Χρήστος Θηβαίος: «Δεν σταματάς ποτέ να είσαι αλκοολικός»
Νέα

Χρήστος Θηβαίος: «Δεν σταματάς ποτέ να είσαι αλκοολικός»

Χρήστος Θηβαίος: «Δεν σταματάς ποτέ να είσαι αλκοολικός»

Ο Χρήστος Θηβαίος ήταν, απόψε, καλεσμένος στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη, «Μετά τα μεσάνυχτα», και μίλησε για τον εθισμό του στο αλκοόλ.

Τα δύο παιδιά του

«Τα παιδιά μου αναγκαστικά ακούν μουσική, δεν ξέρω τι θα κάνουν. Ο μεγάλος, ο Νίκος, είναι 18 ετών και ο μικρός, ο Θάνος, είναι 9. Ο Νίκος προσανατολίζεται στις Φιλοσοφικές Σπουδές» είπε ο Χρήστος Θηβαίος για τα παιδιά του.

Πώς μπήκε το αλκοόλ στη ζωή του; 

Ο Χρήστος Θηβαίος ανέφερε για το πώς μπήκε το αλκοόλ στη ζωή του: «Ξεκινάει σιγά-σιγά. Ξεκίνησα με κάτι πολύ αθώο, όπως είναι η μπίρα, αλλά οι μπίρες ήταν αρκετές. Μετά, φυσικά, πάμε σε πιο βαρύ αλκοόλ. Καταλαβαίνεις, από ένα σημείο και μετά, ότι η μέρα δεν ξημερώνει και δεν διαρκεί». Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το αλκοόλ «κοινωνικοποιεί» και συμπλήρωσε ότι «θολώνει τη σκέψη».

Από πότε άρχισε τη διαρκή χρήση αλκοόλ;

«Θα πω κάτι βαρύ, δεν σταματάς να είσαι αλκοολικός, είσαι για πάντα αλκοολικός» ανέφερε ο Χρήστος Θηβαίος και πρόσθεσε: «Κακά τα ψέματα, κανείς δεν παίρνει ένα βαρύ ναρκωτικό μπροστά στα παιδιά του. Με πολύ μεγάλη ευκολία, όμως, θα πιει ένα ποτό και όχι μόνο ένα».

Ο Χρήστος Θηβαίος δήλωσε ότι από 25 ετών έπινε άλλοτε περισσότερο άλλοτε λιγότερο. «Από μια ώρα της ημέρας και μετά, ήταν μια διαρκής χρήση» συμπλήρωσε.

«Ή αλλάζεις ή καταντάς»

Στήριγμα της ζωής του, ακόμα και σε αυτή τη φάση, είναι η σύζυγός του, Μαρία Παυλοπούλου, η οποία όπως αποκάλυψε ο τραγουδιστής τού είχε πει: «Ή αλλάζεις ή καταντάς». Με αυτή τη φράση της, λοιπόν, τον έκανε να αλλάξει, καθώς με το αλκοόλ υιοθετούσε άλλοτε μια πιο χαλαρή και άλλοτε μια πιο επιθετική συμπεριφορά.

Ο τραγουδιστής υποστήριξε: «Μετά, πήγα σ’ έναν επιστήμονα, και αυτή τη στιγμή είμαι σε μια διαδικασία απεξάρτησης. Όταν το πάρεις απόφαση, δεν είναι δύσκολο. Το παν είναι να το πάρεις απόφαση και σίγουρα πρέπει να αγαπήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό». Επίσης, συμπλήρωσε: «Είναι μια πράξη αλαζονείας, το ότι μου επιτρέπεται επειδή είμαι καλλιτέχνης. Νομίζεις ότι σε διευκολύνει στην έμπνευση γιατί λες: ‘Κοίτα τι έγραψα!’ και μετά το κοιτάς διαυγής και λες δεν είναι τίποτα. Μετά ανακάλυψα ότι τα καλύτερα τραγούδια μου τα έχω γράψει με καφέ».

Ποια είναι η στάση του μεγάλου του γιου;

Ο Χρήστος Θηβαίος δήλωσε ότι έχει συζητήσει το ζήτημα με τον 18χρονο του γιο: «Ο γιος μου δεν με έκρινε ποτέ γι’ αυτό, αλλά πάντα είναι δίπλα μου και με στηρίζει. Το βλέμμα του αρκεί για να μου πει: ‘Φτάνει! Μέχρι εδώ, μπαμπά!’. Μου αρέσει που όταν δεν συνειδητοποιώ τα όριά μου, η γυναίκα μου και τα παιδιά μου μού βάζουν όρια». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Εφόσον έχει δει τις πράξεις μου, δεν χρειάζεται να τον συμβουλεύσω. Ξέρουν ήδη και υπάρχει μια σιωπηλή συμφωνία».

«Έτρεμαν τα χέρια μου και δεν μπορούσα να υπογράψω αυτόγραφο»

«Καταρχάς, η μεγαλύτερη αμηχανία που έχω αισθανθεί είναι όταν έχω τη μνήμη του εαυτού μου να τρέμουν τα χέρια μου» είπε ο Χρήστος Θηβαίος και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούσα να υπογράψω ένα αυτόγραφο. Έγινε πρωί, δεν είχα πιει. Μετά ήπια δυο-τρεις μπίρες για να μην τρέμουν τα χέρια μου».

Για την απόφαση να δημοσιοποιήσει το πρόβλημά του, ο Χρήστος Θηβαίος είπε: «Είμαι υπερήφανος, αν και δεν το σκέφτηκα πολύ στην αρχή. Δεν είναι δύσκολο τελικά». Ο ίδιος συμφώνησε με την τοποθέτηση της Ελεονώρας Μελέτη για έμμεση δέσμευση αντιμετώπισης του προβλήματος, όταν το γνωστοποίησε. Ο τραγουδιστής ανέφερε: «Η ψυχίατρός μου μού είπε: ‘Το να το ανακοινώσετε κρύβει ναρκισσισμό, ακόμα και αυτό’. Ίσως να είμαι πλέον στο δεύτερο στάδιο, να ξεπεράσω τον ναρκισσισμό μου».

Ο Χρήστος Θηβαίος ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη για να ξεπεράσει κάποιος τον αλκοολισμό.

Ποιοι λόγοι τον οδήγησαν στον αλκοολισμό;

Ο Χρήστος Θηβαίος, ερωτώμενος για τους λόγους που τον οδήγησαν στον αλκοολισμό, απάντησε: «Είναι πάρα πολλοί λόγοι. Δεν ενέτεινα την προσοχή μου σε αυτό για να είμαι ειλικρινής. Ποιοι λόγοι με έφεραν εκεί, ήταν δευτερευούσης σημασίας. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τον καθέναν, που είναι διαφορετικοί. Αυτό που έχει σημασία είναι να σταματήσει».

Ο ίδιος, βέβαια, είπε ότι δεν γίνεται κάποιος αλκοολικός να κόψει απότομα τον εθισμό στο ποτό, αφού τον παρομοίωσε με την κορτιζόνη. Ο τραγουδιστής σημείωσε με νόημα: «Δεν είναι αποτοξίνωση, είναι απεξάρτηση».