Ανατροπή στη Eurovision: Αποσύρεται η Αρμενία!
Νέα

Ανατροπή στη Eurovision: Αποσύρεται η Αρμενία!

Ανατροπή στη Eurovision: Αποσύρεται η Αρμενία!

Η ανακοίνωση και οι λόγοι

Αποσύρεται από τη Eurovision η Αρμενία, μια χώρα με ανταγωνιστικά τραγούδια στον διαγωνισμό.

Με ανακοίνωσή της η δημόσια τηλεόραση της χώρας αναφέρει:

«Μετά από προσεκτικές και λεπτομερείς συζητήσεις, η Δημόσια Τηλεόραση της Αρμενίας αποφάσισε να αποσυρθεί από το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2021, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία γεγονότα, τον λιγοστό χρόνο προετοιμασίας, καθώς και άλλους αντικειμενικούς λόγους που κάνουν την ορθή συμμετοχή της Αρμενίας αδύνατη….».

Οι λόγοι είναι σαφώς πολιτικοί, καθώς η χώρα περνάει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της με το Αζερμπαϊτζάν -που επίσης συμμετέχει στη Eurovision- για τα εδάφη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που προσαρτήθηκαν στη δεύτερη, μετά από έξι εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων των στρατευμάτων τους.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, στην Αρμενία έγιναν διαδηλώσεις για την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας που υπέγραψε τη συμφωνία με τους Αζέρους.

Πλέον, διαγωνίζονται 17 χώρες στον 2ο Ημιτελικό στις 20 Μαΐου στο Ρότερνταμ.

Ο Martin Österdahl, Executive Supervisor του διαγωνισμού δήλωσε τη θλίψη της EBU για την εξέλιξη αυτή. «Η Αρμενία έχει μεγάλη ιστορία στη Eurovision και πάντα δημιουργούσε ενθουσιασμό για τις ποιοτικές ερμηνείες στη σκηνή. Κατανοούμε τους λόγους για την απόσυρση και θα μας λείψει η σκληρά εργαζόμενη αποστολή της. Ελπίζουμε να την καλωσορίσουμε ξανά το 2022».

Να θυμίσουμε ότι για τη Eurovision του 2020 η Αρμενία είχε ετοιμαστεί να παρουσιαστεί στον διαγωνισμό με την Ελληνίδα αρμενικής καταγωγής Αθηνά Μανουκιάν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα αποσύρεται από τον διαγωνισμό για πολιτικούς λόγους που αφορούν τη διένεξη με το Αζερμπαϊτζάν. Το ίδιο είχε κάνει και το 2012.

Η Αρμενία συμμετέχει στη Eurovision από το 2006 με πολύ καλά αποτελέσματα αφού 7 από τις 13 φορές που διαγωνίστηκε ήταν μέσα στην τελική δεκάδα ενώ δύο φορές έχει καταλάβει την 4η θέση.