Δημήτρης Κουτσούμπας: «Τον πατέρα μου τον συνέλαβαν για ένα ροσμπίφ»
Τηλεόραση

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Τον πατέρα μου τον συνέλαβαν για ένα ροσμπίφ»

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Τον πατέρα μου τον συνέλαβαν για ένα ροσμπίφ»

Όσα εξομολογήθηκε για την οικογένειά του και τις συλλήψεις που έγιναν λόγω πολιτικών πεποιθήσεων

Καλεσμένος στην εκπομπή, Ενώπιος Ενωπίω, βρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην οικογένειά του και τις συλλήψεις που βίωσε.

Όπως αποκάλυψε, τον πατέρα του τον είχαν συλλάβει λόγω πολιτικών πεποιθήσεων και μάλιστα η σύλληψή του έγινε ενώ πήγαινε στον μπακάλη της γειτονιάς.

«Ο παππάς ήταν στέλεχος του ΕΑΜ, ήταν υπεύθυνος στον τομέα της Αλληλεγγύης καθότι ήταν ιερέας. Η σύλληψη έγινε την ημέρα του Αγίου Αντωνίου, ιερουργούσε ο παππούς μου, ως ψάλτης ήταν ο θείος μου ο Κώστας που ήταν και γραμματέας του ΟΚΝΕ. Ο πατέρας μου ήταν στη Λάρισα στους σιδηροδρόμους και τον έπιαναν στην Λάρισα. Την ημέρα που έπιασαν τον πατέρα του ήταν στην Λάρισα. Η σιδηροδρομική γραμμή περνάει από το χωριό. Έτσι ήταν η κατάσταση τότε, ήταν στέλεχος του ΕΑΜ ο παππούς μου και όλο το σόι, η αδελφή του πατέρα μου ήταν στον δημοκρατικό σταθμό της Ελλάδας. Ήταν οικογένεια αγωνιστών, πάλεψαν ενάντια στα φασιστικά στρατεύματα. Βρέθηκαν σε εξορίες και φυλακές γιατί ήταν στην άλλη όχθη.

Στο χωριό εμείς πηγαίναμε στις γιορτές και τα καλοκαίρια. Όλοι είχαν έρθει στην Λαμία καταδιωκόμενοι, έφτιαξαν το σπιτικό τους. Ήταν φτωχά χρόνια και για τις πόλεις. Στα χωριά υπήρχε ακόμη το να μαζέψουν τα χόρτα, να σφάξουν κανένα γουρουνάκι. Ζούσαμε σε μια αυλή 6 οικογένειες. Σιγά σιγά με τη δουλειά πήγαμε και νοικιάσαμε ένα σπίτι που είχε δύο δωμάτια και μια κουζίνα μικρή. Τελειώνοντας το εξατάξιο αρχίσαμε να φτιάχνουμε το σπίτι και σιγά σιγά μέναμε εκεί.

Ο πατέρας μου βγήκε το 1952 από τη Γυάρο, απολύθηκε και αμέσως μετά τον πήγαν στη Μακρόνησο. Απολύθηκε, γύρισε, παντρεύτηκε τη μάνα μου και εκεί μεγαλώσαμε. Θυμάμαι Σάββατο βράδυ και λέει στον πατέρα μου η μάνα μου “Τι θα μαγειρέψουμε Αποστόλη; Το κρέας πώς θα το φτιάξουμε;”. Λέει ο πατέρας μου “Δεν το φτιάχνουμε ροσμπίφ;”. Δεν είχαμε μακαρόνια και πήγε στον μπακάλη και τον έπιασαν. Τον είδαμε μετά από 15 μέρες. Έκαναν πολιτικές συζητήσεις, αριστερός ο Αποστόλης και τον έπιασαν. Θυμάμαι τη μάνα μου να πηγαίνει κουβέρτες στο τμήμα να περάσει το βράδυ. Μετά τον έδιωξαν γιατί μετά δούλευε στη ΔΕΗ. Το 1967 του ζήτησαν να υπογράψει δήλωση αποκήρυξης του κομμουνισμού, δεν υπέγραψε και τον απέλυσαν από τη ΔΕΗ και έμεινε χωρίς δουλειά».

Διαβάστε επίσης

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η αδιαθεσία που ένιωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή