Θεόδωρος Παπακώστας: Ο αρχαιολόγος που έγινε viral στα social media μοιράζεται μικρά «μυστικά» της Αρχαίας Ελλάδας
Late night shows

Θεόδωρος Παπακώστας: Ο αρχαιολόγος που έγινε viral στα social media μοιράζεται μικρά «μυστικά» της Αρχαίας Ελλάδας

Θεόδωρος Παπακώστας: Ο αρχαιολόγος που έγινε viral στα social media μοιράζεται μικρά «μυστικά» της Αρχαίας Ελλάδας

Τι σημαίνει το «Έραμαι Μέγα»;

Ο viral αρχαιολόγος, Θεόδωρος Παπακώστας, που κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του διαδικτυακού κοινού με τις αφηγήσεις του, βρέθηκε καλεσμένος στο The 2Night Show.

«Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που αγαπούν την αρχαιολογία και σε αυτούς που δεν έχουν μάθει ακόμα ότι την αγαπούν.

Γιατί πρέπει να τα μάθουμε όλα από τα σχολεία; Είναι καλό να υπάρχει τόση όση πληροφορία και να καταλάβουμε ότι η απόκτηση γνώσεων δεν τελειώνει στο σχολείο.

Δεν είμαι υπέρ του “δασκαλίστικου” τρόπου αλλά στη διήγηση με ωραίο τρόπο της ιστορίας. Είναι δικαίωμά μας να αγαπήσουμε την αρχαιότητα.

Το παρελθόν της Ελλάδας είναι μια “ξένη” χώρα. Θα δυσκολευόμασταν να καταλάβουμε τους Έλληνες της κλασσικής εποχής, ήταν διαφορετική προφορά.

Θα πεινούσαμε στην αρχαιότητα. Πολλά πράγματα που μας αρέσουν τώρα δεν υπήρχαν τότε, όπως το καλαμπόκι, η πατάτα. Είχε σκλαβιά επίσης.

Είναι απίστευτο ότι στην Αρχαία Αθήνα δημιουργήθηκε η υποκριτική και το θέατρο, η τέχνη που “έπλασε” τον κόσμο και έφτασαν στο απόγειο. Όλοι οι πολίτες έπαιρναν μέρος, συμμετείχαν μόνο άντρες».

«Στα Χανιά ένας διάσημος σκλάβος, ο Δρίμακος, έγινε επαναστάτης και τον επικήρυξαν. Και είπαν πώς “όποιος φέρει το κεφάλι του Δρίμακου, κερδίζει την ελευθερία του”.

Κατάφερε και έπεισε έναν πιτσιρικά που συμπαθούσε προκειμένου να κερδίσει την ελευθερία του.

Το δαχτυλίδι που φοράω είναι αντίγραφο από ένα αρχαίο δαχτυλίδι που βρέθηκε στα απάτητα βουνά της Πίνδου.

Σε ένα μικρό ναό βρέθηκε αυτό το δαχτυλίδι που ήταν χάρτινο και γράφει “Έραμαι Μέγα” όπου σημαίνει “αγαπώ πολύ”.

Έμεινε να συμβολίζει τον έρωτα και τον πόλεμο. Αυτό φυλάσσεται στις αποθήκες, είναι πρόσφατη ανασκαφή».

«Η φράση “Έραμαι Μέγα” έγινε viral μέσα από τα social media και τη γράφουν στους τοίχους. Ένα ζευγάρι το είχε γράψει μέσα στις βέρες του».

Ο Θεόδωρος Παπακώστας μιλά και για τις εταίρες της εποχής όπου οι άντρες τις έπαιρναν πάντοτε μαζί τους κάθε φορά που υπήρχε πόλεμος.

Μεταξύ άλλων, αναλύει και τα αγάλματα αλλά και τα ρούχα που φορούσαν οι πολίτες της αρχαιότητας αλλά μιλά και για την ανατομία τους.