Γιάννης Κότσιρας: «Είναι πράγματα που αισθάνθηκα τον κίνδυνο ότι δεν θα προλάβω πω…»
Τηλεόραση

Γιάννης Κότσιρας: «Είναι πράγματα που αισθάνθηκα τον κίνδυνο ότι δεν θα προλάβω πω…»

Γιάννης Κότσιρας: «Είναι πράγματα που αισθάνθηκα τον κίνδυνο ότι δεν θα προλάβω πω…»

Ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός μίλησε για τις ανησυχίες του, την Αριστερά και την κατάσταση στη χώρα

Ο Γιάννης Κότσιρας μίλησε στην εκπομπή Τώρα μαζί του Οpen, την Ευλαμπία Ρέβη και τον Σπύρο Χαριτάτο σε ένα πολύ ιδιαίτερο σημείο της Αθήνας όπου παλιά υπήρχε το πολυβολείο των Γερμανών στην Ανατολική Αττική.

«Το Κοίτα γύρω γράφτηκε πολλά χρόνια πίσω. Ξεκίνησε ως ένα κείμενο που έγραφα πριν από 8 χρόνια για τον γιο μου. Είναι κάποια πράγματα που αισθάνθηκα τον κίνδυνο ότι δεν θα μπορέσω να τα πω, δεν θα προλάβω. Σε πιάνει μια ανασφάλεια όταν κάνεις παιδιά.

Συνειδητοποίησα ότι μιλάει για την εποχή και ανακαλύπτεις ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Οι κοινωνικές δυσκολίες, η απανθρωπιά, το κτήνος που υπάρχει γύρω μας είναι όλα εδώ.

Είναι σαν γράμμα στον γιο μου -πλέον και στα δύο μου παιδιά- για αυτά που πιστεύω και πρέπει να τα ανησυχούν και τον ίδιο, γιατί θέλω το παιδί μου να είναι ανήσυχο.

Οι ανησυχίες μου που συζητάω με τη σύζυγό μου είναι: υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παιδείας, σοβαρά προβλήματα στο σύστημα, είναι το χειρότερο στην Ευρώπη. Οι εκπαιδευτικοί που παράγονται από αυτό το σύστημα είναι τελείως διαφορετικοί από αυτοί πριν από 30 χρόνια.

Μια ανησυχία είναι πώς θα επιζήσουν τα παιδιά μας από πλημμύρες, βροχές, χιόνια. Και κάνουμε τα πάντα να είναι προστατευμένα.

Φυσικά με φοβίζει η βία στα παιδιά. Δεν έχω εγχειρίδιο. Αναρωτήθηκα στα 35-40 για ποιον λόγο δεν έμπλεξα με ναρκωτικά; Δεν διανοείστε πόσο γύρω μου ήταν, παντού γύρω μου! Άρχισα να συνειδητοποιώ ότι η μάνα μου μας προστάτευσε. Μας πήγε στην Ομόνοια να δω; Μήπως λοιπόν το κλειδί είναι να εξηγούμε και να δείχνουμε την άσχημη μεριά;

Αν ασκείς κριτική την αγαπάς τη χώρα σου.

Πήγα σούπερ μάρκετ και είδα το λάδι 34 ευρώ! Η τεράστια πλειοψηφία του κόσμου περνάει δύσκολα.

Υπάρχει πρόβλημα ενημέρωσης, είναι λίγο καθοδηγούμενα τα πράγματα. Δεν γίνεται να μην  υπάρχει κριτική στην κυβέρνηση και σε κάθε κυβέρνηση. Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης, υπάρχουν πράγματα που γίνονται και το βουλώνουν όλοι. Όπως αυτό που συνέβη στα Τέμπη. Οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει. Κανένας σας δεν μίλησε.

Μου έχουν γίνει προτάσεις για την πολιτική όχι από όλο το φάσμα. Δεν είμαι σε φάση που να με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο ακόμα τουλάχιστον.

Ξέρω πολιτικούς από κάθε κόμμα που τους εκτιμώ βαθύτατα.

Αντιπολίτευση δεν έχουμε τουλάχιστον σε επίπεδο αξιωματικής και φάνηκε και στις εκλογές. Βλέπω ότι δεν υπάρχουν τα κόμματα που θα εκφράσουν τον λαό γι’ αυτό και βλέπουμε αυξανόμενα ποσοστά αποχής.

Θέλει συμμετοχή, θέλει αντίδραση. Πρέπει να μιλάμε και δεν χρειάζεται να είμαστε αντίπαλοι.

Δεν με αφορά καθόλου τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, με κούρασε. Όταν εκλέχτηκε ο Κασσελάκης είπα “α, τι συμπαθέστατο παιδί”.

Όσοι προερχόμαστε από την Αριστερά δεν είμαστε προσωπολάτρες, αν θα είναι ο τάδε ή ο δείνα δεν με αφορά. Οι αρχές με αφορούν.