Δημήτρης Λιγνάδης: «Όχι» σε ελαφρυντικά από τον εισαγγελέα – Αποφασίζει το δικαστήριο
Νέα

Δημήτρης Λιγνάδης: «Όχι» σε ελαφρυντικά από τον εισαγγελέα – Αποφασίζει το δικαστήριο

Δημήτρης Λιγνάδης: «Όχι» σε ελαφρυντικά από τον εισαγγελέα – Αποφασίζει το δικαστήριο

Σε δάκρυα ξέσπασαν οι καταγγέλλοντες

Πριν από δύο ώρες περίπου ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου για τον Δημήτρη Λιγνάδη, για τη δίκη που ξεκίνησε πριν από περίπου 5 μήνες.

Το δικαστήριο τον έκρινε ομόφωνα ένοχο για δύο από τους τέσσερις βιασμούς για τους οποίους κατηγορούνταν.

Πιο συγκεκριμένα τον κήρυξε ένοχο με πλειοψηφία 4-3, για πράξη βιασμού κατά ανηλίκου που φέρεται να τελέστηκε το 2015. Η μειοψηφία για την πράξη αυτή, που ήταν η πρόεδρος, ένας ένορκος και ένας δικαστής, είχε την άποψη ότι πρέπει να κριθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.

Επίσης, κρίθηκε ένοχος με πλειοψηφία 5-2 για βιασμό ανηλίκου το 2015, τον οποίο φιλοξένησε στο σπίτι του. Μειοψηφία για την υπόθεση αυτή ήταν η πρόεδρος και ένας δικαστής οι οποίοι θεώρησαν ότι πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.

Στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού θεάτρου δεν αναγνωρίστηκαν επίσης ελαφρυντικά.

Ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας που δίκαζε την υπόθεση Λιγνάδη τάχθηκε υπέρ της απόρριψης των δυο ελαφρυντικών, του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά τη πράξη.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας κ. Κωνσταντίνος Κούντριας στην πρότασή του προς το δικαστήριο ζήτησε την απόρριψη του ελαφρυντικού του σύννομου βίου που ζήτησε ο κατηγορούμενος, επικαλούμενος νομολογία του Αρείου Πάγου. Αυτή την ώρα το δικαστήριο έχει αποσυρθεί σε νέα διάσκεψη ώστε να αποφασίσει για τα ελαφρυντικά.

Μεταξύ άλλων στην αγόρευση του ο εισαγγελέας ανέφερε: «Από την αποδεικτική διαδικασία και συνεκτιμώντας την απολογία του κατηγορουμένου θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου».

Επί των ποινών ο Εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή 12 ετών κάθειρξης για κάθε πράξη βιασμού.

Να σημειωθεί ότι το ανώτατο προβλεπόμενο όριο ποινής είναι τα 15 έτη, ενώ η μικρότερη προβλεπόμενη ποινή είναι της 5ετους φυλάκισης.

Ο Αλέξης Κούγιας από την άλλη παίρνοντας τον λόγο μέσα στην αίθουσα είπε:

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη επηρεάζεται από τα μέσα. Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε.

Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου. Τον αθωώσατε σε μια πράξη, με οριακή πλειοψηφία τον καταδικάσετε σε μια άλλη.

Για αυτό που θα αποφασίσετε, για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε την γνώση των ειδικών».