Γιάννης Ζουγανέλης: «Όταν γεννήθηκε η Ελεωνόρα, πήγα να πάρω τη μητέρα μου και η Ισιδώρα νόμιζε ότι έφυγα»
Τηλεόραση

Γιάννης Ζουγανέλης: «Όταν γεννήθηκε η Ελεωνόρα, πήγα να πάρω τη μητέρα μου και η Ισιδώρα νόμιζε ότι έφυγα»

Γιάννης Ζουγανέλης: «Όταν γεννήθηκε η Ελεωνόρα, πήγα να πάρω τη μητέρα μου και η Ισιδώρα νόμιζε ότι έφυγα»

Ποταμός ο Γιάννης Ζουγανέλης στις Μαμά-δες για τη ζωή με τους κωφούς γονείς του, την πατρότητα και την κόρη του

Ο Γιάννης Ζουγανέλης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Μαμά-δες της ΕΡΤ και μίλησε για τους κωφούς γονείς του, την κόρη του Ελεωνόρα Ζουγανέλη αλλά και την παρεξήγηση με τη γυναίκα του, Ισιδώρα Σιδέρη την ημέρα που γεννιόταν η κόρη τους.

«Είμαι γόνος αναπήρων. Μεγάλωσα σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον ευπρεπών, αξιοπρεπών ανθρώπων μαζί με τον αδελφό μου τον Αντώνη. Έζησα πολυτελώς τον έρωτα βλέποντας πώς συμβιώνουν. Είχα εργατικό πατέρα που δούλευε σε δύο δουλειές. Ήταν μόνοι τους, ήταν αναλφάβητοι γιατί ήταν κωφοί αλλά εκφράζονταν. Όταν μεγάλωσα κατάλαβα την αδικία και τους μνημόνευα γιατί καταλάβαιναν μόνοι τους πράγματα. Την πατρότητα και τη μητρότητα τη γνώρισα ως έκφραση συναισθηματική. Η νοηματική ξεκινάει από τη φροντίδα της μητέρας, που σε ξυπνάει με χάδια. Όλο γινόταν με νοήματα. Μερικές φορές αγγίζω τους ανθρώπους για να μπορέσω να τους αντιληφθώ.

Από μικρός ήμουν κηδεμόνας των γονιών μου» είπε μεταξύ άλλων.

Η Ισιδώρα Σιδέρη και η σχέση του με την κόρη του

«Κατάλαβα ότι η μάνα μου είναι αναλφάβητη στην τρίτη Δημοτικού γιατί έκανε ψέματα ότι ξέρει γράμματα.

Η πατρότητα είναι αποστολή. Πολλές φορές νιώθω ενοχικός για τον τρόπο που μεγάλωσα την κόρη μου. Μερικές φορές έπεισα τον εαυτό μου ότι με τις παροχές καλύπτω την πατρότητα. Είναι λάθος, τα παιδιά θέλουν παρουσία. Με έσωσε το γεγονός ότι ήξερα ότι τα παιδιά δεν είναι ιδιοκτησία μας και του δημιουργεί ένα θεμέλιο για να μην επηρεάζεται από τις κακοτοπιές που μπορεί να δημιουργήσω.

Η Ισιδώρα είναι τρομερή μάνα, αυστηρός, δύσκολος άνθρωπος, το αντίθετο από μένα. Σήμερα πάει να κρατήσει τα λόγια της Ελεωνόρας για την παράσταση. Είμαστε μαζί 42 χρόνια. Η Ισιδώρα ήταν πάρα πολύ οργανωτική εγώ είμαι λίγο του αποχωρείν. Δεν έχω αντιπαρατεθεί, μόνο ιδεολογικά.

Έχω την Ελεωνόρα ηχογραφημένη από το 1987 που πήγαμε μαζί στο στούντιο. Αυτό που της συνέβη ήταν μέσα στο βίωμά της. Την παίρναμε μαζί στις περιοδείες.

Πρέπει να σεβόμαστε τις επιλογές των παιδιών μας. Είχα άποψη για τις επιλογές της αλλά δεν τις έκρινα ποτέ. Αν διαφωνώ δεν υποστηρίζω αλλά δεν παίρνω θέση. Την απόφαση για το μέλλον του πρέπει να την παίρνει ο ίδιος ο άνθρωπος. Για μένα η Ελεωνόρα θα είναι πάντα το παιδί μου»

Η παρεξήγηση στη γέννηση της Ελεωνόρας Ζουγανέλη

«Δεν υπήρχαν τότε τηλέφωνα να σηκώσει η μάνα μου. Παρεξηγήθηκα άδικα με την Ισιδώρα την ημέρα του τοκετού. Η μάνα μου αγωνιούσε. Το παιδί όμως έβγαινε ανάποδα και καθυστέρησε ο γιατρός. Κι εγώ προτίμησα επειδή ένιωθα την αγωνία της μάνας να πάω να την πάρω και μεταφέρθηκε λανθασμένα στην Ισιδώρα ότι έφυγα και ίσως το παρεξήγησε.

Μπορεί να ήταν και δικαιολογημένη. Γύρισα όμως στην ώρα μου!

Άλλο ένα περιστατικό που έζησα με τη μάνα μου ήταν όταν με ρώτησε “να πεθάνω;” και της είπα ναι. Είχε απαξιωθεί πολύ από τον διαβήτη» ανέφερε.

«Τα παιδιά χρειάζεται να μην τους κουνήσουμε το δάχτυλο, αποδοχή στην προσωπικότητά τους που κινδυνεύει περισσότερο από σένα να την παραχαράξεις.

Μεγάλωσα με το έλλειμμα της σύγκρισης. Δεν πιστεύω ότι κανείς είναι καλύτερος από κάποιον άλλον. Δεν συγκρινόμαστε γιατί είμαστε διαφορετικοί.

Χαίρομαι όταν λένε ο πατέρας της Ελεωνόρας».