Γιώργος Πανόπουλος: «Η πολιτική ορθότητα δημιουργεί νέα γκέτο. Ο καθένας εφευρίσκει και μια νέα ιδιότητα»
Τηλεόραση

Γιώργος Πανόπουλος: «Η πολιτική ορθότητα δημιουργεί νέα γκέτο. Ο καθένας εφευρίσκει και μια νέα ιδιότητα»

Γιώργος Πανόπουλος: «Η πολιτική ορθότητα δημιουργεί νέα γκέτο. Ο καθένας εφευρίσκει και μια νέα ιδιότητα»

Όσα είπε στο Στούντιο 4 με αφορμή το νέο του βιβλίο

Καλεσμένος στην εκπομπή, Στούντιο 4, βρέθηκε ο Γιώργος Πανόπουλος με αφορμή το νέο του βιβλίο Woke Culture και μίλησε για όσα συμβαίνουν αυτή την εποχή.

Αναφέρθηκε στην πολιτική ορθότητα που έχει κατακλύσει τους πάντες αλλά και πως έχουμε φτάσει σε ακραία σχετικά όρια φοβούμενοι για το πως θα μιλήσουμε ή θα τοποθετηθούμε.

«Έχουμε σκληρύνει πάρα πολύ, έχουμε αναισθητοποιηθεί. Όσο πιο μπροστά λέμε για ενσυναίσθηση και εκφράσου και γίνε ο εαυτός σου, τόσο στην καθημερινότητα βλέπεις ότι απομακρυνόμαστε με φοβερές ταχύτητες. Κάτι γίνεται! Όντως έχουμε σκληρύνει πιστεύω. Αυτό έγινε μετά τον κόβιντ, εκεί χαθήκαμε και χάθηκε η μπάλα. Πριν από τον κόβιντ μάζευε κόσμο στο σπίτι, να σαχλαμαρίσουμε. Ενώ τώρα η ανάγκη παραμένει, πλέον δεν το κάνω. Έχω μόνο διάθεση, δεν το κάνω πράξη. Νομίζω κάτι έχει γίνει. Σαν να άλλαξε ο κόσμος ξαφνικά. Πέσαμε να κοιμηθούμε μια μέρα και την επόμενη ξυπνήσαμε σε έναν πλανήτη που έχει κατεβάσει τον διακόπτη. Δεν ξέρω αν αυτό είναι γόνιμο και μας έφερε κάτι καλύτερο. Νομίζω ότι μας οπισθοδρόμησε. Σαν να πέρασε η αθωότητα. Σαν να σηκωθήκαμε μεγάλοι σε όποια ηλικία και αν βρισκόμαστε. Ήρθε η ενεργειακή κρίση, πόλεμοι.. Υπάρχει πολύς θυμός έξω.

Ξεκίνησε το ’90 μια πολιτική ορθότητα για να κάνουμε τη γλώσσα πιο ευγενική στον χρήστη. Να μιλάμε στον άλλον και να μην προσβάλλουμε με οποιονδήποτε τρόπο τον άλλον. Αυτό λίγο λίγο άρχισε να μετεξελισσόταν μέχρι που έφτασε και έγινε Woke culture. Δηλαδή ελάτε τώρα να ξυπνήσουμε να βοηθήσουμε τις μειονότητες. Αυτό, όμως, ξαφνικά έγινε με το ζόρι. Κάποιοι αποφάσισαν ότι θα υιοθετήσουν έναν τρόπο συμπεριφοράς, δεν θα μιλάμε για πολλά πράγματα, δεν θα υπερασπιζόμαστε πράγματα που στους άλλους δεν αρέσουν. Έγινε ξαφνικά ένα αυταρχικό πράγμα. Έχουν πιάσει τρία θέματα. Φυλή, σεξουαλικότητα τα οποία το ακούς και λες “μια χαρά, μαζί είμαστε”. Το να πω εγώ “έλα να συζητήσουμε λίγο αυτό που λες γιατί έχω άλλη ιδέα. Θες να το συζητήσουμε;”, σου λέει “όχι, αυτό που λέω εγώ είναι οι 10 εντολές, τις κατεβάζω, πρέπει να τις υιοθετήσεις αλλιώς είσαι παλιακός, συντηρητικός, φασίστας, ομοφοβικός».

«Αυτό που ο καθένας γίνεται μια μονάδα, ένα νησί που δεν μπορεί να μας δέσει τίποτα. Όλη αυτή η ιστορία δημιουργεί νέα γκέτο. Αντί να υπάρχει ένωση, σύνθεση και γέφυρες, ξαφνικά ο καθένας λέει είμαι αυτός. Έχουμε σεξουαλικές διαφορετικότητες και το facebook μόνο έχει 58 και μπορείς να επιλέξεις. Αυτό τι δημιουργεί; Ο καθένας εφευρίσκει μια ιδιότητα. Λέω για παράδειγμα ότι είμαι ασέξουαλ και θα πρέπει να θεωρείται έτσι γιατί αλλιώς προσβάλλομαι αν μου μιλάτε για οτιδήποτε. Αυτό το πράγμα δεν μας ενώνει, ο καθένας γίνεται μια κατηγορία μόνος του. Σου λέει αυτό είναι το manual! Υπάρχει ένα ολόκληρο λεξιλόγιο καινούργιο. Θέλεις εσύ να κάνεις τα μαλλιά σου ράστα, σου την πέφτουν γιατί οικειοποιείσαι την κουλτούρα αλλουνού. Είχε κάνει ράστα ο Bieber και τον έκραξαν.

Με ενδιαφέρει το Lifystyle γενικώς και για αυτό ασχολήθηκα με τα περιοδικά. Οπότε είμαι κοντά σε όλο αυτό και έβλεπα ότι κάτι συμβαίνει εκεί. Όταν κάποια στιγμή έγραψε ότι στην μετά κόβιντ εποχή πρέπει οι άνθρωποι με έμμηνο ρύση πρέπει να γίνουν πιο ίσοι. Το πήρε αυτό η JK Rolling και έγραψε ότι κάποτε αυτούς τους ανθρώπους με έμμηνο ρύση τους ονομάζαμε γυναίκες. Αυτή εν τω μεταξύ έχει γράψει για τις τρανς αποθεωτικά πράγματα. Δεν είναι μια τρανσοφοβική για να τις θίξει, ίσα ίσα. Οι γυναίκες είναι γυναίκες, αυτό είπε ότι υπάρχουν βιολογικές γυναίκες.

Εκεί αισθάνθηκα ότι κάτι πάει πολύ στραβά, ότι αλλάζει η Δύση. Μετά της καίγανε τα βιβλία δημόσια, της απαγόρευαν να πάει στις πρεμιέρες των ταινιών της. Ακόμη και τα παιδιά που τους έβγαλε στη ζωή της έλεγαν ότι είναι τρανσοφοβική. Πήγαιναν έξω από το σπίτι της και φωτογραφιζόντουσαν και τη στοχοποιούσαν. Δηλαδή ελάτε εδώ και μόλις βγει πλακώστε την!».

Διαβάστε επίσης

Αλμπέρτο Μποτία: Η πατρότητα και η σχέση του με τη Φουρέιρα – «Προσπαθώ να είμαι καλός πατέρας»