Φίλιππος Πλιάτσικας: «Όταν διαλύθηκαν οι Πυξ Λαξ βλέπαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και…»
Τηλεόραση

Φίλιππος Πλιάτσικας: «Όταν διαλύθηκαν οι Πυξ Λαξ βλέπαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και…»

Φίλιππος Πλιάτσικας: «Όταν διαλύθηκαν οι Πυξ Λαξ βλέπαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και…»

Τα πρώτα του βήματα στη μουσική, το προφητικό όνειρο του Μπάμπη Στόκα, η διάλυση και η επανένωση των Πυξ Λαξ

Καλεσμένος στην εκπομπή, Στούντιο 4, βρέθηκε ο Φίλιππος Πλιάτσικας και μίλησε για τα πρώτα του βήματα, τη δημιουργία των Πυξ Λαξ αλλά και τις sold out συναυλίες.

Το συγκρότημα που ενώθηκε ξανά και κάνει τεράστια επιτυχία θα πραγματοποιήσουν συναυλία αύριο (21/9) στις 21:00 στον Λυκαβηττό.

Μαζί με τον Μπάμπη Στόκα ξεκίνησαν να ακούν τραγούδια, να γράφουν demo και να φτάσουν στις μεγαλύτερες συναυλίες της ελληνικής βιοτεχνίας.

«Ακούμε μουσική σαν τρελοί, μαθαίναμε πράγματα και κάποια στιγμή όταν γρατσουνούσα την κιθάρα και έγραφα τα πρώτα μου τραγούδια, μου είπε ο Μπάμπης ότι είδε ένα όνειρο.

Ότι ήμασταν σε ένα γήπεδο και είχε απίστευτο κόσμο. Ήμασταν τότε 15 χρονών μόλις είχα ξεκινήσει με την κιθάρα».

«Θέλαμε να κάνουμε φιγούρα»

«Εμάς το βασικό μας κίνητρο ήταν να κάνουμε μουσική, να βγάλουμε τραγούδια και αυτά κάποιος να τα ακούσει. Δεν φανταστήκαμε ότι θα βγάλουμε λεφτά από το τραγούδι. Δεν ήταν ο στόχος μας αυτός.

Στόχος μας ήταν να κάνουμε φιγούρα. Η ανάγκη μας ήταν να πουν κάποιοι άνθρωποι “ωραία μουσική κάνουν αυτοί οι τύποι”. Αυτό μας παρακίνησε και αυτό μας παρακινεί και σήμερα που είμαστε επαγγελματίες.

Η συναυλία που κάναμε το Σάββατο ήταν το μαγικό που σε μεταφέρει σε μια χρονοκάψουλα και να βρίσκεσαι στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Δεν γίνεται να μην μεταφερθείς. Είναι τόσο έντονο το ψυχολογικό κύμα που πρέπει να είσαι αναίσθητος για να μην σε πάρει.

Όλη η αρένα είναι με άτομα που δεν είχαν γεννηθεί».

«Ο Μάνος Ξυδούς λειτούργησε σαν δεύτερος πατέρας μου»

«Υπήρξε μια πάλη, ένας αγώνας να πατάς στα δικά σου θέλω, για αυτό που ήρθες σε αυτή τη ριμάδα τη ζωή. Παίζει σημαντικό ρόλο ποιους ανθρώπους θα συναντήσεις.

Εγώ και ο Μπάμπης είχαμε δίπλα μας τον Μάνο Ξυδούς, από τους λίγους που ήξερε τη δισκογραφία, κρατούσε το χαλινάρι με ουσιαστικό τρόπο.

Και από την άλλη ήταν και οι δικές μας ανάγκες. Από μικρός εκεί που οι φίλοι μου έπιναν καφέδες, εμένα μου άρεσε να διαβάζω.

Ο Μάνος ήταν ένας εξαιρετικός μαρκετίστας. Μπορούσε να πάρει κάτι ουσιώδες και να κάνει το μάρκετινγκ που του ταιριάζει. Στο Sandrina είχαν κουκούλες και είχε βγάλει τη φήμη ότι ήταν Γάλλοι φοιτητές που το έβγαλαν. Ήταν ευφυής άνθρωπος!

Λειτούργησε σαν δεύτερος πατέρας για εμένα. Το ’90 που βγήκε ο πρώτος δίσκος των Πυξ Λαξ και πιάσαμε το πρώτο μας βινύλιο στα χέρια μας, τα είχαμε παίξει. Προσπαθείς να το πιστέψεις.

Σε εμένα τον Ιούλιο πέθανε ο πατέρας μου και είχα την απόλυτη χαρά μοιρασμένη με το πένθος. Η λειτουργία και η προσφορά του Μάνου ήταν τεράστια. Χωρίς να το ξέρει ακούμπησα πάνω του και πήρε τον ρόλο ενός δεύτερου πατέρα. Ήταν και δική μου ανάγκη αυτή! Με τον Μάνο γράψαμε τα περισσότερα τραγούδια».

Η διάλυση των Πυξ Λαξ

«Δεν υπάρχει πάντα η επιτυχία στη ζωή μας. Το 2004 σταματήσαμε συνειδητά και ξέραμε ότι δεν θα είχαμε τον ίδιο κόσμο. Εκτός από κάποιες εξαιρέσεις που έβγαλα το ΟΜΝΙΑ, δεν είχαμε τον κόσμο που είχαμε με τους Πυξ Λαξ.

Προσωπικά δεν είχαμε κανένα θέμα μεταξύ μας. Ήρθε από μόνο του. Όταν μπαίνεις στο στούντιο και δεν υπάρχει η ίδια φλόγα και το αποτέλεσμα δεν σε ικανοποιεί γιατί ήμασταν 14 χρόνια συνέχεια μαζί, το χρωστούσαμε στην μπάντα αυτή.

Να αφήσουμε λίγο τα χρήματα πίσω, τη δόξα και τα γεμάτα γήπεδα, ρισκάροντας κάτι άλλο και η μπάντα αυτή να ηρεμήσει λίγο.

Νομίζω ότι ήρθε τελείως φυσιολογικά. Το σκεφτόμασταν και οι τρεις. Κάποια στιγμή στις συναυλίες και στα στούντιο κοιταζόμασταν και χωρίς να το λέμε κάτι δεν πήγαινε καλά.

Ήταν η φθορά του χρόνου και εμείς ζήσαμε μια 5ετία αυτό που διαβάζαμε ότι είναι η μυθολογία του ροκ. Δεν ξέρω αν είχε την ευκαιρία άλλη μπάντα να ζήσει αυτό που έζησαν οι Πυξ Λαξ».

Διαβάστε επίσης

Έρωτας φυγάς: Τι θα παρακολουθήσουμε στο αποψινό (20/9) επεισόδιο;