Γάζα – Έλληνας κάτοικος: «Είμαστε σε ειδικό δωμάτιο, τα παιδιά μου θέλουν να φύγουν, καταλαβαίνουν πως δεχόμαστε επίθεση»
Τηλεόραση

Γάζα – Έλληνας κάτοικος: «Είμαστε σε ειδικό δωμάτιο, τα παιδιά μου θέλουν να φύγουν, καταλαβαίνουν πως δεχόμαστε επίθεση»

Γάζα – Έλληνας κάτοικος: «Είμαστε σε ειδικό δωμάτιο, τα παιδιά μου θέλουν να φύγουν, καταλαβαίνουν πως δεχόμαστε επίθεση»

Φλέγεται η Μέση Ανατολή - Τι γίνεται με τους Έλληνες εγκλωβισμένους στην περιοχή;

Φλέγεται και πάλι η Μέση Ανατολή -που όπως έχει δείξει η Ιστορία δεν ηρέμησε και ποτέ- με επίκεντρο τη Λωρίδα της Γάζας και τη Χαμάς να φέρεται να ξεκίνησε ένοπλη σύρραξη εκτοξεύοντας χιλιάδες ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ.

Επιδρομή της Χαμάς σε πάρτι στην έρημο του νότιου Ισραήλ

Η δεύτερη φάση της επίθεσης της Χαμάς περιελάμβανε επιδρομή σε έρημο του νότιου Ισραήλ.

Χιλιάδες νεαροί Ισραηλινοί συμμετείχαν στο πάρτι στην έρημο Νεγκεβ και χόρευαν αμέριμνοι χθες το πρωί όταν έγινε η επιδρομή της Χαμάς.

Είδαν ξαφνικά στον ορίζοντα αιωρόπτερα, τα χρησιμοποίησαν οι αντάρτες αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Ακολούθησαν σκηνές χάους και πανικού, τα μέλη της Χαμάς άνοιξαν πυρ, εκατοντάδες άνθρωποι έτρεχαν να σωθούν. Σκότωσαν και άρπαξαν αρκετούς, άγνωστος ο ακριβής αριθμός, πιστεύεται ότι πολλοί από αυτούς τους νεαρούς Ισραηλινούς είναι μεταξύ των ομήρων που κρατούνται τώρα στη Γάζα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 350 είναι οι ισραηλινοί νεκροί και 1.900 τραυματίες. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και ανώτεροι εξωσωματικοί.

Στη Γάζα αναφέρει η Χαμάς 313 Παλαιστίνιους νεκρούς και 2.000 τραυματίες.

«Θα τους καταστρέψουμε και θα πάρουμε εκδίκηση»

Η σύρραξη έχει περάσει στη φάση της αντεπίθεσης με τους ισραηλινούς να εξαπολύουν καταιγισμό βομβαρδισμών με στόχο τον αφανισμό των υποδομών της Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και ο στρατός καλούν τους Παλαιστίνιους πολίτες της Γάζας να φύγουν μακριά αφού όπως επισημαίνουν τα αντίποινα θα είναι πολύ σκληρά.

Ο στρατός δημοσιοποιεί βίντεο με τα οποία δίνει οδηγίες προς τους παλαιστίνιους για το πού πρέπει να κατευθυνθούν αναλόγως με την περιοχή στην οποία διαμένουν.

Το συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ που συνεδρίασε αργά χθες το βράδυ αποφάσισε την διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, καυσίμων και αγαθών προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των εισβολέων έχει εξουδετερωθεί και πως τώρα είναι η ώρα της εκδίκησης.

«Αυτό που συνέβη σήμερα δεν το έχει δει ποτέ το Ισραήλ και θα φροντίσω να μην συμβεί ξανά. Ολόκληρη η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από αυτή την απόφαση. Ο στρατός θα χρησιμοποιήσει αμέσως όλες τις δυνάμεις του για να καταστρέψει τις δυνατότητες της Χαμάς. Θα τους καταστρέψουμε και θα πάρουμε πανίσχυρη εκδίκηση για αυτή τη μαύρη μέρα που έχουν επιβάλει στο κράτος του Ισραήλ και στους πολίτες του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η Χαμάς ισχυρίζεται πως έχει στα χέρια της δεκάδες αιχμαλώτους τους οποίους έχει διασπείρει σε όλο το μήκος της Λωρίδας της Γάζας. «Μιλήσαμε σήμερα για δεκάδες κρατούμενους αξιωματικούς και στρατιώτες του Ισραήλ. Και θέλουμε να σας κάνουμε να νιώσετε καλύτερα και να σας πούμε ότι ο αριθμός είναι αρκετές φορές μεγαλύτερος από όσους λέτε και είναι απλωμένοι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε εκπρόσωπος της Χαμάς.

Στο πίσω μέρος στρατιωτικού τζιπ, οι Παλαιστίνιοι κρατούν αιχμάλωτη μία γυναίκα στρατιωτικό. Την τραβούν από τα μαλλιά και την βάζουν στο εσωτερικό του τζιπ. Η γυναίκα είναι δεμένη πισθάγκωνα, είναι τραυματισμένη και ξυπόλυτη.

Το Τελ Αβίβ σημειώνει πως σε μερικές περιπτώσεις απελευθερώθηκαν όμηροι από τις ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ, όμως παραμένει άγνωστος ο αριθμός τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακούγονται φωνές στο εσωτερικό της κυβέρνησης που ζητούν χερσαία επιχείρηση καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως πρωταρχικοί στόχοι πρέπει να είναι η απελευθέρωση των ομήρων αλλά και η καταστροφή των υποδομών της Χαμάς, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει μόνο με τις αεροπορικές επιδρομές.

Βομβαρδισμοί στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο

Η σύρραξη όμως δεν περιορίζεται μόνο στη Γάζα. Η σιιτική οργάνωση ανακοίνωσε ότι χτύπησε με ρουκέτες και όλμους θέσεις του ισραηλινού στρατού, ο οποίος απάντησε με βολές πυροβολικού σε οχυρά της Χεζμπολά στην άλλη πλευρά των συνόρων στο νότιο Λίβανο.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Η Χεζμπολά λέει ότι βομβάρδισε τους Ισραηλινούς σε αλληλεγγύη προς την παλαιστινιακή αντίσταση, δηλαδή στους Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ που επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ. Το Ισραήλ καθώς και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τη φιλοϊρανική οργάνωση, που υποστηρίζεται και εξοπλίζεται από την Τεχεράνη, να μην ανοίξει δεύτερο μέτωπο στο βόρειο Ισραήλ.

Ανησυχία για τους Έλληνες της περιοχής

Ο Mάκης Λεβής, ο μοναδικός Έλληνας που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Λωρίδας της Γάζας και ασχολείται με το real estate, βρίσκεται μέσα σε καταφύγιο μαζί με τα δύο του παιδιά και μίλησε στο Χαμογέλα και πάλι.

Ξεκίνησε την κουβέντα θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και πως οι αιχμάλωτοι αλλά και τα πτώματα των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν έχουν παρθεί για ανταλλαγή με κάποιους από τη φυλακή και όχι ως ασπίδα πολέμου.

«Στη Γάζα, οι άνθρωποι δεν έχουν πολλές επιλογές. Ή θα πάνε σε κτίριο που θα βομβαρδίσουν ως ασπίδα πολέμου χωρίς τη θέλησή τους ή θα τους σκοτώσουν επί τόπου. Τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλλαν σε 22 οικισμούς. Χτες υπήρχε περιστατικό όπου προσπάθησαν να μπουν σε καταφύγιο 6 τρομοκράτες. Μπήκαν όμως, σε σπίτια, βίασαν γυναίκες και τις πήραν μαζί με τα παιδιά. Υπήρχε ένα φεστιβάλ εδώ και ξαφνικά μπήκαν μέσα και άρχισαν να πυροβολούν».

Όπως είπε, εκείνος βρίσκεται σε καταφύγιο, σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο δηλαδή, του σπιτιού, το οποίο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε εάν χτυπηθεί από ρουκέτα να μην πέσει.

«Εγώ είμαι 4 βήματα από το ειδικό δωμάτιο γιατί δεν θέλω να μιλήσω μπροστά στα παιδιά. Δεν μπορούμε να φύγουμε, μόνο ο στρατός επιχειρεί, ακούμε πυροβολισμούς που σημαίνει πως ακόμα είναι εδώ οι τρομοκράτες. Τα παιδιά μου θέλουν να φύγουν, καταλαβαίνουν πως δεχόμαστε επίθεση και κινδυνεύουν. Βγαίνουνε να πάνε τουαλέτα μόνο. Προσπαθώ να τους κρατάω ήρεμους. Δεν υπάρχει η σκέψη για να φύγουμε ακόμα γιατί οι τρομοκράτες πυροβολούν στον δρόμο. Περιμένουμε να δημιουργηθεί ένα “παράθυρο’’” για να μπορέσουν να φύγουν οι γυναίκες και τα παιδιά».

Ο Mάκης Λεβής είπε πως επιλέξανε με τη μαμά τους να ζήσουν σε ένα χωριό, και όταν δεν υπάρχει πόλεμος κυκλοφορούν κανονικά.

«Εδώ ο στρατός έχει εξέχουσα θέση στα μάτια όλων, οπότε όταν βλέπεις 18χρονους με όπλα στον δρόμο θεωρείται ασφάλεια. Αυτό που θέλουμε τώρα είναι να πάρουμε πίσω τους αιχμαλώτους και να χτυπήσουμε τη Χαμάς».

Τι γίνεται με τους Έλληνες τουρίστες στο Ισραήλ;

Το ελληνικό ΥΠΕΞ είναι σε επιφυλακή προκειμένου να απομακρύνει τους εγκλωβισμένους Έλληνες της περιοχής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, 148 Έλληνες τουρίστες είναι στο Ισραήλ κυρίως στα Ιεροσόλυμα και θέλουν να επιστρέψουν. Η οδηγία του ΥΠΕΞ είναι να παραμείνουν στα ξενοδοχεία μέχρι να γίνει η διαδικασία για να επιστρέψουν αεροπορικώς.

Το απόγευμα της Παρασκευής 61 προσκυνητές από το Ηράκλειο κατάφεραν τελευταία στιγμή να επιστρέψουν στη χώρα μας και περιέγραψαν δραματικές σκηνές στο αεροδρόμιο μέχρι να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος.

«Μας έσωσε ότι αλλάξαμε τα εισιτήρια να φύγουμε νωρίτερα. Όταν φτάσαμε στο αεροδρόμιο είδαμε όπλα και στρατό, έγινε πολύ ισχυρός έλεγχος, φωνάζαμε ότι είμαστε Έλληνες, περικυκλωθήκαμε από τον στρατό. Το άγχος ήταν γιατί είχαμε και ηλικιωμένος ανθρώπους» είπε ιερέας που συνόδευε το γκρουπ των προσκυνητών.