Κακοκαιρία Daniel: Κρούσματα γαστρεντερίτιδας και δερματικών εξανθημάτων στις πληγείσες περιοχές
Τηλεόραση

Κακοκαιρία Daniel: Κρούσματα γαστρεντερίτιδας και δερματικών εξανθημάτων στις πληγείσες περιοχές

Κακοκαιρία Daniel: Κρούσματα γαστρεντερίτιδας και δερματικών εξανθημάτων στις πληγείσες περιοχές

Οι μαρτυρίες ασθενών

Εκτός από κατεστραμμένες περιουσίες αντιμέτωποι και με κινδύνους για την υγεία τους είναι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας μετά την κακοκαιρία Daniel.

Στις πληγείσες περιοχές τις τελευταίες ημέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους κρούσματα γαστρεντερίτιδας αλλά και δερματικά εξανθήματα.

Ο κύριος Βύρωνας μίλησε στο Live News μέσα από το νοσοκομείο καταγγέλλοντας πως έπαθε φλεγμονή από το μολυσμένο νερό με τον πόνο να τον έχει καθηλώσει σε ένα κρεβάτι.

Με τα νερά και όλα αυτά έπαθε φλεγμονή στο πόδι του. Πρήστηκε, κοκκίνισε, είχε πολύ πόνο.

Τα πόδια του έμειναν μέσα στο νερό για πολλές ώρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μόλυνση, η οποία μέρα με την μέρα επιδεινωνόταν.

Την ίδια ώρα η σύζυγος του έμεινε πίσω στο πλημμυρισμένο σπίτι τους προσπαθώντας να μαζέψει με τα χέρια της ό,τι σώζεται.

«Έχω εξανθήματα παντού»

Ο κύριος Γιώργος έβγαζε από το σπίτι του νερό επί τρεις ημέρες. Άυπνος και νηστικός είχε επικεντρωθεί στο να σώσει τους κόπους μιας ζωής. Ένας έντονος κνησμός όμως του έστρεψε την προσοχή κάπου αλλού.

Ο ίδιος εξηγεί πως δεν έχει ούτε μέσο ούτε χρόνο να ασχοληθεί με τα δερματικά προβλήματα που έχουν εμφανιστεί.

«Έχουμε γαστρεντερίτιδα»

Το πρωί της Παρασκευής το νερό που ερχόταν στις βρύσες ήταν καφέ.

«Εν συνεχεία όταν πέρασαν αυτά, το νερό είναι πιο καθαρό, φαίνεται πιο καθαρό. Όταν ήρθε το νερό και το είδαμε εμείς καθαρό, πλέναμε τα πιάτα, πλέναμε τους πάγκους της κουζίνας, ξεπλέναμε τα παιχνίδια των παιδιών, κάναμε μπάνιο και αρχίσαν τα εξανθήματα. Αρχίσανε οι άφτρες μέσα στο στόμα. Αρχίσανε τα προβλήματα τα γαστρεντερολογικά», ανέφερε κάτοικος της περιοχής.

Όπως εξήγησε στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, μπορεί να μην έπιναν το νερό της βρύσης, αλλά και μόνο η επαφή με αυτό ήταν αρκετή για να αρχίσουν γαστρεντερολογικά προβλήματα.

«Έχω ανθρώπους γύρω μου που τα παιδιά έχουν συνέχεια προβλήματα, ασχέτως αν προσπαθούν οι άνθρωποι να τα έχουν μόνο με εμφιαλωμένα. Πράγμα αδύνατο, αδύνατο πλέον».

Και σαν μην έφτανε αυτό στο δεξί του πόδι εμφανίστηκαν κόκκινα σημάδια που όπως λέει προκλήθηκαν από μόλυνση.

«Έχουν γεμίσει τα πόδια μου όλα με μολύνσεις από τις λάσπες και από το νερό το ακάθαρτο. Δερματικά προβλήματα έχουμε αρχίσει να υπάρχουν, από τις λάσπες και από την μη καθαριότητα του νερού που ξεπλένεσαι, δηλαδή όταν πας στις λάσπες να ξελασπώσεις το σπίτι σου, μετά πας και ξεπλένεσαι με το νερό που έχεις στο σπίτι σου», δήλωσε.

«Δεν είναι κατάλληλο ούτε για προσωπική υγιεινή»
Με τα πρώτα περιστατικά γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία να έχουν ήδη εκδηλωθεί, αυτήν την ώρα γίνεται ενημέρωση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη για τα υγειονομικά θέματα.

«Οι υγειονομικές υπηρεσίες εστιάζουν σε δύο βασικά προβλήματα: Τα μολυσμένα νερά και τα νεκρά ζώα. Το νερό από τις πλημμύρες έχει μέσα νεκρά ζώα. Έχουμε ερπετά, τρωκτικά, νεκρά πτηνά, ζώα εκτροφής. Όλα αυτά έχουν παρασυρθεί μαζί με φερτά υλικά, λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να προσέχουν να μην έρχονται σε επαφή με τα νερά. Τα αντιμετωπίζουμε σα να είναι δυνητικά μολυσματικά», δήλωσε.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πραγματοποιούνται έλεγχοι για την ποιότητα του νερού και οι πολίτες καλούνται να συμμορφώνονται με τις συστάσεις των τοπικών αρχών.

Το νερό στις πλημμυρισμένες περιοχές δεν είναι πόσιμο, εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλο ούτε για προσωπική υγιεινή, δηλαδή για ντους και πλύσιμο δοντιών.

Διαβάστε επίσης

Κακοκαιρία Daniel: Σε απόγνωση οι κάτοικοι στο Βλόχο Καρδίτσας με τα νεκρά ζώα