Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνάντηση με τον Ερντογάν – «Δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα»
Τηλεόραση

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνάντηση με τον Ερντογάν – «Δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνάντηση με τον Ερντογάν – «Δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα»

Σε καλό κλίμα η συνάντησή τους σε ένα γενικότερο πλαίσιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Οι δύο τους συνομίλησαν τουλάχιστον μία ώρα, με το κλίμα μεταξύ τους να είναι πολύ θετικό αν και υπάρχουν ακόμη «αγκάθια».

Ο πρωθυπουργός της χώρας εντοπίζει ακόμη κάποια προβλήματα με τον Τούρκο πρόεδρο, ωστόσο, είναι αισιόδοξος για το μέλλον.

«Μπορώ να σας πω ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Πρέπει να χτίσουμε στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και την έμπρακτη συμπαράστασή μας. Άλλαξαν πολλά πράγματα στην ψυχολογία των σχέσεών μας.

Η σημερινή συνάντηση επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες.

Πρόθεση να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη σε ανώτατο επίπεδο με θετική ατζέντα στο μενού. Δεν λύθηκαν, βεβαίως, όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση να ξαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας από μια θετική σκοπιά».

«Το πλαίσιο που οραματίζομται για μια καλή συνεργασία, έχει τρεις άξονες. Ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών.

Η βασική διαφορά μας είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Ο δεύτερος δίαυλος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που μπορούν να αποδώσουν καρπούς.

Ο τρίτος άξονας αφορά τη λεγομενη θετική ατζέντα, σε μια δουλειά που έχει γίνει από τον κ. Φραγκογιάννη και αφορά σε οικονομικά θέματα.

Αυτά μπορούν να οικοδομηθούν στη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του έτους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρουσιάζει δύο δρόμους για την Τουρκία. Πρόθεση μας είναι να κινηθεί στον ευρωπαϊκό δρόμο».