Ίμια: Οι γυναίκες των αδικοχαμένων αξιωματικών μιλούν για πρώτη φορά 27 χρόνια μετά τη μοιραία βραδιά
Late night shows

Ίμια: Οι γυναίκες των αδικοχαμένων αξιωματικών μιλούν για πρώτη φορά 27 χρόνια μετά τη μοιραία βραδιά

Ίμια: Οι γυναίκες των αδικοχαμένων αξιωματικών μιλούν για πρώτη φορά 27 χρόνια μετά τη μοιραία βραδιά

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκπομπή «έστησε» η Σοφία Παπαϊωάννου με αφορμή τη φετινή επέτειο της κρίσης στα Ίμια.

Για πρώτη φορά μίλησαν μαζί οι γυναίκες που ήταν παντρεμένες τότε με τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που σκοτώθηκαν στην πτώση του ελικοπτέρου.

Η Ειρήνη Ζωγραφάκη, τότε σύζυγος του υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, η Ματίνα Αναγνωστοπούλου, τότε σύζυγος του υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, και η Λεμονιά Κότογλου, τότε σύζυγος του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού μίλησαν στις «365 στιγμές» για τις ημέρες πριν από την πτώση του ελικοπτέρου, τις δραματικές στιγμές που έζησαν στη συνέχεια και τα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν ακόμα, 27 χρόνια μετά.

«Έπρεπε να πεθάνει το δικό μου παιδί για να γκριζάρει το Αιγαίο;», θυμάται η τότε σύζυγος του Παναγιώτη Βλαχάκου, Ματίνα Αναγνωστοπούλου, ότι είχε της πει ο πρώην πεθερός της.

«Δεν δείλιασε, έδειξε την αγάπη του για την πατρίδα, είμαι περήφανη που υπήρξα γυναίκα του», λέει η Λεμονιά Κότογλου.

«Ήταν πολύ γελαστοί άνθρωποι, είναι σαν να τους βλέπω μπροστά μου», λέει η Ειρήνη Ζωγραφάκη για τους αξιωματικούς που χάθηκαν.

Οι τρεις γυναίκες προχώρησαν στη ζωή τους, καθώς η Ειρήνη Ζωγραφάκη έπρεπε να μεγαλώσει το μωρό τότε παιδί του υποπλοιάρχου.

Η Ματίνα Αναγνωστοπούλου ήταν μόλις 3 μήνες παντρεμένη με τον Παναγιώτη Βλαχάκο.

«Ήταν μια παιδική σχέση που δεν πρόλαβε να φθαρεί και για αυτό φαντάζομαι ότι έχει μείνει μια πολύ γλυκιά ανάμνηση. Είναι ένα κομμάτι της ζωής μου που το σκέφτομαι τώρα με πόνο. 17 χρόνια γνωριζόμασταν πριν γίνει αυτό το ατύχημα. Είχα τελειώσει το Πανεπιστήμιο, παντρευτήκαμε και τρεις μήνες μετά τον γάμο μας τελειώσαν όλα».

Μάλιστα όπως είπε, είχε τύψεις, καθώς ο σύζυγός της τής είχε ζητήσει τη γνώμη της όταν του έκαναν πρόταση να πάει στη φρεγάτα Ναβαρίνο που θα περιπολούσε στα Ίμια.

«Στον στρατό δεν μπορείς να λες όχι. Δεν του είπα μην πας. Αυτό λίγο έπαιξε με τύψεις δικές μου αλλά μετά το επεξεργάστηκα. “Μην πας” δεν του το είπα»

Πώς έμαθαν για την πτώση του ελικοπτέρου που τους άλλαξε τη ζωή;

«Ήξερα ότι θα είναι στη φρεγάτα Ναβαρίνο. Ξύπνησα το πρωί και από την τηλεόραση έμαθα το συμβάν. Δεν χρειαζόταν καν να ακούσω το όνομά του» είπε η Λεμονιά Κότογλου.

«Δεν μας πήρε κανείς τηλέφωνο. Είχα ξυπνήσει νωρίς, οι γονείς μου το άκουσαν στον Παπαδάκη και ήρθε ο πατέρας μου και με ρώτησε αν ξέρω σε ποιο καράβι είναι ο Χρήστος. Πήγα στη δουλειά μου και μετά από μία ώρα όταν ο πατέρας μου σιγουρεύτηκε, ήρθε και με πήρε και πήγαμε στο Πεντάγωνο. Μας αφήσανε στο φυλάκιο για 2-3  ώρες χωρίς  καμιά πληροφορία. Πήγαμε σπίτι και ανοίξαμε τηλεόραση και περιμέναμε να ακούσουμε κάτι» είπε η Ειρήνη Ζωγραφάκη.

«Ετοιμαζόμουν για να πάω στο νοσοκομείο και με παίρνει μια κοπέλα τηλέφωνο που ο άντρας της ήταν στο Ναβαρίνο και μου το είπε εκείνη, γιατί εγώ δεν ανοίγω τηλεόραση το πρωί. Και παίρνω κατευθείαν τον πεθερό μου και μου λέει “κατέβα κάτω”. Έμενα Φάληρο και εκείνοι στον Πειραιά. Μόλις μου το είπε ήμουν σίγουρη ότι ήταν και ο Τάκης μέσα στο ελικόπτερο».

«Έκλαιγα και ο Έκτορας. Μέσα του γνώριζε ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο ταξίδι. Μου είπε πράγματα που δεν τα είχαμε ξαναπεί σε άλλο ταξίδι που τον ετοίμαζα. Η τελευταία του λέξη που τον χαιρέτησα ήταν “να προσέχεις από δω και πέρα”. Γνώριζε πού πήγαινε, ότι ήταν πολύ κρίσιμη η κατάσταση» είπε η Λεμονιά Κότογλου.