«Λουκέτο» στο ΟΑΚΑ λόγω… Καλατράβα – Ποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις ακυρώνονται
Τηλεόραση

«Λουκέτο» στο ΟΑΚΑ λόγω… Καλατράβα – Ποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις ακυρώνονται

«Λουκέτο» στο ΟΑΚΑ λόγω… Καλατράβα – Ποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις ακυρώνονται

Υπάρχει θέμα στατικότητας στο στέγαστρο

Κλειστό μέχρι νεωτέρας θα παραμείνει το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αλλά και το ποδηλατοδρόμιο, καθώς μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ αποκάλυψε τεράστιο πρόβλημα στη στατικότητα των δύο στεγάστρων.

«Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο».

Θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη για να διαπιστωθεί αν και εφόσον ισχύουν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ως πόρισμα με βάση τα στοιχεία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ενημερώθηκε μόλις χθες.

«Η ανακοίνωση βγήκε χθες από την διοίκηση του ΟΑΚΑ και βασίζεται στη σύμβαση μεταξύ του υπουργείου του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι μια μελέτη, στατική μελέτη από ιδιωτική εταιρεία, που βασίζεται σε συγκεκριμένη έρευνα που έκανε η εταιρεία αυτή».

Υπήρξε προειδοποίηση

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ, Πέτρος Γαλακτόπουλος, επισημαίνει πως είχε προειδοποιήσει πολύ καιρό πριν για την στατικότατα των στεγάστρων.

Το εμβληματικό στέγαστρο στο ΟΑΚΑ όπως και το στέγαστρο στο ποδηλατοδρόμιο, είναι και τα δύο έργα του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη μελέτης για το στέγαστρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ολυμπιακού Σταδίου, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από κατασκευής του δεν ανταποκρίνεται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας», δήλωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Την Δευτέρα θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση προς το Μαξίμου από τον αρμόδιο υπουργό.

Ποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις ακυρώνονται

Με την απόφαση να κλείσουν μέχρι νεωτέρας το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και το Ποδηλατοδρόμιο λόγω προβλημάτων στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα, αναστέλλεται κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα, αναφέρει το Mega.

Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός μένει «άστεγος» ενώ οι δύο προγραμματισμένες συναυλίες των Coldplay ακυρώνονται.

Κανένας έλεγχος από το 2004

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ είχαν να ελεγχθούν από το 2004 ενώ, εδώ και 19 χρόνια, στο Στέγαστρο -σχέδιο του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα που δημιουργήθηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες- δεν έχουν πραγματοποιηθεί ούτε μία φορά εργασίες συντήρησης, με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Μόνο αφού το θέμα απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το 2014 αναγγέλθηκαν εργασίες συντήρησης στο Στέγαστρο. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς εκταμιεύτηκαν 8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Αττικής για τη συντήρηση και επισκευή του.

Το 2020 έκθεση του υπουργείου Υποδομών διαπίστωνε σειρά προβλημάτων στο Στέγαστρο, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα και προκηρύχθηκε διαγωνισμός, ο οποίος, όπως αναφέρουν πηγές, η τύχη του αγνοείται.

Από 2 έως 12 μήνες αναμένεται η αποκατάσταση του στεγάστρου Καλατράβα.