Κατερίνα Μπέη: «Άμα δεν βάλεις τον ρατσισμό και τον σεξισμό που ήταν της εποχής, δεν θα βγει κάτι φυσικό»
Τηλεόραση

Κατερίνα Μπέη: «Άμα δεν βάλεις τον ρατσισμό και τον σεξισμό που ήταν της εποχής, δεν θα βγει κάτι φυσικό»

Κατερίνα Μπέη: «Άμα δεν βάλεις τον ρατσισμό και τον σεξισμό που ήταν της εποχής, δεν θα βγει κάτι φυσικό»

Όσα είπε στο Στούντιο 4 για τη σειρά, Τα καλύτερά μας χρόνια

Τη δική της πινελιά έβαλε η Κατερίνα Μπέη στην επιτυχημένη σειρά της ΕΡΤ1, Τα καλύτερά μας χρόνια, και μοιράστηκε τις σκέψεις της πίσω από την εποχή που παρακολουθήσαμε.

Η επιτυχημένη συγγραφέας ήθελε να περάσει αυτούσιο το κλίμα εκείνης της εποχής που περιλάμβανε ρατσισμό, σεξισμό, πολιτικές αντιπαλότητες, Χούντα.

Κατά τη δική της άποψη πάντα πρέπει να περνάς την αλήθεια της εκάστοτε εποχής εναλλακτικά το αποτέλεσμα δεν θα είναι φυσικό και αληθινό.

«Ξεκινούσε η σειρά τη δεκαετία του ’69. Ήταν ο μικρός που έλεγε στον αδερφό του να του μάθει κιθάρα για να ρίξει τις Σουηδέζες που είναι εύκολες. Είχε γίνει ολόκληρο θέμα να λέμε τις κοπέλες εύκολες. Το να μην τις πεις εύκολα δεν είναι ότι το βάζω κάτω από το χαλάκι για κάτι που ίσχυε; Αφού έτσι ήταν. Άμα δεν βάλεις τον ρατσισμό και τον σεξισμό που ήταν της εποχής, δεν θα βγει κάτι φυσικό. Έγινε χαμός για να τον βάλουμε. Είχαμε έναν χουντικό στο περίπτερο και τον κάναμε να τον συμπαθήσεις. Έτσι ήταν η Ελλάδα. Άμα δεν τα βλέπεις τολμηρά έτσι όπως είναι τα πράγματα..

Το 2000 δεν θα έβαζα κάτι αντίστοιχο για τις Σουηδέζες γιατί δεν λέγεται! Άμα πας σε ένα χωριό ή νησί με καμάκια θα σου πουν τέτοια. Άμα ο χαρακτήρας είναι ένα καμάκι στη Ρόδο, θα το βάλω. Άμα είναι όλοι politically correct δεν ξεχωρίζει ο χαρακτήρας. Για να πεις ότι βλέπεις μια αλήθεια πρέπει να δεις την αλήθεια που δεν είναι βολική. Και ένα παιδί αποστειρωμένο που δεν ξέρει τι έχουμε περάσει, δεν ξέρω αν είναι λειτουργικό. Δείξτο αλλά να του πεις τι έχουμε διανύσει. Είμαι πολύ υπέρ να τα λέμε, να τα συζητάμε και να τα αφήνουμε πίσω.

Είχαμε και σύμβουλο στη σειρά! Γράφοντας είναι φοβερή ψυχανάλυση γιατί θυμάσαι πράγματα. Είναι τρομερό πως τα έχεις μέσα σου και δεν μπορείς να τα θυμηθείς ποτέ. Είμαστε καλύτερα από τότε, πιο μπερδεμένοι. Καλύτερα από άποψη επιλογών, δεν έχουμε το στερεότυπο ότι ο άντρας είναι έτσι, η γυναίκα έτσι. Είναι λίγο μπερδεμένα τα πράγματα τώρα γιατί είμαστε στο άλλο άκρο. Οπότε τραβάει ο ένας από εδώ, ο άλλος από εκεί και μέχρι να βρεθεί η ισορροπία…Δεν πιστεύω στις γενικότητες, ο καθένας μπορεί να βρει τον τρόπο. Νομίζω ότι τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, θα την απασχολούν πάντα. Οι θάνατοι, ο έρωτας, η εξέλιξη θα είναι πάντα τα ίδια. Τα παιδιά τώρα δεν φλερτάρουν πολύ από κοντά, τα κάνουν όλα ιντερνετικά. Είναι μια άλλη πραγματικότητα».

Διαβάστε επίσης

Κατερίνα Μπέη: «Η Καραμπέτη είναι κατάλληλη για τον ρόλο της Φόνισσας. Την “κακοποίησαν”»