Δημήτρης Χορν: 25 χρόνια από τον θάνατό του – Άγνωστες στιγμές της ζωής και της καριέρας του
Τηλεόραση

Δημήτρης Χορν: 25 χρόνια από τον θάνατό του – Άγνωστες στιγμές της ζωής και της καριέρας του

Δημήτρης Χορν: 25 χρόνια από τον θάνατό του – Άγνωστες στιγμές της ζωής και της καριέρας του

Το αφιερωματικό βίντεο του Στούντιο 4

Το ημερολόγιο έγραφε 16 Ιανουαρίου του 1998 όταν ο εμβληματικός Δημήτρης Χορν έφυγε από τη ζωή προκαλώντας θλίψη σε όλο τον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο.

Ο πρίγκιπας του ελληνικού θεάτρου έγραψε τη δική του ιστορία και άφησε το στίγμα του μέχρι και σήμερα.

Στα πρώτα του βήματα στο σανίδι θα συνεργαστεί με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη και της Κυρίας Κατερίνας. Σε ηλικία μόλις 23 χρόνων θα συγκροτήσει το δικό του θίασο με τη Μαίρη Αρώνη και λίγο μετά με τη Βάσω Μανωλίδου. Είχε προηγηθεί ο γάμος του με την Ρίτα Φιλίππου. Μία μικρή παρένθεση στην ιστορία του με τις γυναίκες, αφού η φλογερή σχέση του με την Έλλη Λαμπέτη ήταν θρυλική, όπως και ο έρωτας της Έντιθ Πιαφ, όπως αποκαλύφθηκε χρόνια μετά.

Θα πρωτοεμφανιστεί στον κινηματογράφο στο μελόδραμα “Η Φωνή της Καρδιάς” του Δημήτρη Ιωαννόπουλου το 1943, ενώ τον επόμενο χρόνο θα παίξει στην πρώτη ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα “Χειροκροτήματα” δίπλα στον σπουδαίο Αττίκ. Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι ακόμη στα σπάργανα. Θα περάσουν πέντε χρόνια για να παίξει σε μία από τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου, στον “Μεθύστακα”, δίπλα στον τεράστιο Ορέστη Μακρή και σε σκηνοθεσία και πάλι του Τζαβέλλα. Στο θέατρο είχε προηγηθεί η συνεργασία του με την Μελίνα Μερκούρη.

Το 1951 φεύγει με υποτροφία ενός έτους του Βρετανικού Ινστιτούτου για την Αγγλία, ενώ θα ταξιδέψει και μέχρι τις ΗΠΑ, όπου θα διευρύνει τις γνώσεις του πάνω στην τέχνη του. Θα γυρίσει στην Ελλάδα το 1952 για να συγκροτήσει θίασο με τον Γιώργο Παππά και την Έλλη Λαμπέτη και να ζήσει ταυτόχρονα τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, που θα λήξει άδοξα μετά από επτά χρόνια.
Με την Λαμπέτη θα παίξει και σε τρεις ταινίες: “Το Κορίτσι με τα Μαύρα”, “Πρωινό Ξεκίνημα” σε σκηνοθεσία Κακογιάννη, καθώς και σε μια ιστορία από την σπονδυλωτή ταινία “Η Κάλπικη Λίρα” του Τζαβέλλα. Συνολικά έπαιξε μόλις σε δέκα ταινίες. Το 1958 θα πρωταγωνιστήσει στην κομεντί “Μια Ζωή την Έχουμε” αν και ο Χρήστος Τσαγανέας «είμαι τράπεζα εγώ…» και κυρίως ο Βασίλης Αυλωνίτης ως Χαράλαμπος Μπαζούκας σχεδόν θα του κλέψουν την παράσταση. Το 1961 θα κάνει την τελευταία ουσιαστικά εμφάνισή του στον κινηματογράφο με το “Αλίμονο στους Νέους” του Σακελλάριου, ενώ είχε προηγηθεί η μέτρια κομεντί παρεξηγήσεων “Μια του Κλέφτη” του Ιωαννόπουλου.

Το Στούντιο 4 προχώρησε σε ένα αφιερωματικό βίντεο για τα 25 χρόνια από τον θάνατό του με άγνωστες στιγμές από την καριέρα του αλλά και την προσωπική του ζωή.

Διαβάστε επίσης

Έλλη Λαμπέτη: Η σπάνια φωτογραφία που ταΐζει τον Δημήτρη Χορν στο στόμα