Η Φόνισσα: Η κριτική της ταινίας που έχει πολυσυζητηθεί
Τηλεόραση

Η Φόνισσα: Η κριτική της ταινίας που έχει πολυσυζητηθεί

Η Φόνισσα: Η κριτική της ταινίας που έχει πολυσυζητηθεί

Έρχεται στη μεγάλη οθόνη στις 30 Νοεμβρίου

Η ταινία της Εύας Νάθενα, Η Φόνισσα, βασισμένη στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, έρχεται στους κινηματογράφους στις 30 Νιεμβρίου και αναμένεται να σπάσει ταμεία, με την Καριοφυλλιά Καραμπέτη να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εμπνευσμένη από το κλασικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Η Φόνισσα, παίρνει σάρκα και οστά, για να μας διηγηθεί τις φρικτές προεκτάσεις του διαγενεολογικού τραύματος.

Μια ιστορία για το πώς η ασφυξία από τις κοινωνικές προσταγές και το αβάσταχτο βάρος του να είσαι γυναίκα στις αρχές του 20ού αιώνα, μπορούν να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στην αυτοκαταστροφή…

Η σκηνοθέτις Εύα Νάθενα παραμένει πιστή στο χρονικό και χωρικό πλαίσιο που επιτάσσει το διήγημα του Παπαδιαμάντη, φέρνοντας τα βαθύτερα αίτια που κρύβονται πίσω από τα ειδεχθή εγκλήματα της Φόνισσας, στο φως.

Η ιστορία του κλασικού διηγήματος

Στο νησί της Σκιάθου, περίπου στα 1900, η Χαδούλα, μια χήρα μαία του νησιού, η οποία έχει μεγαλώσει τα επτά παιδιά της, ως επί το πλείστον ολομόναχη, γνωρίζει πολύ καλά πως στην ανδροκρατούμενη αυτή κοινωνία, η ύπαρξη της γυναίκας δεν αξίζει και πολλά. Παίρνοντας την σκυτάλη από την μητέρας της και τα όσα της έχει μάθει, έχει συνδέσει την γυναικεία ύπαρξη με ένα αβάσταχτο βάρος που κουβαλούν τόσο οι ίδιες, όσο και οι γύρω τους. Έτσι, σε μια εσωτερική έκρηξη, η Χαδούλα ξεσπάει, και τα μικρά κορίτσια του νησιού, γίνονται τα θύματά της. Τους αφαιρεί τη ζωή τους και τα σώζει ταυτόχρονα, όπως πιστεύει η ίδια, από το φορτίο που θα τους επιφέρει αργότερα η κοινωνία. Οι πράξεις της, τελικά, αποκαλύπτονται και αντιμέτωπη, πλέον με τον νόμο, βρίσκει καταφύγιο στη φύση. Πιστεύει πως ο ρόλος αυτός που αυτόνομα πήρε, είναι θεόσταλτος, ωστόσο οι ερινύες και το χρόνιο τραύμα της, γίνονται η μόνιμη συντροφιά της.

Ρεσιτάλ ερμηνείας από την Καριοφυλλιά Καραμπέτη

Ήδη από τα λίγα κινηματογραφικά λεπτά του τρέιλερ, που μας έδωσαν μια γενναία γεύση από την Φόνισσα της Εύας Νάθενα, έχουμε πειστεί πως πρόκειται για ένα αριστουργηματικό έργο. Τόσο η στοχευμένη σκηνοθετική ματιά, όσο και οι καθηλωτικές ερμηνείες της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη και της Μαρίας Πρωτόπαππα, μας προϊδεάζουν για την εντυπωσιακή κινηματογραφική μεταφορά της παρακαταθήκης του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη αποτυπώνει στο πρόσωπό της την βασανισμένη από μια πατριαρχική κοινωνία, Χαδούλά ή Φραγκογιαννού, μια πολυπεπίπεδη προσωπικότητα που σταδιακά ξεδιπλώνει τη φρικιαστική πτυχή ενός βασανισμένου εαυτού. Η τραγικότητα, αλλά και η ωμή αποτύπωση των ειδεχθών σκέψεων και πράξεων της Χαδούλας, διοχετεύονται άρτια στη φιγούρα που ενσαρκώνει η ηθοποιός.

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr