Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έλαβα το μήνυμα – Θα προβώ σε ρυθμιστικές κινήσεις»
Τηλεόραση

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έλαβα το μήνυμα – Θα προβώ σε ρυθμιστικές κινήσεις»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έλαβα το μήνυμα – Θα προβώ σε ρυθμιστικές κινήσεις»

«Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε» τ

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά το αποτέλεσμα της κάλπης στις Ευρωεκλογές προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκγς και σημείωσε ότι πιστεύει πάντα στη σοφία του ελληνικού λαού.

«Αν ήθελε να στείλει ένα μήνυμα, καλά έκανε και το έστειλε τώρα. Χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω το μήνυμα. Χρέος μου να προβώ σε όλες τις ρυθμιστές κινήσεις».

Ερωτηθείς σχετικά, διαβεβαίωσε ότι το υπουργικό Συμβούλιο της προσεχούς Παρασκευής θα διεξαχθεί με τη σημερινή σύνθεση, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «οι υπουργοί αλλάζουν θέση ή φεύγουν».

Όσο για τα σενάρια περί ανασχηματισμού, τόνισε ότι για εκείνον «το ζύγι είναι αμιγώς επιχειρησιακό», συμπληρώνοντας ότι προσπαθεί να διαλέγει ανθρώπους που πιστεύει «ότι έχουν τις προϋποθέσεις να κάνουν καλά τη δουλειά» και προσθέοντας πως θα προβεί «σε διορθωτικές κινήσεις».

«Το 41% ήταν ένα ποσοστό που μας έδωσε ο λαός σε μία συγκεκριμένη στιγμή. Το 41% δεν υπάρχει σήμερα κι αυτό είναι ανακουφιστικό»

«Η ακρίβεια πόνεσε και την κυβέρνηση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έβλεπε τα προβλήματα «και πριν από την κάλπη», προσθέτοντας: «Αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι πολίτες μέσα από την ψήφο τους ή και την αποχή τους ήθελαν να μας στείλουν αυτό το μήνυμα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «αποδοκιμάστηκε και η αντιπολίτευση, και ειδικά αυτή των “λεφτόδεντρων”».

«Ο λαός αποκήρυξε τις εύκολες λύσεις, ξεράθηκαν τα λεφτόδεντρα, δεν προσφέρεται το έδαφος της πατρίδας μας για τέτοιου είδους φυτά», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, τόνισε πως «η ακρίβεια πόνεσε και την κυβέρνηση», λέγοντας ότι «οι πολίτες μάς είπαν ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα, πρέπει να κάνετε περισσότερα».

«Θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας», σημείωσε, επιμένοντας ότι δεν θα προχωρήσει σε μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι το κόστος ζωής «πόνεσε πολλές κυβερνήσεις, όχι μόνο τη δική μας» και αναφέρθηκε στη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Η προσδοκία μου είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να κερδίζουν πολύ παραπάνω από το τεκμαρτό», είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως «θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις», ξεκαθαρίζοντας πως «αλλαγή στον πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει».

«Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών μάς προκάλεσε ζημιά»

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έπληξε αρνητικά την κυβέρνηση. Επεσήμανε ότι ενοχλήθηκαν οι ψηφοφόροι της ΝΔ με την ψήφιση του νομοσχεδίου ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή στον νόμο.

Ερωτηθείς εάν το θέμα των Τεμπών και του «πόθεν έσχες», που ανέβασαν προεκλογικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνέβαλαν στο αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σε σχέση με τον πήχη που είχε ο ίδιος θέσει, απάντησε: «Δεν υποτιμώ αυτά τα ζητήματα», όμως «δεν ήταν καθοριστικά για τους πολίτες».

«Θα αποδείξουμε ότι λάβαμε το μήνυμα»

«Οι όποιες φιλοδοξίες κάποιων για ένα πιο ξεκούραστο καλοκαίρι θα διαψευστούν», σημείωσε επίσης, λέγοντας πως «ακούγεται κλισέ, αλλά όταν λες στους πολίτες, “μας στείλατε ένα μήνυμα, πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα’” πρέπει να το αποδείξεις και στην πράξη».

Διαβάστε επίσης

Ευρωεκλογές 2024 – Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν φτάσαμε το στόχο που είχαμε θέσει»