Γιάννης Σμαραγδής: «Η ταινία με τον “Καποδίστρια” θα είναι το τέλος μου ως σκηνοθέτης»
Τηλεόραση

Γιάννης Σμαραγδής: «Η ταινία με τον “Καποδίστρια” θα είναι το τέλος μου ως σκηνοθέτης»

Γιάννης Σμαραγδής: «Η ταινία με τον “Καποδίστρια” θα είναι το τέλος μου ως σκηνοθέτης»

Το Netflix, οι επιτυχημένες ταινίες και τα γυρίσματα της νέας του δουλειάς

Πρεμιέρα έκανε ο Γιώργος Κουβαράς στο ERTNews με την εκπομπή «Στο κέντρο» και πρώτος καλεσμένος ήταν ο Γιάννης Σμαραγδής.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης μιλά για τις ταινίες που κατάφεραν να μπουν στο Netflix και να βρίσκονται μέσα στα 10 δημοφιλή αλλά και την νέα ταινία που ετοιμάζει για τον Καποδίστρια.

«Η πρώτη εκπομπή της σεζόν είναι αφιερωμένη στον Γιάννη Σμαραγδή και χαίρομαι πολύ για αυτό», είπε ο Γιώργος Κουβαράς και τον καλωσόρισε στην εκπομπή.

Neftlix

«Δεν το περιμέναμε και όταν έστειλαν ένα μέιλ και ζήτησαν την ταινία Ελ Γκρέκο, νομίζαμε ότι ήταν ψεύτικο. Και ως εκ τούτου βάλαμε μια συνεργάτιδά μας να πάρει στο Netflix να το επιβεβαιώσει. Στείλαμε ένα μέιλ, τους είπαμε ότι είναι ταινία 16 χρόνων και γιατί τη θέλουν και είπαν “Γιατί είναι μια μεγάλη ταινία”.

Το στοίχειωσε η σύζυγός μου το να δει τις ταινίες στο Netflix. Το πεθύμησε και εκ των υστέρων ήρθε (σσ ήταν μια από τις επιθυμίες της).

Στην πραγματικότητα δεν τα επιλέγεις εσύ τα θέματά σου, αυτά σε επιλέγουν. Ειδικά όταν αφορούν τα πρόσωπα! Προερχόμαστε από έναν πολιτισμό που λένε ότι η ψυχή ενσωματώνεται. Η ψυχή του καθενός μας έχουν μετακινηθεί, πού δεν το ξέρουμε. Αυτές τις ψυχές πρέπει να τις ρωτήσεις. Αν ξέρεις να τις ρωτήσεις, αν η ψυχή σου είναι έτοιμη να τους βάλεις τους ανθρώπους στις ταινίες, η ψυχή τους θα σου πει.

Πρώτα είναι η επιθυμία. Και αφού δουλεύεις βήμα βήμα καταλαβαίνεις αν έχεις επιλεγεί να κάνεις αυτή την ταινία».

«Ο θεατής περιμένει όταν ξέρει ποιος το κάνει, εμένα εν προκειμένω, να δει όχι αυτό που φαίνεται αλλά αυτό που δεν φαίνεται. Το κοινό έχει μια βάση. Περιμένουν να δουν από ποια γωνία θα το δεις αυτό.

Τα πολλά εισιτήρια δεν με ενδιαφέρουν. Δεν το σκέφτομαι όταν κάνω μια ταινία. Τα έργα δεν ανήκουν σε εμένα αλλά στην πατρίδα».

Πότε ξεκινούν τα γυρίσματα για τη νέα του ταινία;

«Ξύπνησα ένα πρωί, ήταν η γυναίκα δίπλα μου και της αφηγήθηκα ό,τι είδα στον ύπνο μου. Είναι αυτό που είδαν οι θεατές!

Μου είπε η γυναίκα μου να το γράψω, το έγραψα. Πήγα στον Αγγελόπουλο και του το είπα. Μου είπε αν το ήθελα για σινεμά ή τηλεόραση.

Αυτό το φιλμ που στη βιβλιογραφία μου δεν το βάζουν, ενώ είναι η καλύτερή μου ταινία αυτή.

Αυτό με έβαλε σε αυτή τη θεματολογία ενώ τότε ήμουν στις μόδες. Το οφείλω στην ΕΡΤ! Μόλις εμφανίστηκε, έλαμψε. Το κοινό είναι πάντα έτοιμο.

Πρέπει τα έργα αυτά να δημιουργούν μια εσωτερική δόνηση για να παίξουν στην τηλεόραση.

Είμαι 77 ετών και θέλω να πιστεύω πώς με  “Καποδίστρια” θα είναι το τέλος μου ως σκηνοθέτης. Το καστ έχει επιλεχθεί αλλά μου λείπουν κάποια χρήματα.

Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο!».