Αμάντα Γεωργιάδη: «Δεν έγραψα το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει για τη Eurovision. Το εμπνεύστηκα μετά τον χωρισμό μου από μια μακροχρόνια σχέση»
Νέα

Αμάντα Γεωργιάδη: «Δεν έγραψα το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει για τη Eurovision. Το εμπνεύστηκα μετά τον χωρισμό μου από μια μακροχρόνια σχέση»

Αμάντα Γεωργιάδη: «Δεν έγραψα το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει για τη Eurovision. Το εμπνεύστηκα μετά τον χωρισμό μου από μια μακροχρόνια σχέση»

Η συνέντευξη στο Gala και τον Γιάννη Βίτσα

Η υποψήφια της Ελλάδας για τη φετινή Eurovision, Amanda Tenfjord ή επί το ελληνικότερον Αμάντα Γεωργιάδη μίλησε στο περιοδικό Gala και τον Γιάννη Βίτσα.

«Όταν έστειλα τη συμμετοχή μου στην ΕΡΤ, η αλήθεια είναι πως δεν πίστευα ότι θα επιλεγεί, καθώς γνώριζα ότι κανείς δεν με ήξερε στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη σκέφτηκα ότι δεν είχα και τίποτα να χάσω. Χάρηκα πολύ που η διαδικασία ήταν τόσο αξιοκρατική και είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για εμένα να εκπροσωπήσω τη χώρα μας».

Βίωσες ποτέ ρατσισμό ή κοινωνικό αποκλεισμό εξαιτίας του ότι καταγόσουν από μια άλλη χώρα;

Μόνο μία φορά, όταν πρωτοήρθαμε στη Νορβηγία, που δεν με δέχτηκαν στον παιδικό σταθμό καθώς μιλούσα μόνο ελληνικά. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι όλοι οι άνθρωποι που μεταναστεύουν αντιμετωπίζουν μια παρόμοια κατάσταση. Είναι λίγο σαν να μην έχεις πατρίδα, καθώς στη Νορβηγία ήμουν πάντα η «Ελληνίδα», ενώ τώρα στην Ελλάδα, δυστυχώς, ίσως είμαι για κάποιους η «Νορβηγίδα». Ακόμα και στην καλλιτεχνική μου ζωή δυσκολεύομαι, καθώς όταν ξεκίνησα, το επίθετό μου «Γεωργιάδη» δεν μπορούσαν να το προφέρουν στη Σκανδιναβία.

Γι’ αυτό επέλεξα το καλλιτεχνικό όνομα Amanda Tenfjord, από την περιοχή στην οποία μεγάλωσα. Τώρα όμως το «Tenfjord» στην Ελλάδα παραπέμπει πολύ στη Νορβηγία και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το «Γεωργιάδη» (γελάει).

Πώς αντιδράς όταν σε αναγνωρίζουν;

Πολλές φορές με σταματούν στον δρόμο και θέλουν να βγάλουμε μια φωτογραφία. Το κάνω με πολύ μεγάλη χαρά.

Ποιο είναι το τραγούδι που θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια;

Ο μπαμπάς μου τραγουδούσε πολλά ελληνικά τραγούδια. Έχει μείνει πολύ έντονα στη μνήμη μου το «Μην κλαις» της Σωτηρίας Μπέλλου. Λατρεύω τα σπουδαία λαϊκά τραγούδια.

Ποιους Έλληνες συνθέτες αγαπάς;

Τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη. Λατρεύω επίσης και τη Χαρούλα Αλεξίου.

Ονειρεύεσαι η Eurovision να ανοίξει τον δρόμο για μια μεγάλη διαδρομή και στην Ελλάδα;

Φυσικά, μακάρι να αγαπήσει και ο κόσμος στην Ελλάδα τη μουσική μου!

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου τη νύχτα του τελικού;

Δεν έχω φτάσει μέχρι εκεί για να είμαι ειλικρινής. Τώρα είμαστε στο στάδιο όπου ολοκληρώνουμε το τραγούδι. Επειδή ηχογραφώ και το νέο μου άλμπουμ, αφιερώνω πολύ χρόνο και σε αυτό. Από τον Φεβρουάριο, οπότε θα έρθω στην Αθήνα για τα γυρίσματα του βιντεοκλίπ, θα αρχίσουμε να δουλεύουμε και τη σκηνική μου παρουσία. Θα έχω τη χαρά να μείνω στην Ελλάδα μέχρι τον Μάιο. Θα είναι σίγουρα μια συναρπαστική εμπειρία, ανυπομονώ!

Πώς αποφάσισες να στείλεις φέτος τραγούδι για την ελληνική συμμετοχή;

Πέρυσι, όταν είδα τη Stefania στη Eurovision, είδα ότι είχε επιλεγεί κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο: ένα καλό ποπ σύγχρονο τραγούδι, χωρίς τα έθνικ στοιχεία. Μάλιστα ακόμα και η Νορβηγία, που ποτέ δεν ψηφίζει την ελληνική συμμετοχή, πέρυσι έδωσε βαθμούς στη Stefania. Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, σκέφτηκα για πρώτη φορά ότι μπορεί και το δικό μου ύφος μουσικής, που είναι εξίσου διαφορετικό απ’ ό,τι έστελνε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, να έχει την τύχη να μας εκπροσωπήσει.

Δώσε μου μερικά στοιχεία για το τραγούδι μας.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν το έγραψα για τη Eurovision. Το εμπνεύστηκα μετά τον χωρισμό μου από μια μακροχρόνια σχέση, εξαιτίας της ανάγκης μου να εξωτερικεύσω τα πολύ έντονα συναισθήματά μου. Είναι το πιο αγαπημένο μου κομμάτι απ’ όλα όσα έχω γράψει μέχρι τώρα.

Τι θα ήθελες να πουν οι Έλληνες που θα σε παρακολουθήσουν στη σκηνή του Τορίνο;

Θα ήθελα να αισθανθούν υπερήφανοι. Στη Eurovision δεν εκπροσωπώ τον εαυτό μου, αλλά την Ελλάδα. Στην ανακοίνωση των βαθμολογιών στο τέλος της βραδιάς, άλλωστε, δεν θα λένε «Amanda», αλλά «Greece», και ελπίζω αυτό το «Greece» να ακουστεί πολλές φορές.

Το τραγούδι θα σκηνοθετήσει ο μετρ του είδους Φωκάς Ευαγγελινός.

Τον Φωκά τον γνώρισα την τελευταία φορά που ήρθα στην Αθήνα και η αλήθεια είναι ότι αμέσως ένιωσα μια οικειότητα αλλά και εκτίμηση για το πρόσωπό του. Γνωρίζει πολύ καλά αυτό που κάνει. Δεν έχουμε μιλήσει ακόμα για τη σκηνική παρουσία, αλλά μου είπε ότι το τραγούδι τού αρέσει πολύ και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου τραγούδια της Eurovision;

Λατρεύω το Νumber One της Έλενας Παπαρίζου. Νομίζω ότι θα είναι χιτ για πάντα. Ξεχωρίζω το Arcade του Ντάνκαν Λόρενς, το Fuego της Ελένης Φουρέιρα, αλλά και το Fairytale του Αλεξάντερ Ρίμπακ.

Οι δικοί σου πώς αντέδρασαν όταν έμαθαν ότι θα εκπροσωπήσεις την Ελλάδα στη Eurovision;

Με πολλή χαρά. Οι γονείς μου είναι μεγάλοι φαν του διαγωνισμού και τον παρακολουθούν κάθε χρόνο. Η μητέρα μου μάλιστα μου είπε ότι πάντα το πίστευε. Η γιαγιά μου που ζει στα Ιωάννινα έβαλε τα κλάματα όταν με είδε στην ΕΡΤ.

Ποια είναι η πιο δύσκολη στιγμή που έχεις βιώσει έως σήμερα;

Η απώλεια ενός κοντινού μου προσώπου. Εκεί συνειδητοποίησα ότι οφείλουμε να περνάμε χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάμε όταν είναι καλά και υγιείς γύρω μας.

Είσαι ερωτευμένη;

Ναι, είμαι ερωτευμένη.

 Ο σύντροφός σου κινείται επίσης στον χώρο της μουσικής;

Όχι, είναι γιατρός και ένας εξαιρετικά καλός ερασιτέχνης χορευτής.

Πώς αντιδρά βλέποντας τη διαρκή εξέλιξή σου;

Χαίρεται πολύ, αν και έχει λίγο άγχος. Είναι δίπλα μου με αγάπη. Ακούει τη μουσική μου και λέει με ειλικρίνεια τη γνώμη του. Με βοηθά και με υποστηρίζει πολύ. Είναι μια πολύ ευγενική ψυχή. Εχει μοναδικό χιούμορ. Μαγειρεύει εξαιρετικά συγκριτικά με εμένα που η κουζίνα δεν είναι το φόρτε μου. Επί της ουσίας, είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος.

Ονειρεύεσαι να κάνεις οικογένεια;

Φυσικά και το θέλω.

Έχεις κάποιο χόμπι;

Παίζω ποδόσφαιρο από 5 ετών. Στη Νορβηγία τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια λατρεύουν το ποδόσφαιρο.

Πώς οραματίζεσαι τα επόμενα 20 χρόνια της ζωής σου;

Να μπορώ να συνδυάζω Ιατρική και μουσική. Όνειρό μου να είμαι μια γιατρός που τραγουδάει.