” κλείνοντας μια διοργάνωση. Περίμενα να ακούσω καληνύχτα και ξαφνικά είδα τους τίτλους τέλους, και λέω τι έγινε; Είναι σαν μην έκλεισε ποτέ.

Δεν μιλάω και δεν κρίνω συναδέλφους.

Μου έλειψε πάρα πολύ ο στίχος, δηλαδή ήθελα πολύ να μου μεταφράσουν για ποιο λόγο ο Φινλανδός είναι τόσο εκνευρισμένος και χτυπιέται, γιατί ο Γάλλος έχει γονατίσει.

Περνούσε από κάτω ότι ήταν η διάδοχος της Σουηδίας. Αν παρακολουθούσες το μόνιτορ το βλέπεις και σχολιάζεις πάνω σε αυτό, αυτό έκανα και εγώ. Φαντάζομαι ότι την είδαν και στις πρόβες.

Θέλει λίγο διάβασμα, να παρακολουθείς αυτό που βλέπεις, χρειάζεται να ξεναγείς τον θεατή σε αυτόν που βλέπει εκείνη την στιγμή. Την ώρα της ψηφοφορίας θέλει να κορυφώσεις».

«Δεν μου άρεσε η στάση της ΕΡΤ»

Αναφερόμενη στη συμμετοχή της Ελλάδας με την Μαρίνα Σάττι είπε ότι της φάνηκε ριψοκίνδυνη. «Αυτό που δεν μου άρεσε καθόλου φέτος ήταν η στάση της ΕΡΤ. Ο καλλιτέχνης δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει ούτε διεθνείς σχέσεις ούτε εξωτερική πολιτική, δεν είναι η δουλειά του αυτό, όμως είναι δουλειά κάποιου άλλου. Η ΕΡΤ κάθε χρόνο στέλνει αποστολή, γιατί την στέλνει; Η καλλιτέχνιδα από το Ισραήλ είχε δίπλα τον απεσταλμένο και της έλεγε να απαντήσει ή όχι, την προστάτευε και την καθοδηγούσε. Εμάς πού ήταν; Το λέω γιατί έχω κάνει 18 χρόνια Γιουροβίζον, με πόλεμο, με Μακεδονία, δεν άνοιξε ρουθούνι. Δεν απαντούσε ο καλλιτέχνης, απαντούσα εγώ. Θεωρώ λάθος που βάζει όλους τους καλλιτέχνες μαζί η EBU, παλιά κάθε χώρα ήταν μόνη της. Εκεί ήταν το στοίχημά μας να δούμε πόσοι δημοσιογράφοι θα έρθουν για να δούμε πόσο τραβάει το τραγούδι. Η ΕΡΤ έκανε ανάθεση, δεν ήταν εκεί και τώρα τιμωρεί τη Σάττι; Δεν μπορείς να αφήσεις τον καλλιτέχνη μόνο του, μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Πρέπει να είσαι εκεί να τον καθοδηγήσεις και να τον προστατέψεις. Αλλιώς γιατί να πάει αποστολή εκεί; Μου έχει τύχει να προστατέψω καλλιτέχνη και το έχουν πει και οι ίδιοι. Είτε έκανα νοήματα με τα μάτια είτε ήμουν πάνω».

Διηγήθηκε δε και περιστατικό που η ΕΡΤ επέλεξε να βάλει 20λεπτες διαφημίσεις την ώρα που Τζόνι Λόγκαν παραλάμβανε το βραβείο του και έδειξαν τη βράβευση μαγνητοσκοπημένη αλλά και πώς παρουσίασε τον διαγωνισμό πάνω σε καφάσι! «Η ΕΡΤ δεν την ήθελε, δεν ξέρω για ποιον λόγο».

«Μου έχει μείνει πίκρα για τον τρόπο που σταμάτησα»

Για το τέλος της συνεργασίας της με την ΕΡΤ στην παρουσίαση της Eurovision δήλωσε: «Μου έχει μείνει πίκρα για τον τρόπο που σταμάτησα. Δική μου πρόταση ήταν η Έλενα Παπαρίζου. Με πήραν μια μέρα τηλέφωνο και μου είπαν “δεν θα πας, αλλά θα πάει η πρότασή σου”. Θα μπορούσα να είμαι πικρόχολη, να κρίνω, να κατακρίνω, έχει κανένα νόημα; Είμαι 13 χρόνια εκτός και είμαστε εδώ και μιλάμε. Μόλις ανοίξω το στόμα μου λένε “δεν μπορούμε να δούμε Γιουροβίζιον χωρίς να σας ακούμε”. Δεν ξέρω αν μου λείπει έτσι όπως έχει γίνει, μου λείπει η δουλειά μου».

«H Eurovision είναι τηλεοπτικό πρόγραμμα. Είναι μια φρουτοσαλάτα που ο καθένας στέλνει ό,τι θέλει, άλλος σταφύλι, άλλος πεπόνι, άλλος μήλο. Πώς θα κρίνεις τρία ανόμοια πράγματα;» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον γιο της τον Νίκο Κοσώνα, που πρωταγωνιστεί στην σειρά Η Γη της Ελιάς στον ρόλο του «Μιλτιάδη» είπε ότι δεν ασχολείται πολύ με την Eurovision, την παρακολουθεί ως τηλεθεατής και πως τον προστάτευσε λίγο από όλο αυτό. «Είμαι χαρούμενη που πάει καλά στην δουλειά του», επεσήμανε.