Eurovision – Ισραήλ: Τα παρατράγουδα της συμμετοχής του – Η αντίδραση του Βελγίου, η γκάφα των Ιταλών και η εξήγηση της EBU
Τηλεόραση

Eurovision – Ισραήλ: Τα παρατράγουδα της συμμετοχής του – Η αντίδραση του Βελγίου, η γκάφα των Ιταλών και η εξήγηση της EBU

Eurovision – Ισραήλ: Τα παρατράγουδα της συμμετοχής του – Η αντίδραση του Βελγίου, η γκάφα των Ιταλών και η εξήγηση της EBU

Εν μέσω των επιθέσεων στη Γάζα, η συμμετοχή του Ισραήλ δίχασε - Ποιο το σκεπτικό της EBU που δέχτηκε το Ισραήλ και όχι τη Ρωσία;

Η συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision και ακόμα περισσότερο η πρόκρισή του στον τελικό έχει διχάσει το κοινό καθώς η επίθεση της χώρας στη Γάζα συνεχίζεται.

Η EBU προσπαθεί να τονίζει πάντα ότι η πολιτική δεν χωράει στον διαγωνισμό τραγουδιού όμως φαίνεται ότι διατηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά αφού έχει αποκλείσει τη Ρωσία από τη συμμετοχή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά όχι το Ισραήλ.

Η Ισραηλινή τραγουδίστρια δέχτηκε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου για το πώς σχολιάζει τους φόβους άλλων χωρών για τη συμμετοχή της σχετικά με την ασφάλειά τους.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της ΕΒU της είπε ότι μπορεί να μην απαντήσει εκείνη όμως επέλεξε να το κάνει και όπως είπε η EBU έχει λάβει όλα τα μέτρα για να είναι ασφαλής η Eurovision. «Νομίζω ότι είναι ασφαλές για όλους και δεν θα ήμασταν εδώ για κάποιον άλλο λόγο» είπε.

«Ο κόσμος κάπου θέλει να ξεσπάσει για την πολιτική του Νετανιάχου γι’ αυτό έφαγε γιούχα στις πρόβες» είπε ο Νίκος Μουρατίδης.

«Μαύρο» στο Ισραήλ από το Βέλγιο!

Το Βέλγιο πάντως που συμμετείχε στον δεύτερο ημιτελικό με το Ισραήλ και δεν προκρίθηκε επέλεξε να κάνει επανάσταση και δεν μετέδωσε την εμφάνιση της Golan μετά από απόφαση των συνδικαλιστών της κρατικής του τηλεόρασης.

Αντ’ αυτού πρόβαλε μία κάρτα όπου μεταξύ άλλων υπήρχαν hastags όπως «σταματήστε τη γενοκτονία».

«Καταδικάζουμε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος του Ισραήλ. Επιπλέον το Ισραήλ καταστρέφει την ελευθερία του Τύπου» έγραφε η κάρτα που εμφανίστηκε.

Το Ισραήλ πάντως μάλλον δεν πέρασε τυχαία στον τελικό. Η ιταλική τηλεόραση έκανε μια μεγάλη γκάφα και αποκάλυψε τη βαθμολογία που πήραν από τους Ιταλούς οι χώρες.

Το Ισραήλ πήρε 40% στο televoting και η δεύτερη χώρα μόλις 7% (Ολλανδία) αποδεικνύοντας ότι η χώρα έχει ισχυρούς υποστηρικτές στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα πήρε μόλις 4 πόντους.

Γιατί το Ισραήλ και όχι η Ρωσία; Η εξήγηση Κοζάκου

Η Μαρία Κοζάκου, ειδική επί της Eurovision, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε για τη συμμετοχή του Ισραήλ και τον αποκλεισμό της Ρωσίας.

«Μας φαίνεται ότι είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γενικά τα γεωπολιτικά με τη Γιουροβίζιον είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς. Όταν έγινε η εισβολή των Ρώσων είχε ήδη βγάλει τη Λευκορωσία, υπήρχαν θέματα με τη Ρωσία για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ. Η κρατική ρωσική τηλεόραση στήριξε την εισβολή και η EBU αποφάσισε ότι δεν την στηρίζει επειδή λειτουργεί ως ενεργούμενο της κυβέρνησης. Στο Ισραήλ ο φορέας μετάδοσης της Eurovision αντιτίθεται στην πολιτική Νετανιάχου. Προσπαθεί να διατηρήσει τη δημοσιογραφική ακεραιότητα. Προφανώς είναι μια κίνηση στήριξης της EBU προς το ισραηλινό κανάλι που διατηρεί την ακεραιότητά του».

Αυτό βέβαια που δεν έδειξαν τα κανάλια είναι οι διαδηλώσεις στο Μάλμε, όπου όλως τυχαίως ζει η πλειοψηφία των Παλαιστινίων μεταναστών της Σουηδίας.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό κατά της γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ όπως θα δείτε και στα πλάνα.